Výuka programování na ZŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Výuka programování na ZŠ
Ahoj holky, co si myslíte o výuce programování na ZŠ? Přidávám i článek
Píši seminární práci na toto téma, která má být analýzou názoru na toto zaměření ICT.
Mockrát děkuji za pomoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Programování - dle mě není o tom, abych ve Wordu nastavila styly. Dle nadpisu mě napadlo, že se děti hned budou učit html atd…
V první třídě si myslím, že je brzo, děti neumí ani číst, ani nic napsat, ale klikat na myš umí už ve 4 letech, což je sice fajn, ale nejdříve je potřeba se naučit základy. Takže asi tak od 3 třídy bych to jejich „programování“ brala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Super nápad, chodili jsme kdysi dávno s družinou cca rok po revoluci na programování - programovací jazyk Želva a Karel. Bylo nám tak 9 - 10 a byla to naprostá bomba, zábavné, vždycky jsme koukali, co z toho vyleze (želva tvořila nádherné obrazce, i když na čb monitoru
). Klasická informatika později byla proti tomu naprostá nuda. Jenom se obávám, že toho na děti bude opravdu moc, kde seberou čas na normální hraní, když už se i od první vyučuje angličtina - taky v dnešní době naprostá nutnost.
Příspěvek upraven 05.01.16 v 20:26
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale od první třídy?
Když ještě neumí číst, ani psát a programuje se v angličtině? Je mi jasný, že ze začátku to pro ně bude spíš hra, ale nemyslím si, že by jim to mělo něco extrémního dát. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Tunrida Píšou tam, že budou pracovat s ikonami, které nahrazují zdrojový kód, takže podobné asi, jako byla kdysi ta želva. I když si to vůbec nepamatuju, ale angličtinu jsme nepotřebovali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
POdle mně je ale rozdíl mezi výukou užívání počítače - tvorba textu, prezentací, tabulek a mezi programováním. Jsou to 2 odlišné věci. U nás na škole je kroužek programování - 2. st ZŠ, ale tam se děcka učí opravdu programovat a ne dělat tabulky. V dnešní době se to asi bude hodit, ale od 1. třídy
to je trochu moc.
Příspěvek upraven 05.01.16 v 20:31
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem pro, aspoň budou vědět, jakým způsobem počítač „myslí“. To se hodí třeba i pro vytváření složitějších tabulek v Excelu a tak. Nepřestává mě udivovat, kolik i třeba vysokoškoláků techniků tohle nechápe. Myslím, že děti to pochopí snadno, a do budoucna jim to může jen prospět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Takyjedna píše:
@Tunrida Píšou tam, že budou pracovat s ikonami, které nahrazují zdrojový kód, takže podobné asi, jako byla kdysi ta želva. I když si to vůbec nepamatuju, ale angličtinu jsme nepotřebovali.
No to jsem pochopila, ale nechápu, v čem by jim to pomohlo potom do opravdovýho programování, který s nějakým posouváním ikonek nemá nic společnýho. Zábava to jistě bude, ale řekla bych, že v tom věku bezvýsledná
Sama říkáš, že klasická informatika proti tomu byla nuda a to nevím, jestli mluvíš přímo o programování nebo jenom o jakýchsi základech používání počítače.
- Citovat
- Upravit
@Tunrida o těch základech, přesuňte soubor, smažte soubor…
. Vytvořte tabulku, do které napíšete, kolik má které zvířátko nožiček
Nejzábavnější z toho pak bylo malování.
O posouvání ikonek asi nepůjde, v těch ikonách bude „zabudovaný“ ten kód, ty příkazy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, jsem ucitelka mimo jine informatiky na zakladce takze nevim jestli je muj nazor relevantni (nejsem verejnost
ale stejne se pridam. To programovani je tam vytazeno jako zastupve tzv. informatickeho mysleni, coz je schopnost veci tridit, skladat, rozkladat, pochopit jak neco funguje. Treba to prave muze byt jak dostat zelvu sikmo pres mistnost kdyz umi jen jet dopredu nebo se pootocit. Kdyby nekoho zajimaly dalsi priklady pro predstavu, tak doporucuju stranky ibobr.cz, jde o bobrika informatiky a jsou tam volne dostupne testy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem se při čtení článku pobavila, protože profesora Vaníčka znám ještě z dob mých studií na VŠ. Ano, některým dětem by to určitě v něčem pomohlo, ale pro některé děti to bude neřešitelný problém. Od první třídy bych určitě takovou věc nezaváděla. Na VŠ jsme dělali projekt, kde jsme seznamovali děti s jednoduchým programováním a 5 třída byla celkem ideální.
Také by mě zajímalo jakou hodinu chtějí kvůli programování ubrat, protože je vidím jak nadšeně zruší hudebku nebo výtvarku, opět se bude jednat o češtině a matice, těch mají děti pořád dost (4).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit