Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Syn do běžné státní školky nastoupil ve 3 letech bez AP. Měl nehody skoro denně, na jídlo mu dávali bryndák, nemluvil, oblékal ho jeden předškolák…
A ty přírodopisné dokumenty mi pro tříleťáka přijdou vtipné. Můj by to nepochopil a co nechápal, u toho nevydržel ani půl minuty. Ale posuzuju podle svého.
A mluvení nesouvisí s inteligencí. Resp. pokud má dítě VD, tak může být i nadané, jen má svůj problém, který ho dost limituje.
A jak jste pokročili?
@Anonymní píše:
Tak paráda a a má nějakou diagnózu? Je to ta vývojová dysfaze? Doufám, že u nás to bude podobné.
Vývojová dysfazie expresivní což je ta lepší varianta.
U vás to vidím stejně.
Teď by na něm něco poznal už jen odborník.
@Anonymní píše:
A jak jste pokročili?
Chodí do školy. Až na R a Ř mluví celkem dobře. Má problém, když je víc souhlásek za sebou.
Problémy jsou se soustředěním.
Podle všech má syn ten nejnižší stupeň a podle psycholožky je více méně vykompenzovana. Ale přišlo mi, že psycholožka moc o VD neslyšela, protože mi tvrdila, že ho to přejde a bude to dobré
Projevy má pořád - žije přítomným okamžikem, plete si časové pojmy a má celkově takové své libůstky.
@Anonymní píše:
Děkuji měli jste nějaké cvičení na doma? Dá se stáhnout u internetu nějaké logo cvičení nebo tak?
Většinou to, co nám dala logopedka
@Svistice píše:
Hele, dle popisu my jako dysfatik nepřijde. Vím o 2 a ty rozhodně v necelých čtyřech nezvladali běžnou státní školku a ještě bez asistenta.
Zkusila bych zařadit trochu náročnější četbu, audiopohadky (super do auta) a v telce třeba naučné pořady pro deti nebo přírodopisné dokumenty.Řeč souvisí i s jemnou motoriku. Takže ho podporovat i tímhle směrem.
Sousedovice chlapeček taky teda v tomhle věku žádný speaker nebyl, věkem se to lepší, ale holt celkově nebude si úplný Einstein, takze třeba oproti mým dětem ve stejném věku se vyjadřuje velmi „jednoduse“. Ale žádnou diagnózu určitě nemá.
Jen z řeči se na inteligenci usuzovat nedá. Můj synovec uměl v 3,5 letech asi 5 slov a dnes je strojní inženýr. A znám děti, které sice byly velmi vymluvné, ale tím jejich úspěchy skončily. Jsou v tomto věku nekteré prostě ještě malé. A naučné pořady v televizi? Věci má vysvětlovat spíš maminka než televize, nemyslíte?
@Svistice píše:
@kbrz Říká ti něco omezený jazykový kód?
Ano, říká. Nechápu, co to má společného s dysfázií.
@kbrz píše:
Ano, říká. Nechápu, co to má společného s dysfázií.
S dysfazi nic, ale syn zakladatelky se jako klasicky dysfatik nezdá.
A pokud dítě není vystavováno dostatecne pestrému a sofistikovanému projevu, tak prostě bude mluvit a myslet „jednoduse“. Což je třeba příklad toho chlapecká ze sousedství.
@Svistice píše:
S dysfazi nic, ale syn zakladatelky se jako klasicky dysfatik nezdá.
A pokud dítě není vystavováno dostatecne pestrému a sofistikovanému projevu, tak prostě bude mluvit a myslet „jednoduse“. Což je třeba příklad toho chlapecká ze sousedství.
Mám 2 děti v pestounce a věřte mi, že než ke mě přišly, nebyly vystaveny naprosto ničemu pestrému ani sotisfikovanemu. A dohnaly to. Navíc paní píše o tom, co s chlapcem všechno dělá, tak mi to nepřijde, že by ho zanedbávala. Tak neusuzujte jen z řeči takto malého dítěte, že se mu nevěnuje. Paní chtěla poradit a ne odsoudit.
@kbrz Ale já ji neodsuzuji ani ji neobvinuju, že se dítěti nevěnuje.
Nevím, kde to čteš.
Doporučila jsem ji zařadit jen verbální projev z vícero zdrojů. Aby dítě nemělo naposlouchanou jen maminku (přeci je si každý lebedime v nějaké slovní zásobě, slovních obratech apod.). A rozvíjet i motoriku, která s řečí souvisí.
Děkuji. No malej chápe bych řekla snad vše. Např. Zítra nepojede k babičce protože je nemocná. Podej z koupelny ručník.
Teď mi řekl: mami říkej co to děláš? Řekla jsem si teda: co to děláš? A malej: musím pracovat ale nejede tiskárna no musíš zpravit