Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte holčiny,
chtěla jsem se zeptat, jestli je bolestivější porod, když je vyvolaný. Už pár dní přenáším a dr. už naznačoval, že se domluvíme v pátek na kontrole.
Je to naše první miminko a tak jsem s toho taková vykulená.
Nevím do čeho jdu. Kámošky se o porodu moc nebaví, aby mě nestrašily.
Napište jaké máte zážitky. Děkuji a mějte se Jana ![]()
Ahoj Janis,
já jsem měla vyvolávaný porod loni o prázdninách po 10ti dnech přenášení. Ráno jsem dostala tabletu, ve 12.30 mě poslali na sál (to jsem vůbec ještě netušila, jak taková kontrakce vypadá) a malá se narodila v 16:55.
Dneska musím říct, že v porovnání s ostatníma, které měli kontrakce třeba celou noc to považuji za „pohodu“ (samozřejmě v uvozovkách). Je jasné, že u každého je to individuální, ale nemyslím se, že vyvolávaný znamená bolestivější. Co bylo pouze trošku nepříjemné, že jsem při rozjetí kontrakcí ležela, protože se dr. obávali, aby to při mé ochablé děložní činnosti nepolevilo. Takže jsem si nemohla utišit bolest např. ve sprše nebo na míči. Ale zase mě všichni na 100% hlídali a nehrozilo, že mi propásnou dát epidurál (přiznávám, jsem posera, bez něj jsem do toho nechtěla jít) a pak už si o něm budu moct nechat zdát…
tož tak. Myslím, že se nemáš čeho obávat. Přeju, aby Ti vše dopadlo nejlépe a v pohodě.
taky Jana
Ahoj Jani ![]()
Tak já jsem měla termín 1.srpna a stále nic tak mě Dr. poslal na vyvolání,nástup jsem měla 11.8 jak mě přijali vyplnili semnou nějaké papíry,udělali ozvy a šla jsem na pokoj stím že druhý den ráno mi to vyvolaj.Pocity byly všelijaké ale ta představa že už budu mít malou brzo u sebe byla super
Ráno jsem nastoupila:udělaly se ozvy pak jsem dostala kapačky to přesně nevím kvůli čemu a zavedli čípek na vyvolání,kontrakce začaly ale jen slabounké a tak to bylo celý den tak sem si četla a polehávala a nevěděla co bude?No a večer mi bylo řečeno že dostanu nějaký prášek abych se vyspala a že ráno začnem znova!Kontrakce byly pořád ale nic to nebylo
No a teď zrychleně:ráno 13.8 mi po všelijakých vyšetřeních nakonec píchli vodu a malá byla za hoďku venku.Takže já z vyvolávání porodu nemám ani ten sebemenší špatný zážitek a i samotný porod byl rychlovka a to měla malá 4,10kg ![]()
Doufám že i teďkom to bude taky tak rychlé
![]()
Přeji ti ať je to rychlé a máš mimíska brzo u sebe!!! ![]()
Ahojky,
mě porod vyvolávali loni v květnu. V 7,30 mi zavedli prášek a ve 12,00 byl malej na světě(53 cm, 4500g). Docela si divili, že na provorodičku to bylo tak rychlé. Když jsem jim totiž hlásila za půl hodiny po zavedení prášku kontrakce, tak si mysleli, že jsem hysterka. Jinak bolesti byly v celku v pohodě, teda hlavně díky sprše:-)
Ahoj,
já to měla trochu jinak. Týden mě brali stahy, který mě ale neotevírali. V pátek ve 4 ráno jsme dorazili do porodnice ( stahy po 5 min ), tam mi moje Mudra řekla, že kontrakce mám, ale že nález vůbec nepokročil, tak mi je píchli nějakou injekci ( po který jsem byla jak pitomá ), abych si odpočinula a na změkčení děložního hrdla…stahy po několika hodinách přestali. Večer ve 20 hod zavedení tablety a Sára se narodila v sobotu ve 14:17hod.
Délka porodu byla způsobená nepoměrem velikosti já/dítě.
