Výživné - jaké jsou možnosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
9.7.20 21:01

Opravdu tomu nerozumím, proč jste některé tak moc jedovaté.

• Citovat
  • Upravit
5508
10.7.20 12:21
@Anonymní píše:
Krásný den.. prosím o názor, informaci.. bývalý platí malé 3000 výživné. Plus platí skolkovne a obědy to je nějakých 800 Kč. Má nějakých 35 tisíc plat. Bylo to dohodou a soud řekl, ze částka je adekvatni. Nemám problém. Jen jde o to, ze teď není školka od března myslím / jsem doma na mateřské, tak kvůli opatřením je doma i dcera z prvního vztahu. Takže skolkovne neplatí. Tak jsem navrhla, ze bych místo toho uvítala aby malé koupil nějaké obleceni. A ejlhle.. teď co. Řekl mi, ze malé kupuje obleceni k sobě. Malou má mít 7 dni dle domluvy a občas je to jen jeden víkend za měsíc proste těch 7 dnů malou opravdu nemá. Teď jsem platila malé brejlicky a nevim tedy jestli mám nárok, aby mi přispěl??? Nebo jak stim oblečením, když kupuje k sobě, kde je malá strašně málo místo aby ji dal něco domu, kde jsme pořad? Mám resit nebo ne?

Pokud má školkovné a obědy uloženo platit soudem, a neplatí z důvodu, že školka není, pak bys měla postupovat takto:

1. poslat mu doporučeně dopis, že neuhrazené náklady na školkovné a stravné ve školce v době dlouhodobé absence dítěte ve školce žádáš zaplatit k tvým rukám, v opačném případě že se budeš domáhat úhrady soudní cestou.
  2. pokud nepošle, lze podat na soud návrh na úpravu výživného tak, že se výživné zvýší o tyto položky a hradit je budeš ty s tím, že bude doměřeno zpětně v neuhrazené výši. Rozumný soudce by ti měl vyhovět, protože ty náklady se skutečně přesunuly k tobě, navíc s omezením časové flexibility k tvému výdělku.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.20 14:52

Dobrý den, kdysi jsem bývalému sepsala papír že se vzdávám výživného, jelikož mi řekl že nás pak nechá na pokoji. Tak jsem mu to sepsala, ale jelikož mi ukradl mobil a chodil dál a chtěl se vídat se synem, ale alimenty jsem od prosince neviděla, tak jsem na něj podala trestní oznámení za neplacení výživného a on tam ten papír použil u policie, ale czechpointem to není ověřeno (podpis jsme neověřovali). Ale rozsudek o tom že mi má platit alimenty mám i důkaz o tom že nás nadále obtěžoval i když tvrdil, že ho už nezajímáme, ale syn ho vůbec nezajímal pouze si sedl a čučel do mobilu vůbec s námi nekomunikoval.

• Citovat
  • Upravit
3745
18.7.20 23:57

Výživného se vzdát nemůžeš, nejsou to tvoje peníze, ale peníze dítěte a to není v jeho zájmu..
Takže jako bys nic nepodepsala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.20 00:19

Ahoj zakladatelko, nic si s těch řečí nedělej, bývalého se zeptej, zda Ti dá bez školkovného aspoň obědy když se stravuje dítě doma, což si myslím je fér na obě strany, můžeš se zmínit o dalších extra výdajích, ale nic z toho Ti dávat nemusí, vše nad rámec rozsudku je na dohodě. Že u něj nosí jeho oblečení vůbec neřeš, pokud tam má vše co potřebuje, je úplně jedno co má na sobě. Zbytečně bych neřešila detaily, to akorát bere energii a dělá zlou krev. Držím palce

• Citovat
  • Upravit
5508
22.7.20 09:43
@Anonymní píše:
Dobrý den, kdysi jsem bývalému sepsala papír že se vzdávám výživného, jelikož mi řekl že nás pak nechá na pokoji. Tak jsem mu to sepsala, ale jelikož mi ukradl mobil a chodil dál a chtěl se vídat se synem, ale alimenty jsem od prosince neviděla, tak jsem na něj podala trestní oznámení za neplacení výživného a on tam ten papír použil u policie, ale czechpointem to není ověřeno (podpis jsme neověřovali). Ale rozsudek o tom že mi má platit alimenty mám i důkaz o tom že nás nadále obtěžoval i když tvrdil, že ho už nezajímáme, ale syn ho vůbec nezajímal pouze si sedl a čučel do mobilu vůbec s námi nekomunikoval.

No vy jste oba kvítka. Prakticky jsi zneužila trestního práva. Ano, podle zákona se on dopustil tr. činu zanedbání povinné výživy, ty ses dopustila tr. činu zpronevěry na osobě, jejíž zájmy máš chránit, když jsi peníze výživu dítěte použila na odstavení jeho otce. Takže jsi ve vyšší trestní sazbě, záleží i na částce. Vskutku ideální rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
26.7.20 13:59

Výživné na dítě a nerozvedenou manželku

Ahoj, obracím se na toto veřejné fórum s tímto dotazem. Kolik se domníváte, že by měl otec platit výživné na 9 ročního chlapce a taky kolik na nerozvedenou manželku? Vím, že jsou tabulky, že primární roli hraje příjem otce. Otec je schopen deklarovat soudu za posledních 6 měsíců příjem v rozsah 45 – 90 tis. čistého (je v podstatě na otci jaký příjem dokladovat, je to otázka času…). Vím, že si řeknete, zase jeden „vyčůránek“, co chce „zamlčet“ příjmy. Avšak prosím, zkuste mi poradit, co by bylo „fér výživné“. Již ¾ roku žiju sám, odešel jsem od manželky (má přítele…, a nedávno podala žádost o rozvod), žiji v pronajatém bytě 2+1 za 16 tis. měsíčně. Se synem jsem od pátku do pondělí 1× za 14 dní, jedenkrát týdně jej vyzvedávám ze školy a teď s ním trávím ½ prázdnin. Vím, že se posuzuje životní úroveň rodiče, avšak pokud otec žije prací a max. 1× týdně s kámoši pivo, 1× za měsíc kino s rodinou či synem, dovolená typu týden v řetězcích OREA hotelu v zimě a v létě (v podstatě asketa, i to byl důvod rozpadu manželství). Manželka pracuje na ½ úvazek pro neziskovou organizaci, má čistého max. 12 tis. Kč. Manželka se synem bydlí v domě (SJM), platím HÚ a veškerý provoz (24 tis. Kč měsíčně), včetně „jejího auta“ (já nemám řidičák). Když jsem se synem, tak mne jeho provoz (jídlo, nějaká hračka, nějaké oblečení, hygiena, zábava…) stojí okolo 3,0 tis. Kč měsíčně (právě jsem se synem na dovolené na Vysočině). Syn chodí do soukromé školy, kterou hradím (cca 8 tis. Kč, včetně stravování a sportovního kroužku). Teď platím „výživné“ na syna 7,5 tis. Kč a manželce 5 tis. Kč a manželce to začalo být málo… Co myslíte, jak byste viděli ty částky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
26.7.20 14:08

@denon Jestli jsi ten otec, tak se rozveď a budeš platit jen alimenty na syna. Jestli platíš celý provoz domu plus auto, tak dostává žena až moc. A 7,5 tisíce je pro syna dostačující částka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
26.7.20 14:15
@denon píše:
Ahoj, obracím se na toto veřejné fórum s tímto dotazem. Kolik se domníváte, že by měl otec platit výživné na 9 ročního chlapce a taky kolik na nerozvedenou manželku? Vím, že jsou tabulky, že primární roli hraje příjem otce. Otec je schopen deklarovat soudu za posledních 6 měsíců příjem v rozsah 45 – 90 tis. čistého (je v podstatě na otci jaký příjem dokladovat, je to otázka času…). Vím, že si řeknete, zase jeden „vyčůránek“, co chce „zamlčet“ příjmy. Avšak prosím, zkuste mi poradit, co by bylo „fér výživné“. Již ¾ roku žiju sám, odešel jsem od manželky (má přítele…, a nedávno podala žádost o rozvod), žiji v pronajatém bytě 2+1 za 16 tis. měsíčně. Se synem jsem od pátku do pondělí 1× za 14 dní, jedenkrát týdně jej vyzvedávám ze školy a teď s ním trávím ½ prázdnin. Vím, že se posuzuje životní úroveň rodiče, avšak pokud otec žije prací a max. 1× týdně s kámoši pivo, 1× za měsíc kino s rodinou či synem, dovolená typu týden v řetězcích OREA hotelu v zimě a v létě (v podstatě asketa, i to byl důvod rozpadu manželství). Manželka pracuje na ½ úvazek pro neziskovou organizaci, má čistého max. 12 tis. Kč. Manželka se synem bydlí v domě (SJM), platím HÚ a veškerý provoz (24 tis. Kč měsíčně), včetně „jejího auta“ (já nemám řidičák). Když jsem se synem, tak mne jeho provoz (jídlo, nějaká hračka, nějaké oblečení, hygiena, zábava…) stojí okolo 3,0 tis. Kč měsíčně (právě jsem se synem na dovolené na Vysočině). Syn chodí do soukromé školy, kterou hradím (cca 8 tis. Kč, včetně stravování a sportovního kroužku). Teď platím „výživné“ na syna 7,5 tis. Kč a manželce 5 tis. Kč a manželce to začalo být málo… Co myslíte, jak byste viděli ty částky?

