Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mně pak dávali infuzi oxytocinu, pak píchli plodovou vodu, když ani to nepomohlo. No a nakonec jsem si vyprosila epidural, který ne že by mě zklidnil, ale naopak zařídil otevření a porod se rozjel… Držím palce!! ![]()
@Janis Ahoj já měla oba dva porody vyvolávaný. U první jsem dostala čípek, šla si dolů na kávu a nahoru u mě táhnul saniťák byla to rychlovka. U druhé jsem dostala ty šípky asi 4 a NIC no, nakonec to doktorka s nervama nevydržela bo jsem se v té porodnici 3dny nudila a nikde nic, dotáhla mě na sál dala kapačku do 15ti minut kontrakce cca po 4minutách za chvilenku na sál prdnout vodu a opět do dvou hodin od první kontrakce byla malá na světě. Nevím, ale říká se, že při klasickém porodu se na ty silné kontrakce líp připravíš(tím, že nepřijdou hned najednou a často),ale upřimně za mne-viděla jsem v porodnici hodně ženskej jak hodiny chodí po chodbě s manželem a každou chvilku to zaparkujou v křeči u zdi. To by mne nebavilo-možná bolest menší, ale trávit u porodu takového času-si myslím, že nakonec je i horší.
Ja tež byla na vyvolavacke tak dali 3tabletky a furt jsem byla ve sprse, po tretyho prasku praskla plodovka ale byla otevrena na 2prsty tak jsem dostavala infuzii
Já byla na vyvolávačce už je to 6 let skoro, ale nikdy na to nezapomenu…Pondělí příjem, úterý 8 h ráno prášek, šly jsme dvě nastejně, druhá mamča měla v deset porozeno, mě se to začalo teprv rozjíždět…do večera jsem se skoro neotevřela, ale bolesti jsem měla snad v kuse
Byla jsem sama na hekárně, vedle na porodním sále rodila jedna holča za druhou, a já nic
…paráda
Pak mi sestra poradila ať jdu s míčem do sprch, tak jsem teda šla…Jo holky tam se mě fakt ulevilo, byla jsem tam, nevím, půl hoďky, když přiběhla sestra, co se děje, že je na chodbě voda
Já s tím míčem ucpala odtok sprch…Tomuhle se třeba pousměju, ale zbytek je spíš k pláči. Měla jsem pocit, že mám jednu kontrakci v kuse, nikde nikdo, sestry se moc nezajímaly, doktoři taky ne. Asi v 9 večer jsem dostala kapačku, po té jsem na hodinu usnula, zázrak. Ale vzbudila mě plodovka, která rupla…v 11h večer, od tý chvíle jsem si už nelehla, bolesti na sucho uf uf. Do rána nic a nic, v 8 ráno jsem prosila o druhou kapačku, že už to asi nedám…Hodná doktorka se smilovala a napíchly mě, pak to šlo rychle v 9 ráno byl malej na světě…
Jenže se mu tenhle porod nelíbil, zřejmě jsem neměla ani trochu připravený porodní cesty, takže se přidusil
Naštěstí je v pořádku…s hlavičkou nic nemá, ale motorickej vývoj nám dal a dává zabrat, ale to se zvládá cvičením…Takže teď čekáme druhýho prcka a já doufám a modlim se ať jde přirozeně.
Já měla také vyvolávaný porod, tedy vlastně předvyvolávaný.
Přenášela jsem, měla jsem vysoký tlak, čípek ještě pořád v celku, na monitoru rovná čára. Tak mě objednali na předvyvolávání. (Probíhá stejně jako vyvolávání, ale ty tablety se zavádějí hlouběji a jsou silnější, aby čípek zanikl a hrdlo se připravilo k porodu -tak mi to vysvětlila lékařka). Byl to můj první a jediný porod. Neumím srovnat, jestli to bolelo víc než při normálním, ale je pravda, že se bolesti stupňovaly velmi rychle. V podstatě za nějaké čtyři hodiny se tělo muselo proměnit z těhotenského nálezu na porodní a za dalších šest bylo dítě venku. Tak to je asi horší, než když se otvírá přirozeně bez chemie a trvá to třeba i několik dní.
