Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Záleží na čem se domluvíte, případně jak ostré lokty budou mít vaši právníci, pokud se rozhodnete prát…
Nicméně, pokud nekojíš, tak soudy většinou nebudou mít problém u dětí dejme tomu nad tři roky dát dítě otci i na noc. A na to, být přítomna u návštěvy určitě nemáš právo. Dá se to vyžádat jen u hodně malinkých dětí, případně když je dítě nějak vysloveně ohroženo. Což ale to, že na dítě zakřičí, není. Pokud nemáš např. od policie nějaké doklady o násilí.
Kolik je dítěti?
Jako pro mámu to není úplně jednoduché, nemít dítě „pod kontrolou“. Já sama sem byla vždycky hodně benevolentní a na pohodu, syna hlídal kdekdo, ale taky občas mám blbý pocity, když mám syna ve střídavce a vím, že ex, a především jeho nová drahá, jsou ve výchově ostřejší než je mi milý…
Na druhou stranu, vysloveně ho netýrají, to bych jim zase křivdila, takže si svý pocity musím srovnat v hlavě sama a nepřenášet to ani na synka. A syn se srovnat s tím, že prostě u táty je větší dril než u mě. Ono mu to zase tak úplně neuškodí, co si budem povídat ![]()
Jak píše @Mar__tanka1983 -záleží na vaší dohodě, v tomto případě spíš na soudu, když nejste schopni se dohodnout. Takové právo pak samozřejmě neexistuje, protože on je rodič stejně jako ty. Takže by měl i on mít právo být s ní v době, kdy je u tebe.
Pokud dítě není hodně malinké (do těch řekněme 2-3 let), tak není důvod upírat mu kontakt s otcem jen na základě tvé obavy. A neboj, to, že vy dva neumíte komunikovat a že na dceru občas zakřičí, ještě neznamená, že jí bude hrozit u něj nějaké nebezpečí. Spíš se hoď do klidu a pokus se s ním na péči domluvit.
Nejde jen o nekomunikaci která by byla špatně ale mě před malou i škrtil a podobně.. určitě bych ho nechtěla jen ze svého rozmaru omezovat. Zakřičení bych tolerovala když by bylo na místě i když já sama takový výchovy praktiky nemám a s malou se normálně domluvíme
Netoleruji ale když nemůže malá usnout nebo se umaže u jídla(V téhle situacích ji ma spíše pomoci).. Nazval ji i “to”. Ale to je pak na každém uvážení co je pro něj už strop.
Utříděné v hlavě to mám proto se ptám na tuhle možnost a respektuji i to ze je on stejný rodič jako jako já.
Jinak malé je 15 měsíců
No rozhoduje soud, pokud neumíte komunikovat, tak chtěj hlavně co nejpodrobnějsí rozsudek - kdo dítě kdy a kde předává, co svátky, prázdniny… Hlavně nic dohodou.
Počítám, že dítě nad dva tři roky soud na noc klidně dá a zadnej nárok být přítomna nemáš. Leda kdyby se otec s dítětem neznali, šlo vyloženě o kojence, byly tam drogy nebo tak.
@Anonymní píše:
Nejde jen o nekomunikaci která by byla špatně ale mě před malou i škrtil a podobně.. určitě bych ho nechtěla jen ze svého rozmaru omezovat. Zakřičení bych tolerovala když by bylo na místě i když já sama takový výchovy praktiky nemám a s malou se normálně domluvímeNetoleruji ale když nemůže malá usnout nebo se umaže u jídla(V téhle situacích ji ma spíše pomoci).. Nazval ji i “to”. Ale to je pak na každém uvážení co je pro něj už strop.
Utříděné v hlavě to mám proto se ptám na tuhle možnost a respektuji i to ze je on stejný rodič jako jako já.
Jinak malé je 15 měsíců
Hlásila jsi ho na PČR za domácí násilí? Pokud bys měla nějaké důkazy o jeho chování, dalo by se to s dobrým právníkem nějak uhrát, jinak ale ![]()
15m dítě, pokud není kojené, to tipuji tak na 1-2 odpoledne v týdnu, ale za dozoru matky těžko..
Ne, do šesti let to tak fakt být nemusí. Dohodnout se můžete samo na čemkoli. Ale pokud bude chtít dítě jen u sebe bez tebe, tak to soud schválí. I na noc.
EDIT: šmarjá, proč píšeš do šesti let, když je dítěti 15m?
NO ale i tak -¨- přítomnost matky nutná nebude. A na noc - než do doleze k soudu a pokud se to chvíli potáhne, tak dítěti bude rok a půl, skoro dva, tam už to nejspíš projde. Z8leží na soudci a jak se bude otec snažit.
Ahoj holky, mám kamarádku, která má 3 leteho syna. Žije s ním sama, bez partnera, protože on je závislý na alkoholu. Nyní je na léčení a nevypada to, že by přestal, až jej propustí. Je už zoufalá, protože on když je doma u své matky, tak pořád pije.. Bojí se mu syna dávat, což je pochopitelne. Nevěří mu, že bude striivy, když jeho matka chce vnouce vidět. Nikde to neřešila, protože se stydí.
@Snehurka21 píše:
Ahoj holky, mám kamarádku, která má 3 leteho syna. Žije s ním sama, bez partnera, protože on je závislý na alkoholu. Nyní je na léčení a nevypada to, že by přestal, až jej propustí. Je už zoufalá, protože on když je doma u své matky, tak pořád pije.. Bojí se mu syna dávat, což je pochopitelne. Nevěří mu, že bude striivy, když jeho matka chce vnouce vidět. Nikde to neřešila, protože se stydí.
Ať zkusí Bílý kruh bezpečí. Tam snad poradí.
@Snehurka21 píše:
A proc se stydi? Ona neni zodpovedna za jinou dospelou osobu. Sla bych na OSPOD, poradit se, jestli by nezprostredkovali styk. Pripadne poradili. Ale bude to muset vsechno obehat a odtahnout sama, bude muset dat navrh na zmenu péče
chapu, ze se ji nechce davat deti vypitce, zalezi ale jak jsou deti stare, jakou maji k otci vazbu. Kdyby to bylo jakz takz fajn, mozna by stalo za to davat deti k jeho rodicum, aby na ne oni dohledli. No, blba situace.
Jenom dotaz- ty to resis proc? Ona te o to pozadala? Protoze jestli ona to nechce nikde rict, tak veskere rady, co tu zazni, budou ciste hrabeci ![]()
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat zda má matka nárok být s dítětem do jeho 6ti let věku vždy přítomna při návštěvě otce a zda je povinná dávat dítě na noc?
S partnerem nejsme svoji a dlouhou dobu nám to už neklape..ke mě se nechová hezky, někdy se stalo že ani k dcerce se nechoval nejlíp (na tu “jen” křičí naštěstí..)
Proto se obavám nechat dceru s ním samotnou i když spolu mají jinak hezký vztah a dcera ho má ráda..
Někde jsem četla že na to matka právo má.
Zatím tedy bydlíme spolu ale už nedokážeme ani komunikovat takže budoucnost nás vztah už nemá tak chci jen vědět s čím mužů počítat.
Dekuji a hezky den