Peněz máš dost na to., abys mohl zaplatit svého právníka. Tady ti nikdo nemůže dobře poradit, maximálně tady vyplaví emoce a to ti nepomůže. Jestli chceš slyšet, že platíš hodně tak ano, je to hodně. Začni řešit majetkové vyrovnání a začni žít život bez ní.

• Citovat
  • Upravit
17307
26.7.20 16:07

@denon manželce neplať nic. Pokud má přítele a je ti v manželství nevěrná, nemá na žádné výživné nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
26.7.20 16:23

@denon Ty jsi ten otec? Že platíš na dítě je jasný, to chápu, proč ale platíš i manželce + provoz domu a její auto, když s nimi nežiješ? Dům máte v SJM, polovina je tedy tvoje. Proč platíš tolik peněz za bydlení? To je mazec teda. Moc to nechápu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
26.7.20 17:26
@arinecka píše:
@denon Ty jsi ten otec? Že platíš na dítě je jasný, to chápu, proč ale platíš i manželce + provoz domu a její auto, když s nimi nežiješ? Dům máte v SJM, polovina je tedy tvoje. Proč platíš tolik peněz za bydlení? To je mazec teda. Moc to nechápu :think:

Bohužel jsem pořád tak trochu dofal, že se dáme zpět dohromady… Byl jsem měkký, ale už mi došla „rozvodová obsílka“. No „naivka“… Právníka mám, ale teď mi šlo o určení velikosti výžvného na syna. Chci mu „zajistit přiměřenou“ životní úroveň vrstevníků, prostě solidní výživné, aby nebyl rozmazlován, ani nebyl „socka“ (promiňte mi ten výraz).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
26.7.20 19:45
@denon píše:
Bohužel jsem pořád tak trochu dofal, že se dáme zpět dohromady… Byl jsem měkký, ale už mi došla „rozvodová obsílka“. No „naivka“… Právníka mám, ale teď mi šlo o určení velikosti výžvného na syna. Chci mu „zajistit přiměřenou“ životní úroveň vrstevníků, prostě solidní výživné, aby nebyl rozmazlován, ani nebyl „socka“ (promiňte mi ten výraz).

Nezapomeň na majetek. Ona je o pět kroku před tebou. :think:

• Citovat
  • Upravit
3745
27.7.20 07:51

Píšeš, že máš příjem 45 - 90 000 měsíčně, to je velký rozptyl. Takže na 9 lete dítě by se výživné mohlo pohybovat v rozmezí 6, 5 - 14 000, počítej se zhruba 15% tvého čistého příjmu.. Tím, že platíš školné 8 000 a dáváš 7 500 k rukám matky, tak je to adekvátní a soud ti s nejvyšší pravděpodobností vyšší výživné nevymeri.. Jinak se samozřejmě můžeš podílet i nad soudem vymerene výživné a synovi dopravat, co si bude přát :wink:
Jen na okraj - manželka už žije s novým partnerem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
27.7.20 08:23

Jéje, ty jsi trubka, promiň mi ten výraz :oops: Samozřejmě v době trvání manželství má žena „nárok“ na stejnou úroveň, jako ty. V případě probíhajícího rozvodového řízení už nejspíš ne. Problém bude u tebe vždycky v tom, že synovi nebudeš schopen zajistit to, co chceš („přiměřenou“ životní úroveň vrstevníků, prostě solidní výživné, aby nebyl rozmazlován, ani nebyl „socka“), protože pokud je většinu času v péči tvé exmanželky, tak zkrátka čistě prakticky jakékoli výživné pro syna dáváš do společného banku syna, jeho matky i nového partnera. Nemělo by to tak být, ale je to zkrátka realita. Pokud rodiče vychází taktak, je úplně jedno, zda synovi budeš posílat 6tis nebo 15tis - pro něj z toho půjde vždy totéž. Osobně bych ti doporučila rozšířit styk se synem-v týdnu třeba 2× vyzvednout ze školy a ráno ho tam opět odvést, plus 1× víkend tak, jak ho máš. Tobě to neuškodí (naopak, trochu oddychneš od práce), synovi to prospěje, a defacto tím můžeš plnit podmínky střídavé péče. Synovi tu úroveň zajisti spíš nějakým spořením, společnými dovolenými, připadně novými materiálními potřebami (věci do školy, placení kroužku, oblečení, telefon apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna