Vývojová dysfaze -dotaz

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.1.22 20:22

Vývojová dysfaze -dotaz

Ahoj maminky,

dnes jsme byli se synem na logopedii a verdikt vývojová dysfaze. Malej má za 3 měsíce 4 roky.
Maminky bez této diagnózy? Jak Vám Vasi skoro 4 letí mluví?
Maminky s diagnozou? Jak pracujete s dětmi, jak začít?

Malej skládá věty typu: mami, potřebuji čůrat. Co to bylo? Já nechci ale zítra. Půjdeme třeba za babičkou. Ne maminko, to neumím. Já chci hajat s tebou. Máš rozbitý hodinky musíš zpravit. Apod. Zní to hůře, místo K říká T, sykavky moc nejdou atd. Myslim že rozumí vše, komunikuje tak nějak normálně, ve školce snad ok, respektive učitelky nic nerikaly. ale oproti mluvícím plynule holčičkam určitě pozadu je. Když se zeptám např. Jaká je tvoje nejoblíbenější pohádka? Řekne: Asi Bing. A o čem je ta pohadka? Co tam delaji? Řekne: AAA byli kačenky a bing krmil a kačenky pryč schoval se Husa velká. Bez huso domu. Byla voda. Aaa Sula krmil kačenky.
Tak nějak neplynulé no, nebo jak to popsat. :roll:
Já jsem měla taky velké potíže, mluvila jsem pozdě, manžel taky.

Takže jak nejlépe prosím zapracovat tak, abysme byli do 1. Třídy ok? Já nějak potřebují rozpoznat co vlastně tato diagnóza znamená a čím se lišíme třeba od sousedovic Filipka. A co nás vlastně celá dál.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9023
28.1.22 20:27

Dcera má dysfázii, ale už je starší takže si to moc nepamatuju,
ale záměna K a T je na logopedickou kontrolu, my s tímto taky začínali na logopedii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.22 20:28

@bublinek
A jak funguje ve škole s touto diagnózou?

• Citovat
  • Upravit
9023
28.1.22 20:31

Má 1hod se spec. pedagožkou čte ne moc dobře, grafomotorika taky horší
teď jí učíme skákat přes švihadlo a je to vyšší dívčí

a měla odklad

musíme pracovat každý den, čteme, píše písanku nad rámec DÚ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
28.1.22 20:33

Děti v tomto věku mluvily plynule a byly schopné velmi dumyslne a důkladne argumentace. Nicméně třeba u vyprávění dost záleželo na tom, jestli měly náladu se o to podělit nebo ne. Když ne, tak řekly, že neví nebo si nepamatuji (= matko, neotravuj).

Nicméně mi to přijde spíš jako max lehce opožděný vývoj řeči. Dysfatici v tomhle věku myslím mluví podstatně hůř a hlavně vůbec nepobírají gramatické jevy.

Blbý dotaz, ale má co se te řeči týče dostatečně podnětné prostředí? Čtěte, koukáte i na něco sofistikovanější ho, než jen Bing, povídáte si doma mezi sebou hodně, má možnost být vystaven různým řečovým vzorcům (ne jen maminka a školka)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
28.1.22 20:34

Jo a T místo K říkaly oba, ale po 3. roce jsme to díky logopeci odbourali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.22 20:40

@Svistice
Ahoj, děkuji za odpověď
Knížky čteme před spaním ruzne - Binga, Peppu, Autíčka - koukáme spolu na obrázky, říkáme si tak společně co tam je atd před spaním.
Doma trénujeme v rámci možností rozšíření slovní zásoby neustále - časopisy, kartičky, co děláme, knížkyatd.
Tvoříme, malujeme, zpívané, učíme se básničky. Často jsme na výletech, chodíme do společenského kroužků atd.
Není to tak, za by seděl od rána do večera u tabletu apod.
Co se týče gramaticky, stopro slozi větu podmět přísudek předmět, časuje ve všech casech (někdy omylem řekne Já byla místo já byl apod) sklonuje více méně správně, přidávne jména taky : včera mi říká po koupání: Mami já jsem krásný a já voním! :lol: :lol:
Co se týče mluvení s ostatními, tak to spíše jen Ja, školka, hřiště, táta toho moc nenamluví, občas s kamarády co k nám přijdou - ale ty taky mluví všelijak, takže toho moc neokoukame. :roll: :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.1.22 20:40

@Svistice
Pamatujete prosím jak nato?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.1.22 20:43

@bublinek
Děkuji moc, takže nás čeká spousta práce. Tak snad to zvládneme vše jak máme :)

• Citovat
  • Upravit
33018
28.1.22 20:49
@Anonymní píše:
@Svistice
Pamatujete prosím jak nato?

Tak to by ti měla ukázat ta logopedka, místo házení diagnózamu (ohledně dysfazie se vyjadřuje taky psychog). Je ta logopedka alespoň klinická?

Dítě si lehne na záda, přitlaci se mu jazyk dolů a ma říkat ta. Pak se to zkouší s různými slovy, která obsahují hlášku k.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
28.1.22 20:50
@Anonymní píše:
@bublinek
Děkuji moc, takže nás čeká spousta práce. Tak snad to zvládneme vše jak máme :)

ale možná nemá tu diagnozu, co na něj říkají ve školce?
pokud si nejseš jistá zajdi do PPP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
28.1.22 20:51

Syn má vývojovou dysfazii. Do tří let nemluvil vůbec. Teď mu bude 7 a má za sebou úspěšný vstup do první třídy. Sykavky stále problém. Pak také CH, K, T, D. Má skokove posuny, typické pro dysfazii. Opravdu se zlepšují i vyjadrovaci schopnosti… musíme ho nenásilně vést, klinicka logopedka nám moc pomohla, je to běh na dlouhou trať no :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
28.1.22 20:52
@Svistice píše:
Tak to by ti měla ukázat ta logopedka, místo házení diagnózamu (ohledně dysfazie se vyjadřuje taky psychog). Je ta logopedka alespoň klinická?Dítě si lehne na záda, přitlaci se mu jazyk dolů a ma říkat ta. Pak se to zkouší s různými slovy, která obsahují hlášku k.

naší dceři pomohlo „jen“ rozhýbání jazyka, po jedné lekci u logopedky K naskočilo, ale začalo se pracovat na dalších písmenech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
28.1.22 20:52

Náš byl v tomhle věku jen na hláskách a zvuky zvířátek..
kolečko dokrorů, klinický logoped, specka školka, nakonec i odklad, u zápisu neuměl hodně, časovat, sklonovat, plno písmenek.
Mákli jsme, šel o rok později, ale do normální školy bez asistenta.
Dnes je mu skoro 12 a tu klapačku nezavře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.22 20:56

Mám zdravé dítě a dítě s dysfazií. Dysfatik ve 3,5 letech „mluvil“ způsobem „Kaka ddddn tuuu.“ Což byl jeho maximální výkon. Používal asi 20 různých výrazů. Neodpovídal na otázky. Naprosto nechápal, co po něm chci. Necasoval, nesklonoval. Má prý mírnou dysfazii. Do školy šel s odkladem, a zatím nejsou větší problémy.

Zdravý syn mluvil celkem slušně. Používal rozvité věty. Dalo se s ním pokecat celkem slušně.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML