Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak při přechodu na střední je začátek vždycky horší. Co to je za školu.
U nas na obchodku chodi slabsi decka, to by tak odpovidalo tem vysledkum ostatnich spolužáků.
Každá zš je zaměřena trochu jinam. To jsem si všimla když jsem nastoupila do 1. My byli hodně na přírodovědu a výchovy. Jiní zase na na matiku, fyziku. Taky jsme měli spolužáky co vůbec nechápali přírodopis( to byl v 1. Jeden z hlavních předmětů)
V devítce jsem měla průměr 1,8. V prvaku jsem propadala. 4 jsem měla s odřenýma ušima. První ročníky jsou takový na vytřídění. Buď to dáš nebo půjdeš jinam. Já šla jinam a tam jsem měla vyznamenání.
Na střední už se s vámi nemažou, nepřivírají oči, neodpouští, takže tam ty známky jsou opravdu o tom co umíš, každý se tam zhorší
Zamakej na matice a chemii (třeba využij i doučovaní) a na konci šk. roku může být vysvědčení mnohem lepší ![]()
Ježíš, vždyť o nic nejde ![]()
Syn měl teď ještě horší, měl ty 4 dvě. No a co?
Nikdy se mě nikdo neptal na známky v prváku, druháku atd.
A vlastně ani na známky maturitního vysvědčení.
Tam bylo důležitý jen, jestli ji mám
Mmch v prváku v pololetí já měla ještě horší ![]()
Ber to, že máš osobní výzvu, že se pokusíš do června stáhnout, co půjde. Nebo si své udržet.
Moje dcera má 3 v biologii teď na první vysvědčení na SŠ. Celé pololetí jsem sledovala známky, jak maká. Teď v lednu koupila po svátcích 5 a učitelka ji odmítla dát možnost opravy. Tím se zhoršil průměr, že se překlopil přes 2,6. To je prostě zaokrouhleně 3. Nedá se nic dělat. Říkali jsme ji, že to vůbec nevadí. Důležité je, ať si udrží vlnu, jak průběžně jede. A tu trojku si u případného zkoušení někde umí obhájit.
Ja jsem taky po prechodu na stredni mela vysvedceni vyrazne horsi, ale pak jsem se naucila ucit a zas to na vyznamenani vytahla. Je to na tobe.
S ostatnimi se nesrovnavej a uz vubec se neutesuj tim, ze oni maji petky, tak ty jsi na tom jeste dobre. Bohuzel jsou skoly, na kterych to studenti flakaji a moc motivacni prostredi to neni. Za mych casu bylo nejhorsi vysvedceni ve tride asi tak ctyri ctyrky, a to jsme vedeli, ze ta slecna opravdu neni z nejchytrejsich. Pak jsem ucila na soukrome skole a tam byli velka vyjimka studenti s dobrymi znamkami, protoze zbytek povazoval za standardni na pololeti propadat klidne i z peti predmetu. Jenomze ti s temi dobrymi znamkami byli fakt chytri, nenechali se stahnout a podle toho taky vypadalo, kam se pak hlasili na vysokou - ti se spatnymi znamkami byli radi, ze jim rodice zaplatili soukrome vysoke skoly s nejakymi nic moc obory, kdezto ti sikovni studenti se bez problemu dostali na medicinu, prava, informatiku a podobne. Ve finale se totiz ucis pro sebe, protoze tobe se bude v zivote hodit se umet kousnout, prekonat, mit disciplinu a jit si za svym cilem.
Doporučuji stránku umíme matiku. Platíme dětem kompletní balíček předmětů. Tím mají možnost neomezeného přístupu. Bez licence je možnost jen chvilku procvičení denně a zamkne se ten program.
Zkus ukázat rodičům stránku. Stojí za zvážení.
Po přechodu na střední školu je normální, že se známky změní a často se i zhorší. Je moc fajn, že máš zájem to řešit sama za sebe. Ono si to všechno sedne neboj se.
Zkus si najít v učení systém, který ti bude vyhovovat, neboj se zařídit si doučování/konzultace (pravidelné doučko mně osobně vždy pomhlo nejvíce ze sebevětší šlamastiky).
A mohu ti říct jednu radu, klíčem k tomu úspěšně studovat není inteligence a chytrost, ale kontinuita a pravidelnost. Takže radím, nenech si v učivu ujet vlak, ale hned jak cítíš, že někde začínáš plavat, hned to řešit, ne až před testem.
Prď na známky! Hlavně, že prolezeš až k maturitě. Já na ZŠ třídní premiantka, šprtka, nikdy jsem se učit nemusela. Poté střední- gymnázium, kde ve spoustě předmětech nevysvětlili učitelé základy a jeli rovnou vysokoškolské studium. Takže jsem v prvním pololetí měla najednou 8 čtverek
. Ve druháků jsem dělala reparát z matematiky a to jsem musela podstoupit samostudium od kamarádky, která byla na jiném gymplu. Tam jim to vysvětlovali po krocích, takže jsem se to díky jejího sešitu naučila a dostala za 1. Nicméně jsem se na začátku zapsala jako čtverkařka, takže se to se mnou vezlo celou střední. Na maturitu jsem měla trojky z předmětů, byť jsem oproti ostatním předvedla lepší výkon. Zase na druhou stranu tam byli tři,,šprti", kteří maturitu nezvládli, poněvadž vždy všechno opisovali ze sešitů a taháků.
V zaměstnání se tě pak nikdo nebude ptát na známky.
@Anonymní píše: Více
Vzdyt to tady řešíš pořád dokola. Koho zajímá nějaké vysvědčení z prváku, hlavni aby jsi odmaturovala.
Ahoj, jsem v prvaku a teď jsem dostala nejhorší vysvědčení, co jsem kdy měla. Měla jsem jednu 4 z matiky, jednu 3 z chemie, pět 2 a pět 1.
Loni touhle dobou v devítce jsem měla 3 dvojky, takže vyznamenání bylo.
Jinak u nás letos byly ve třídě jen 3 vyznamenání. Víc lidí mělo na vysvědčení 5 než vyznamenání.
Průměr vysvědčení jsem měla osmý nejlepší ze třídy.
Třeba z matiky a češtiny u nás neměl nikdo 1 na vysvědčení.
Snažila jsem se a přesto vysvědčení hezky