Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
SŠ je už holt něco jiného. Hodně se projeví úroveň a hodnocení ZŠ. Pro mnohé to může být náraz. Ale většinou se to srovná.
Já jsem na ZŠ měla kromě sedmé třídy ( drsná puberta) vždy vyznamenání, končila jsem se třemi dvojkami. Ale na gymplu jsem to měla jak který předmět. Něco mi šlo na 1 a 2 ( humanitní obory) něco na 2-3 ( zeměpis, biologie..) a z něčeho jsem byla ráda za 4 ( fyzika obvykle, občas matematika). Měli jsme spolužáky kteří těch 3 a 4 měli víc, stejně jako ty, kteří měli pořád samé 1 nebo vyznamenání. Maturitu jsme udělali všichni ( ale krátce po přelomu století, ne v posledních letech).
Mladší syn mi takhle spadnul po přechodu na osmileté gymnázium. Na ZŠ samé 1, vůbec se nemusel učit. Teď se občas už učit musí a většinou mu vyznamenání o kousek uteče. Ale jsou děti, které i na 8G mají pořád samé 1. Maturitu udělají a výuku zvládnou ti i ti.
Je to rozdíl, skrz ZŠ.
Protože každá ZŠ má učivo jinak do hloubky.
U straší dcery se přechodu na SŠ neobávám.
U mladší ano.
Stejně tak vidím rozdíl i u sestřenice, které je v 8.tride, stejně jako ta starší, ale na jiné ZŠ.
Aktuálně měla 2 z ČJ, po přechodu na SŠ se bude hodně divit, jak moc je na tom špatně i s jinými předměty.
Aktuálně žije v blažené nevědomosti - stejně jako ty kdysi.
Když vidím jejich pololetní písemné práce z jakéhokoli předmětu, tak jsou to pouze povrchové znalosti.
Nedokáže vypracovat jedinou pololetní písemné práci, která má naše dcera.na jiné ZŠ.
Souhlasím s tím, že OA je pro slabší žáky.
Takže prostě zaber.
Ale jinak známky nikdo neřeší.
Důležita je maturita a to, jak se uplatnit dál.
Dcera třeba říká, že mají strašné rozdíly ve znalosti AJ. Některé holky (jsou třída děvčat) neumí přeložit větu, kterou se učí děcka ve čtvrté a páté třídě. Tím pádem neumí absolutně odpovědět, když si větu nepřeloží. Nejvíc čtverek u nich ve třídě je právě v AJ. Některé můžou být rády, že vůbec čtverku mají. Když se nabízela, že jim bude pomáhat. Naše umí. Tak nechtějí pomoct. To je pak těžké.
@Anonymní píše: Více
Obecně je to zaměření snazší než třeba na gymnáziu nebo SŠ zdravotní, či jiných technických atd.
oborech.
Asi se nemusíme bavit o biologii, chemii, zeměpisu, dějepisu a matematice všeobecně.
Po vás se chce zvládnout matematiku.
Probrat základy ekonomiky (mikro a makro) a managementu, možná nějaký marketing.
Zdokonalit jazyky a zvládnout účetnictví.
Měli byste po absolvování zvládnout práci řadové účetní - což bohužel dost často ani omylem nejste, (ale to není úplně tak vaše chyba).
Dost často si neumíte spočítat vlastní mzdu.
Nevím, jak jste schopní užívat PC (krom her), to je taky dost často bída. Žádné enormní nároky a tlaky.
U nás to tak je, obchodku si často dávají až jako třetí možnost. Když vím, kdo tam šel, tak to to tak prostě je. Navíc u nás je to soukromá.
za mě se dávala obchodka jako druhá možnost, pro ty co se nedostali nikam na gympl nebo školy co chtěli, nebo tam chodili ti co chtěli střední ale nechtěli se moc učit
jo a pak ještě byla rodinka ta byla o stupen pod obchodkou
Známky nebývají objektivní ktitérium. Záleží na povaze testu. To jen učitelé zastaralých škol se jim brání, aby se nemuseli učit oni sami hodnotit jinak. Hlavně odmaturuj. Na známky se tě nikdo nebude ptát.
Ja byvala na ZS jednickarka, nikdy jsem se doma nemusela ucit. A tim myslim nikdy, ani vyjmenovana slova. Cetla jsem si sama driv, nez se ucilo cteni ve skole. Pak jsem presla na SŠ a spadla jsem i k trojkam. Neumela jsem se moc ucit a ani me to moc nezajimalo. Bavila me jedna vec, ktere jsem se drzela. Vedela jsem od 15, co chci delat. A taky to delam
Zbytek jsem delala, abych nejak prolezla. Troufam si rict, ze kdybych se vic ucila na ty ostatni predmety a ztracela s nima cas, tak by mi to jen podstatne zkomplikovalo moje studium na VS. Clovek uz v prvaku musel znat hodne veci „napred“.
Vzdycky se tomu reseni znamek smeju. Neres je. Res svoji budoucnost, kterou chces TY. ![]()
Tady je vidět rozdil mezi školami…kolik bodů musíš mít na gympl a kolik jinde. Syn na gymplu je ve třídě šprtů. Z 31 studentů má v prváku 21 vyznamenání, několikery samé jedničky
to za nás nebylo. Fakt makají. Ti, co neměli vyznamenání, tam to bylo o fous…