Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuji nutně radu zkušených maminek, které si tímto prošly.
Babičky říkají něco jiného a kamarádky mají dle popisu děti asi hodné či co….Dcera měla v lednu rok. Už od jejich 10m začala být hodně svéhlavá. Přes veškeré napomínání stejně zkoušela a zkoušela. Snažila jsem se být důrazná, ale nikam to moc nevedlo. Teď v roce to už vygradovalo do extrémů - dcera se vzteká kvůli každé hlouposti. Např. ukazuje na ovocnou kapsičku, tak jí ji podám, cucne si (zjistí, že ji asi nechutná) a s kapsičkou švihne o zem, ještě než stačím zareagovat, tak se sesune na zem a bouchá se hlavou, kope nohama a řve. V tu chvíli nevím jak mám zaraegovat, zkoušela jsem snad vše.
Nechat ji - vydrží to hodinu, následuje hysterický neutišitelný pláč.
Pochovat ji a snažit se ji uklidnit - opět dlouho trvající pláč.
Pokárat ji - začne mě plácat, tahat za vlasy.
Zkusila jsem ji i plácnout přes ruku - z toho se stalo ještě více vzteklé a agresivní dítě.
Jsem zoufalá, nevím jak postupovat. Fyzicky ji trestat rozhodně nechci a ani to nedělám, zkusila jsem jen jednou.Jen chci upozornit, že tohle se nestává jednou za den, ale jednou za hodinu.
Stačí ji říct důrazně NE a je oheň na střeše, nebo se netrefí balónkem do bazénku apod.Připadám si jako příšerná matka, co nezvládá výchovu
Jinak je zcela v pořádku.
Je to normální? Přejde to?
Nemůže to souviset s nějakým postižením/nemocí?
Za to ty nejsi v pořádku. Měla jsi si pořídit autíčko na ovládání a ne živého tvora. A mlátit takhle male dítě? Doufám, že tě někdo nahlásí.
Jako první bych zkusila doplnit hořčík. Má mimo jiné zklidňující účinky.
@Nicole 1234 píše:
Co zkusit odvést pozornost?
Ano to pomáhá v tu chvíli, ale neřeší to problém s četností těch záchvatů ![]()
@Uslava píše:
Za to ty nejsi v pořádku. Měla jsi si pořídit autíčko na ovládání a ne živého tvora. A mlátit takhle male dítě? Doufám, že tě někdo nahlásí.
Prosím? Píšu, že jsem ji za celý rok plácla jednou přes ruku!
Mlátit je trochu něco jiného ne???
@Uslava píše:
Myslim si, ze v poradku nejsi ty. Sama autorka napsala, ze fyzicky trestat nechce, pouze ji jednou placla pres rucicku..tak co z toho delas??
Ses prisla pohadat? Jestli jo tak to zkus doma na staryho ![]()
NEJSI SPATNA MAMINKA, na toto koukej zapomenout.
![]()
Jak je na tom se spánkem? Dcera mi toto dělala cca měsíc a to v době, kdy špatně přes den spala, když se vyřešil spánek, zlepšilo se to.
Docela pomáhá i odvést pozornost…
Víc mě nenapadá, jedině vydržet, ale je to občas fakt na budku ![]()
V norme, obdobi vzteku par excelence. Mladsi bracha se zvladal vztekat tak, ze prestaval dychat. Je z neho uspesny dospelak bez postizeni ![]()
Je to o nervy…no ale co nevic se snazit zachovat klid, cim klidnejsi budes ty, tim vetsi sanci na zklidneni ma dite. Prendat do bezpeci, aby si neublizila, a nechat vyvztekat (s tvoji pritomnosti).
Zabezpecit nejaky prostor pro to, aby neslysela porad jen „ne,“ ono to ty deti neskutecne sejri.
Pro sebe aplikovat hodne pocitani do velkych cisel, hlubokeho dychani a pokud nejsi odpurce alkoholu, vecer obcas sklenku vina.
Prejde to, pak se to vrati (aktualne mam dalsi vlnu se 4letakem)…a pak se uz jen modlit, abychom vsichni ve zdravi prezili pubertu.
Posilam silu ![]()
@Perníček22 píše:
NEJSI SPATNA MAMINKA, na toto koukej zapomenout.![]()
![]()
![]()
Jak je na tom se spánkem? Dcera mi toto dělala cca měsíc a to v době, kdy špatně přes den spala, když se vyřešil spánek, zlepšilo se to.