Neboj se toho, radši, když porod vyvolají, než abys pak měla komplikace ![]()
Ať ti to dobře dopadne
já se taky přidám:) Přenášela jsem, hezký nálezt a miminko vypadalo hpdně velký, takže vyvolávání. Ráno jsem nastoupila a za celý den mi píchli jen jednu injekci na povolení nebo co. A druhý den začli zavádět ty „tablety“ a po dvou hodinách kontrolovali. Bylo mi blbě, průjem, nemohla jsem jíst (to prej kdyby náhodou císař, prevence) takže jsem byla úplně zesláblá. Bylo mi zle jak menses, čím dál víc, ale furt žádný stahy až asi do tří odpoledne. Děsně mě štvalo, že trpím zbytečně. Byla to poslední tableta a zejtra že znovu. Šla jsem na poslední kontrolu, stahy furt nic, ale dr že prej at jdu na sál. Já jestli si dělá srandu a on že ne. Tak sem šla. Tam mi PA píchla vodu a za půl hodiny se malej narodil. Takže ty opravdový kontrakce sem měla asi půl hodiny (nebo třičtvrtě). Bolelo to jak pes, ale byly hrozně krátky, furt do mě něco kapali… a já nevěřila, že Tobku vytlačim. Ale povedlo se
(4200gr)
Abych to shrnula - celej den mi bylo hodně blbě, ale samotnej porod byl děsně rychlej. Asi lepší, než mít bolesti kdovíkolik hodin…
ja mela prvni porod vzvolavan, protoze mi praskla voda a porod se do 24h nerozbehl. Bylo to docela desny, a hlavne jsem mela okamzite stahy po 3.min. Tak mi to ruzne zpomalovali, pak zase zryhlovali, nakonec zavadeli sondicku na hlavicku Lenky, aby monitorovali tep. Zacinali jsme v 7:30rano, mala prisla na svet v 15:45 a navic klestema, ale to protoze byla na me velika..Drzim pesti, at to mas pohodovejsi!
Ahojky!
Já jsem o srovnání vyvolávaného a přirozeného porodu psala i deníček - jestli se chceš mrnout do Letních miminek 2004 - asi letos v únoru.
Jinak já měla první porod zcela přirozený - bez jakékoliv medikace. Letos - vzhledem k tomu, že jsem přenášela a dítě vypadalo veliké (nakonec mělo je 3,95), jsem byla poslána na indukci. Hrozně jsem se bála, ale byla to pohoda. Je pravda, že jsem měla už porodní cesty nachystané, jen ten porod se nechtěl rozjet.
Takže postup: v 7,00 monitor a vyšetření. V 8,00 ráno jsem dostala čípek - pak se půl hodiny leží, aby čípek nevypadl. Po půl hodině jsem občas něco cítila v podbřišku, ale menstruace je horší. Od. 9,00 mi začaly kontrakce, ale ty horší až tak kolem 9,30,. Pauzy mezi nima byla max. 1-2 min. Kapačku jsem neměla, tak jsem chodila na záchod a do sprchy podle chuti. V 10,05 mne vyšetřila PA, a kde prý je tatínek, že už rodíme (manžel byl teprve na cestě). Tak jsme čekaly na manžela, zatím mi natáčely monitor a vleže ty kontrakce už byly docela mazec. V 110,15 přišel manžel, píchla mi vodu a v 10,28 byla malá na světě.
Takže porod intenzivní - bolesti se rozjely opravdu fofrem, ale byl hned za mnou. Už v poledne jsem obědvala a po obědě vesela běhala (doslova) po oddělení a čekala až mi vrátí mimčo. Nebyla jsem totiž vůbec unavená a jenom v takovém rauši.
Moc přeji ať ti to vyjde na takovou rychlovku jako jsem měla já.
Petit + Dany 3 r., + Editka 6 měs.
Já sem dostala o půl osmé čípek na vyvolání a když v osum přijel manžel, už sem měla slušný kontrakce po 3 minutách a nemohla sem s ním ani pořádně mluvit. Malá se narodila kolem oběda, takže pohoda. Akorát to teda dalo zabrat, sotva sem si mezi kontrakcema stihla odpočnout, ale zase to bylo rychle.
Tak ja mela u prvniho ditka taky vyvolavacku, ze stejneho duvodu jako DIBLIK, dokonce i stejny prubeh - sonda na hlavicce atd.
, na kleste bohudik nedoslo. Prcek se narodil za 2 hodiny. Je to ale individualni, nekomu pry ty tablety vubec nezaberou nebo jich musi dostat nekolik aby se porod rozjel. Je ale fakt, ze bylo fajn mit to tak rychle za sebou a byt relativne fit.
