Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, kamarádka má tuto diagnózu u chlapečka a upozornila ji na to školka. Přišli s tím, že se jim zdá „divný“ a doporučují vyšetření u psychologa a logopeda. Chlapeček dle nich nerozuměl základním pokynům, nerespektoval pravidla, emočně i verbálně se projevoval jako mnohem mladší dítě. To bylo někdy před rokem, takže mu ještě nebyly ještě tři roky. Absolvovali různá vyšetření a aktuálně docházejí na ergoterapii.
Syn se do 2 let jevil jako autista. Nemluvil, nerozuměl. Do 4 let na tom byl špatně motoricky. Neuměl na kole, při chůzi padal. Diagnózu má od 4 let.
Ve 2,5 letech jsme ještě řešili, jestli to nebude autista.
Pozdní řeč může být opožděný vývoj řeči.
Opožděným vývojem řeči. Poznala jsem to už zhruba od roka, kdy děti říkají první slůvka.
Ve 2,5 říkal jen slabiky. Nicméně to tak měli i další dva synové. Důležité bylo, zda kolem 3 roku došlo k rozvoji nebo ne. Ten s vd měl stejnou řeč až do 4 let. A další vývoj byl taky pomalý, dlouho trvalo než byl nějaký pokrok.
Syn měl smíšenou dysfazii, takže problémy jak s řečí tak porozuměním. Do toho Adhd, takže fajn kombinace.
Já to na synovi „viděla“ už někdy po prvních narozeninách. Do tří a půl let jsme s doktory řešili, jestli není autista. Jinak syn nemluvil (první slova se naučil až po 4. narozeninách), prakticky nerozuměl, hrál si hodně autisticky, nekreslil, naučit na nočník byl boj snad na půl roku, měl spoustu zvláštností v chování. Ale syn má těžkou dysfazii, mírnější formy se můžou projevit později a mírněji.
[ @andelka83 @Mala.ještěrka @andelka83
Maminky, moc děkuji za zkušenosti.
Dobry den,
jelikoz dcera mela opozdeny vyvoj (zacla chodit az ve 2letech), tak jsem prave po kontrole u neuro(18mes), chtela od 2 let byt sledovana u klinicke logopedky (ta je nadrazena klasicke logo). Ve 2,4r poprve vyslovila termin vyvojova dysfazie, potvrzena klinickym psychologem po 3 roce. Behem toho byla jeste klasicky dovysetrena neuro a foniatrem (usi), popr se daji jeste oci (opti). Od 3,9r zacla chodit do zdravotnickeho zarizeni obdoba logo MS (do logopedicke MS nam odmitli dat v SPC zadanku
), o tomu jsem ji pridala i Neurotresku (kvalitni rybi olej na podporu mozku) a od te doby neskutecny pokrok, jak v reci, tak i v jemne a hrube motorice. Urcite i skrz prosincove narozeni bude mit odklad. Chodi do terapii jako ergoterapie a neurovyvojka. Spoustu informaci, podpory a smeru naleznete na fb Rodice deti s vyvojovou dysfazii! Nase deti jsou koc sikovne, akorat to holt trva ![]()
DYSFÁZKA JE TU!
Na světě je Dysfázka, platforma, která je vstupní branou k důležitým informacím o vývojové dysfázii.
Naše cesta je teprve na začátku. V nejbližší době rozšíříme web o další témata a funkcionality. Informací je obrovské množství a snažíme se je postupně zpracovávat, aby naše platforma pokrývala co nejširší spektrum informací týkajících se vývojové dysfázie.
Tento projekt je pro nás vášní a závazkem vůči komunitě. Sledujte nás a zůstaňte s námi, protože máme spoustu plánů na další rozvoj a vylepšení!
Děkujeme vám za podporu a těšíme se na vaše návštěvy a zpětnou vazbu!
www.vyvojovadysfazie.cz
@dysfazka píše: Více
Dobry den, vrele doporucuji. Dale fb sk Rodice deti s vyvojovou dysfazii, Vyvoj reci v souvislostech, Asociace klinickych logopedu. ![]()
Dobrý den maminky,
Chtěla bych se zeptat maminek, které mají děti s touto diagnózou, jestly by jste mi napsali, jak jste na to přišli, v čem vaše dítě bylo jiné, nebo se na to přišlo jen podle pozdní řeči.
Jestly jste to poznali i v jiném chování atd. A přesně jak.
Přesně mě zajímá 2,5 roku jestly je to ještě brzy…
Děkuji za anonym