Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
my se snažíme od května 2022. Můj gynekolog mi po 9 měsících udělal hormonální profil, ale jinak mě odkázal také na CAR. Počkali jsme ještě 3 měsíce a poté šli na první konzultaci (takže po roce od začátku snažení).
Ale chápu tě, teď jsem měnila gynekologa a když jsem jí řekla, že navštěvujeme CAR, tak mi v podstatě řekla, že jsme mladí a že jí to přijde zbytečný chodit do CAR a jít do IVF (i když zatím rozhodně do IVF jít nechceme). S paní doktorkou v CAR jsme domluvení, že IVF necháme až jako poslední možnost.
@Anonymní píše:
Hezky den holky, od října 2022 se snažíme o miminko, navštívila jsem svého gynekologa, který byl naštvaný, ze chci tento problém řešit dřív než za rok.. je pravda, ze jsem si cestu k miminku představovala kratší 🤷🏼♀️ jen se mi nelíbí přístup dr, kdy by mi snad jeste vynadal, za to ze chceme s partnerem vědět, jak na tom jsme a jestli to půjde přirozeně nebo nás čeká umělé 🙁 odnesla jsem si tedy zadanku na první konzultaci do GENNETu, jelikož můj dr prý hormonální profily, dozrávání vajíček a průchodnost nedělá pravé z toho důvodu, ze kdyby byl problém, tak mě stejně pošle tam.. 🤷🏼♀️ je tohle normální nebo jsem opravdu historická a řešíme vše moc brzy? 🙁
Tak záleží na věku… Pokud je ti je čtyřicet tak je to ok, pokud je ti ale přes dvacet tak mi to přijde brzo 🤷 každopádně zdravému páru může trvat rok než otěhotní, chápu že si z toho nervózní, sama jsem tuhle situace zažila ale ještě je brzo takhle stresovat 🤷 hlídej si ovulaci a nech tomu zatím volný průběh…
@ZvědaváTerr no je mi 27 a příteli 33 😊 já vím, ze se říká rok, ale tak návštěvu máme na konec září, což uz rok bez par dni opravdu bude.. ani jeden z nás nechce IVF, ale chceme vědět, zda není nějaký problém k tomu, aby to šlo přirozené, známa neměla pruchodné vejcovody a bez vyšetření by se mohli snažit dalších x let bez úspěchu, tak jsem to chtěla jen nějak trochu řešit, ať se tu člověk nestresuje a nečeká další rok třeba zbytečně 🙁 🙁
Ahoj, z vlastní zkušenosti i zkušenosti kamarádek vím, že většina lékařů chce „čekat“ alespoň ten rok. V otěhotnění hraje velkou roli psychika, takže občas je nejlepší přestat na touhu po miminku neustále myslet a nechat věcem volný průběh. Držím palce! ![]()
Já na to nemyslela půl roku a stejně se to nepodařilo. Když se snažíte přes rok, tak je těžké na to nemyslet. Teda alespoň já to nedokážu, i když se snažím. Navíc když zrovna rady typu „nemysli na to“ dávají v mém okolí ti, co se jim to povedlo prakticky hned.
Půjdu asi proti proudu a řeknu, že do Caru není nikdy brzo. Pokud si z toho nervózní, tak se objednej, oni udělají základní testy (hormonální profil, spermio) a třeba pak budeš klidnější. Přece nemusíš hned do ivf, zatím ti mohou jen pomoci sledovat ovulaci, případně inseminaci. Hlavně už to máš skoro rok a než se objednáš, taky čekání na výsledky apod. Do té doby se můžete snažit přirozeně a budeš mít aspoň pocit, že pro to něco děláš. Jo a „nemysli na to“ je hovadina
.
Snažili jsme se necelý rok, už po vysazení antikoncepce jsem doktorovi hlásila, že se snažíme (vysazovala jsem v listopadu 2021 a k doktorovi šla na preventivku v květnu 2022) - říkal, že pokud se nám nepovede do konce léta, ať se ozvu.
Měla jsem rozházený cyklus, takže si mě sám pozval na několik kontrol a zjišťoval pomocí ultrazvuku, zda vůbec dochází čí nedochází k ovulaci (po dobu asi tří měsíců) - partnera poslal na test na spermie. Z postupných kontrol usoudil, že mám tzv. anovulační cykly, do centra ani na genetiku nás však neposlal (přesně proto, že říkal, že tomu dáme alespoň ten rok) a nasadil léčbu, co měla ovulaci zase nastartovat.
Osobně mě po téhle informaci pomohlo hodně sledovat vlastní cyklus, zlepšit životosprávu, začít cvičit a použít ovulační testy - z těch vyšlo, že ovulaci mám, jen výrazně pozdě.
Bohužel jsme si tedy prošli dvěma potraty, letos už jsem byla po opuštění nemocnice rozhodnutá do CARu zajít, ale naštěstí se nám podařilo otěhotnět přirozeně a (zatím) je všechno v pořádku. Je nám oběma 28 ![]()
Klidně bych tam zašla, i kdyby jen na konzultaci. Tím se nic nezkazí.
Určitě není brzy. My jsme se s manželem začali snažit od srpna 2021, kdy se nám hned zadařilo, bohužel to nedopadlo. Pak půl roku další snahy a nic, tak jsem manžela poslala pro klid v 6/2022 na spermiogram do CARu a našli jsme problém, špatná morfologie, jinak ostatní hodnoty ukázkové. Řekli nám, že to máme ještě zkoušet přirozeně, když se to jednou už skoro povedlo, ale já jsem už nechtěla na nic čekat, v té době mi bylo 32 let. Udělala jsem dobře, první dvě IVF nám nevyšla, embrya se zastavila ve vývoji. Doporučili mi dárkyni vajíček, to jsem odmítla, tak jsme šli do jiného CARu a nyní máme jednoho nanuka, jako jediný to zvládl ze 12 embryí. Takhle vám aspoň udělají veškerá vyšetření (hormonální profil, AMH hodnotu, sperimiogram, fragmentaci DNA, párovou genetiku, imunologii,…) a budete vědět na čem jste
někdy je to jen v hlavě… přeji hodně štěstí ![]()
Dobrý by bylo sledovat slojí ovulaci, ta ti dost napoví, jak na tom jsi. Mrkni na symptotermální metodu, dva tři měsíce měř každé ráno a podle toho naplánujte snažení
taky jsme se snažili rok, po sedmi měsících jsem začala měřit, po dvou jsem věděla že mám ovulaci jindy než podle aplikací a pak to klaplo ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Hezky den holky, od října 2022 se snažíme o miminko, navštívila jsem svého gynekologa, který byl naštvaný, ze chci tento problém řešit dřív než za rok.. je pravda, ze jsem si cestu k miminku představovala kratší 🤷🏼♀️ jen se mi nelíbí přístup dr, kdy by mi snad jeste vynadal, za to ze chceme s partnerem vědět, jak na tom jsme a jestli to půjde přirozeně nebo nás čeká umělé 🙁 odnesla jsem si tedy zadanku na první konzultaci do GENNETu, jelikož můj dr prý hormonální profily, dozrávání vajíček a průchodnost nedělá pravé z toho důvodu, ze kdyby byl problém, tak mě stejně pošle tam.. 🤷🏼♀️ je tohle normální nebo jsem opravdu historická a řešíme vše moc brzy? 🙁