Ahoj Holky,
děkuji za odpovědi. Začínám z toho mít docela vítr, ale uvidíme v pátek, co mi dr. řekne. Taky jsem se podivovala, že jste každá toho prcka měla pěkně velkýho. Naposledy mi dr. řekl, že to taky drobek nebude.
Ach jo, už aby to bylo za mnou. S manžou začínáme být pěkně nervozní. Manža drží pohotovost, místo pohárku vína si začal kupovat nealko pivo, aby byl vždy připraven k odjezdu.
Nejdřív mi dr. sliboval, že přenášet rozhodně nebudu a že si není jistý jestli se při další kontrole uvidíme. A už jsem ho navštívila asi třikrát. Mám takový pocit, že se uvidíme ještě o Vánocích. A zase kámoškám, kterým dr. hrozil přenášením, tak porodili ještě dřív než měli termín. Tak nevím proč to vůbec říkají.
Ale ještě jednou děkuji za odpovědi. Přeji Vám aby jste byly pyšné na ty svoje andílky a u dalšího porodu zase takové rychlovky. Papa Jana
Jani neboj… Mě taky dr říkala dycky že už to vypadá a pak vyvolávali.
Fakt se neboj, není to nic hrozného, někteří i vyvolávaný porod uúřednostňují právě kvůli té rychlosti. Užívej si poslední dny volna, pořádně se vyspi, ať jsi odpočatá… a můžeš vyzkoušet nějaké ty „zaručené“ vyvolávačky - do schodů do sedmého patra patnáskrát za sebou, pořádná a rychlá vycházka na kopec, umýt okna, nechráněný sex každé dvě hodiny a tak ![]()
Měla jsem vyvolávaný porod a bylo to vpohodě. V sedum mi dala doktorka tabletu a nic. V devět druhou a začalo mně bolet břicho a průjem. Tak ve dvanáct už jsem měla bolesti co šly horko těžko vydýchat a šla jsem do sprchy. Tam jsem byla tak do 15 hod. Vřele doporučuji, bolesti byly o poznání menší. Ve 14 hod mě praskla voda a pak to šlo rychle. No a ve 14.50 byla malá na světě. Pořád jsem byla otevřená jen na 5cm a během pěti minut jsme šly rodit. Bylo to najednou tak rychlé, že ani nestihla přijít doktorka. Rodila mě jen por.asist. a bez nástřihu, bez šití.
To byl druhý porod a první byl taky vyvolávaný, ale skončilo to na kapačkách a klešťama, ale malej prý špatně zarotoval hlavičku, tak už to jinak nešlo. Ale neměj z toho strach, hodně kamarádem co měly vyvolávaný porod, tak to měly vpohodě.
Ahoj Holčiny,
všem děkuji za odpovědi. Musím vám, ale napsat, že i když dr. vyhrožoval vyvoláním tak jsem ho nepotřebovala. V pátek 13.7 jsem byla na kontrole, kde jsem začala krvácet a museli mi udělat císař. Bylo to tak rychlé, že jsem pomalu nevěděla co se kolem děje. Byl to pořádný šrumec. První čtyři dny břicho bolelo jak blázen, ale teď je to úplně v pohodě. Jizva se pěkně hojí, za chvíli ani nebude vidět. Ještě jednou děkuji za odpovědi a mějte se moc krásně. Papa Jana
![]()
Ahoj. Vcera jsem nastoupila do porodnice na vyvolani ve 41tt. Rozhodli se vyvolavat o nejaky ten den drive, protoze ma maly vyssi vahovy odhad, vubec se mi nezkracoval cipek a hlavone se mi zacal zvysovat tlak.
Vcera jsem ve 12.30 dostala prvni tabletku. V 18.30 druhou a tu se povedlo dat uz az do hrdla. Ale ucinek temer zadny, jen mi odesla zatka. Pred chvili jsem dostala dnes uz druhou tab. Porodni cesty se pry zmekcují, ake jhnak porad nic. Dnes uz vic tab. pry dostat nemuzu a pozdeji se uvidi co dal. Vic mi k tomu rict nechteli.
Nevite, co ted muze nasledovat? Mate nektera podobnou zkusenost?