Po pročtení diskuzí sem se bála, že to bude x dní tablet, blbě rozjetý porod a pak stejně skončím na císaři, no a opak byl pravdou
Jak říkala doktorka: Někomu to zabere hned a někomu vůbec. Já byla první případ. Příjem ráno v půl 9, v půl 10 tableta, v půl 8 večer byla dcerka na světě. První bolesti jsem začala cítit okolo 11 hodiny. Bylo to asi jako při menstruaci. Zhruba v půl 2 začaly sílit. Byly to už pořádné křeče. Během hodiny se ještě dost vystupňovaly. Okolo 3 hodiny jsem měla křeče po minutě. Zhruba v půl 5 mi odtekla plodovka. Byla jsem otevřená na 4 cm a šlo se na sál. V 7 hodin jsem byla otevřená na 9 cm a v 7:15 na 10 cm. Po 15 minutách jsem měla miminko v náručí. ![]()
Ahoj, tak jsem se včera dozvěděla, že pokud neporodím do termínu, což je příští středa, tak půjdu do nemocnice na vyvolávaný porod kvůli nedostatku vody. Jsem z toho hrozně zdrblá, protože to u mě na porod vůbec nevypadá. Břicho mám pořád nahoře a CS 1, čípek stále dlouhý. Sice mi břicho často tvrdne a sem tam mě zaskočí menstruační bolest, ale jinak nic. Myslíte, že se to ještě rozběhnout může? Z pohledu dr. jsem viděla, že bez šance. Mám z toho vyvolání strach, jsem prvorodička a hlavně kamarádka před 14ti dny na něm byla u nás v porodnici a byla dva dny v bolestech a nakonec to stejně skončilo císařem, takže nejhorší možná kombinace.
@Mallorka píše:
Ahoj, tak jsem se včera dozvěděla, že pokud neporodím do termínu, což je příští středa, tak půjdu do nemocnice na vyvolávaný porod kvůli nedostatku vody. Jsem z toho hrozně zdrblá, protože to u mě na porod vůbec nevypadá. Břicho mám pořád nahoře a CS 1, čípek stále dlouhý. Sice mi břicho často tvrdne a sem tam mě zaskočí menstruační bolest, ale jinak nic. Myslíte, že se to ještě rozběhnout může? Z pohledu dr. jsem viděla, že bez šance. Mám z toho vyvolání strach, jsem prvorodička a hlavně kamarádka před 14ti dny na něm byla u nás v porodnici a byla dva dny v bolestech a nakonec to stejně skončilo císařem, takže nejhorší možná kombinace.
Jestli chceš uklidnit, tak jsem pokaždé rodila totálně zabetonovaná. U 3. porodu jsem měla CS1 ráno na prohlídce, doktor prej, že tak ještě týden neporodím a prd, pozdě večer mi praskla voda a malá byla ve 2 ráno na světě, tak za 3 hodiny od rupnutí vody. Takže jestli máš mimino nahoře a jaký máš nález vůbec, ale vůbec o ničem nevypovídá, může to pak být fofr, že se nestačíš divit. Zkus na to nemyslet a uvidíš, no. A ten oligohydramnion máš výrazný? Pokud to není nějak zásadní, tak bych se do vyvolávání nenechala uvrtat, ono je to dost ošemetné, vyvolávaný porod.
Volala jsem se svou sestrou: ráno v 7h. dostala čípek kolem 10 druhý. Bylo kolem jedenácté, prý ji nic není, prospala se, prý to dneska rozhodně nebude. Ve tři odpoledne telefon, malý byl na světě. Každý to má jiný, neděs se dopředu.
