Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky, měla bych obrovskou prosbu. Mám doma měsíční miminko a narodilo se nám předčasně s tím, že se mu nedaří u mě v břísku. Po dlouhých vyšetřeních se zjistilo, že má Diabetes mellitus, tedy cukrovku 1.typu. Chtěla bych slyšet názory jiných maminek, které mají takto nemocné dětičky, nikdo mi o tom nic neřekl, jen nás naučili píchat inzulin a informovali nás o rizikách.
Prý je to strašně vzácné aby mělo miminko vrozenou cukrovku, tak proto hledám někoho kdo by měl tento problém také:(
Prosím poraďte mi.. Děkuju
@PetraMax Ahoj, je to opravdu velmi vzácné. Vzácně se objevuje cukrovka do dvou let věku. Bohužel ten spouštěč dosud není úplně známý. Sama jsem dostala cukrovku ve třech letech a těžko říct, co to spustilo - rodiče mysleli, že to mohlabýt prodělaná chřipka - imunita se pak zblázní a zničí buňky produkující inzulín. V pozdějším věku na to má vliv i stres… ale pokud se v krvi objeví určitý druh protilátek, je pak jen otázkou času, kdy se DM1 projeví.
Ovšem myslím, že do budoucna je mnohem lepší se otázkou „proč“ nezabývat… z vlastní zkušenosti vím, že to ničemu nepomůže a zbytečně si tím člověk dělá vrásky, protože pořád přemýšlí, jestli neudělal něco špatně. Nic jsi špatně neudělala - nebude to procházka růžovým sadem, ale při dnešní medicíně už je monitoring cukrovky velmi dobrý a uživatelsky pohodlný. Držím palce!
Ahojky, my máme zjištěno DM1 cca 3 měsíce, kluk má 4 roky. Spustilo mu to zřejmě 2 po sobě jdoucí takové ty virózy jen s horečkama-ale měl téměř 40ky. U takhle malého tvorecka je to teda smutný, ale na druhou stranu on to bude brát jako automatickou věc, na inzulín si rychle zvykne a ty v podstatě taky. Tento typ je skutečně autoimunitní onemocnění a je jen otázkou času kdy se projeví. Vy jste měli v rodině někoho s touto nemoci? Je tam nějaká dědicna zátěž? Musíme jen doufat, že brzy na to někdo něco vymyslí, abysme to mohli těm naším kuliskum zpříjemnit.
Ja tedy nemam dite cukrvkare, timto se omlouvam za vstup do diskuze, ale mam diabeika otce… a taky jsem hledala spousty informaci apod… nadeje do budoucna urcite je.. uz jen inzulin v tabletach misto injekci a http://www.mojecukrovka.cz/…etes-1-typu/ a neboj te za oar let bude neco co ji dokaze prinejmensi hodne zmirnit ba dokonce vylecit… v dnsni dobe existuje myslim transplantace stepu, ktery dokaze obnovit funkci bunek ve slinivce… je to vse na zacatku
hodne stesticka ![]()
Ahoj, myslím, že než pátrat po tom, proč? je důležité se s tím naučit žít. Je to důležité hlavně pro tebe jako matku, která se s tím bude potýkat jako s novou věcí a bude nucena dítě neustále kontrolovat, dokud samo nepochopí principy rizik. Je to strašně stresující a náročné. Sama diabetické dítě nemám, ale diabetička jsem. Měla jsem s tím sama dost velké problémy a to jsem měla na starost jen sama sebe
Určitě nyní chodíte do nějaké diabetologické poradny, poptejte se tam na nějaké edukační kurzy pro rodiče diabetických dětí, trvejte na tom, aby vás tam doporučili a s jistotou ho absolvujte. Je to strašně povzbuzující, že v tom nejste sama a naučíte se tam „triky“ běžného života…nebo se koukněte přímo sem
http://www.diadeti.cz/…o-rodiny.php
přeju hodně štěstí ![]()