Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
potřebovala bych poradit o co se jedná.
Už asi týden se mi stává, že když dám hlavu „vzhůru nohama“ (zavazuji si tkaničky, myju si vlasy nad vanou…) tak mi z nosu začně vytékat čirá tekutina - stejná konzistence jako voda.
Asi před 14 dny jsme měla rýmu, tak nevím, jestli to nějak souvisí.
Ještě se mi nic takového nestalo a nechci zbytečně plašit, ale chci vědět, co to je.
Děkuji
Dobrý den. Ve vlastní dutině nosní (cavitas nasi propria) se objevuje kapalina z různých zdrojů. Nejvíce je zastoupen serózní sekret nosních žlázek (glandullae nasales), které zvlažují sliznici, kapalina se odpařuje, což napomáhá zvlhčování vdechovaného vzduchu, který se následně ohřeje díky žilním pletením (plexus venosi concharum). Do dolního nosního průchodu (meatus nasi inferior) ústí též slzovod (ductus nasolacrimalis), toto ústí je opatřeno řasou (plica lacrimalis Hasneri), která při zánětech (např. rýma) zduří a uzavře ústí (- „uplakané oči“).
@Chocolate zdravím, jak to nakonec dopadlo. zrovna mne potkala něco podobného a nevím co s tím.
Ahoj, tiez som mala pred 2 tyzdnami rymu a preplachovala si nos vodou. A odvtedy mi zacalo pri fukani nosa piskat v uchu a pri predklonu tiez sa spusti tekutina. Neviete, co to moze byt?
Ahoj, při napiti většího loku vody nebo co koliv mi to tece ven nosem, někdo nějaký zkušenosti a čim to muže byt?