Ja mela vyvolavany porod. Je to sice bolestivejsi, ale fofr.. Vyvolavacka 14 dni pred terminem a za tri hodky bylo po vsem.
Holka sla normal, dle mudr.bylo casu a nakonec mel jednu rukavici, kdyz vyletela..
@Zabatko má už 4. týden pořád něco málo nad 8 a to je dolní hranice, tak on říkal, že s tím mě dlouho přenášet nenechá.
@jenika1 @tria.002 kéž by to tak bylo, já se bojím toho císaře. Nemáme s ním v rodině dobrý zkušenosti a celkově.
To takhle vubec doktor nemuze rict, ze neporodis, to nikdo nemuze vedet…vim, kolik kamaradek strasili, ze neporodi, ze jsou bez sance a pujdou na vyvolani a prd, miminka se ozvala sama…u me teda ne, ja jsem nakonec sla tyden po terminu na vyvolani a zadne drama se nekonalo…v 8 rano 1.5. mi zavedli tabletku, pak dalsi asi ve 2 vubec nic se nedelo, panikarila jsem a nakonec syn vykoukl 2.5. ve 4:09 rano…bolesti naprosto priserne, ale to k tomu asi patri…takze za 20 hodin bylo po, samotne bolesti asi 14 hodin od malych po neskutecne
niceho se neboj, ja sama jsem se take bala vyvolavaneho porodu protoze strasili a vsude jsem cetla priserne pripady, ale vzdy to tak byt nemusi, drzim ti palecky ![]()
@MonikaN.89 já si říkám, že už jsem si to vše snad vyžrala, a že ten konec bude nakonec snad dobrý, ale stejně mě to hlodá. Teď už do porodu klid mít určitě nebudu.
@Mallorka Já byla taky na vyvolání sice je to bolestivé ale dalo se to vydržet. Já teda to měla dlouhý od prasknutí vody to bylo celkem 19 hodin. Hlavně bud v klidu a nemysli moc na to ![]()
@Mallorka neplaš.. jsou tu holky, co po první tabletě porodily do 2-3 hodiny. Vyvolání není žádná tragédie a akut císař může být, i když se Ti porod normálně rozjede. ![]()
@Mallorka píše:
@MonikaN.89 já si říkám, že už jsem si to vše snad vyžrala, a že ten konec bude nakonec snad dobrý, ale stejně mě to hlodá. Teď už do porodu klid mít určitě nebudu.
No ono to takto bohužel nefunguje. Jinak jsem zažila 2 porody přirozené a 2 vyvolávané a ty vyvolávané jsou opravdu o hodně bolestivější. Zatímco u přirozených to tak nějak plynulo jak mělo, tak u vyvolávaných mi to přišlo takové celé násilné, jako kdybych neměla kontrolu nad tělem a nad celým tím porodním dějem, což mi strašně vadilo. Bylo to zkrátna násilné a nepřirozené. U přirozených porodů jsem sama přesně věděla, kdy tlačit, co dělat a nedělat a sama se ponořila do porodního děje, abych to ustála, ale u vyvolávaných to tak nebylo a já se zmítala od kontrakci ke kontrakci, aniž bych vnímala jejich smysl a dokázala pobrat jejich intenzitu. Bylo to zkrátka fuj i co se samotného tlačení týče, necítila jsem vůbec kdy tlačit, u přirozených to odsýpalo samo a i samotný porod byl rychlý a relativně bezbolestný. Jediné co teď můžeš udělat je nechat to být a srovnat se s tím, že možná budeš na to vyvolávání muset, ono to není snadné, ale nic jiného Ti stejně nezbude, dítě jít ven musí a pokud je nedostatek vody opravdu velký, tak si musíš říkat, že jde hlavně o to, aby bylo dítě zdravé. Záruku na pohodový porod Ti nikdo nedá ani u vyvolávaného ani u přirozeného, jakmile jednou otěhotníš, už je to jedno velké riziko až do smrti. ![]()