Docela pomáhá i odvést pozornost…
Víc mě nenapadá, jedině vydržet, ale je to občas fakt na budku
Moc moc děkuji za milou podporu ![]()
Se spánkem problém vůbec nemá. Spinká pravidelně a hezky.
Já si říkám, že je to jen období a třeba to přejde, ale zároveň to nechci přehlížet. Bojím se, že bych třeba mohla zanedbat výchovu. Vůbec nevím jak na ni.
Když má svoji volnost a moji pozornost, tak je to hodná usměvavá holčička a pak najednou do ní vlítne taková zlost.
Nechápu, kde se to v tak malém dítěti bere. Od mala vše řešíme s klidem. S manželem se nehádáme ani nebijeme.
Jsme jinak spokojená rodina ![]()
Podle mě je to období co přejde. Mám stejně starou holčičku a teď je to to samé. Jak slyší ne řve, jak se jí něco nevede řve… První to měla taky a přešlo to. Já volím ignoraci, nic se jí neděje tak nevidím důvod k utěšování. Ale já jsem už zocelená z první ta řvala, že praskaly skleničky, druhá už je jen slabej odvar. Nicméně někdy je to na palici jako třeba teď, kdy já jsem nemocná, třeští mě hlava a ony dvě jedou celej den jak motorový myši
přejde to, jen pokud si ubližuje zkus nějaký místo, kde to bude bezpečnější aby se vyvztekala. Tohle mě holky nedělali prostě jen řvaly a chodili s tím pláčem neustále za mnou.
To je období vzdoru jak vyšité. Ve větší či menší míře si tím projde každé dítě. Vy to holt máte výživné. Mě se osvědčilo předvídat, upozorňovat dítě, že přijde požadavek (třeba že si udělá pět báboviček a půjdeme z hřiště domů). A pak meditačně v duchu opakovat mantru „přežít, nezabít“
já mám takové kousky dva, naštěstí se čtyřletým rozestupem. A můžu tě ujistit, že puberta taky stojí za to. To už dcera i tu facku dostala, protože přestávala v afektu dýchat…
U nas je to stejny, az na to bouchani se do hlavy. Je ji 15 mesicu, taky si furt rikam, ze to prejde, uz to nejakej mesic trva. Slovo NE je u nas skoro zakazany rikat, protoze pak to propukne v silenej rev
tak ji zkousim vysvetlovat jinak no.
@Uslava píše:
Ty jsi četla jiný příspěvek než já? ![]()
Ahoj, potřebuji nutně radu zkušených maminek, které si tímto prošly.
Babičky říkají něco jiného a kamarádky mají dle popisu děti asi hodné či co….
Dcera měla v lednu rok. Už od jejich 10m začala být hodně svéhlavá. Přes veškeré napomínání stejně zkoušela a zkoušela. Snažila jsem se být důrazná, ale nikam to moc nevedlo. Teď v roce to už vygradovalo do extrémů - dcera se vzteká kvůli každé hlouposti. Např. ukazuje na ovocnou kapsičku, tak jí ji podám, cucne si (zjistí, že ji asi nechutná) a s kapsičkou švihne o zem, ještě než stačím zareagovat, tak se sesune na zem a bouchá se hlavou, kope nohama a řve. V tu chvíli nevím jak mám zaraegovat, zkoušela jsem snad vše.
Nechat ji - vydrží to hodinu, následuje hysterický neutišitelný pláč.
Pochovat ji a snažit se ji uklidnit - opět dlouho trvající pláč.
Pokárat ji - začne mě plácat, tahat za vlasy.
Zkusila jsem ji i plácnout přes ruku - z toho se stalo ještě více vzteklé a agresivní dítě.
Jsem zoufalá, nevím jak postupovat. Fyzicky ji trestat rozhodně nechci a ani to nedělám, zkusila jsem jen jednou.
Jen chci upozornit, že tohle se nestává jednou za den, ale jednou za hodinu.
Stačí ji říct důrazně NE a je oheň na střeše, nebo se netrefí balónkem do bazénku apod.
Připadám si jako příšerná matka, co nezvládá výchovu
Je to normální? Přejde to?
Nemůže to souviset s nějakým postižením/nemocí?
Jinak je zcela v pořádku.