Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky taky s tím trošku bojuju, ale my možná budem mít školku až od září. Dcera umí zhruba to co tvůj malej a s tím si hlavu nelámu protože to holt budou muset na začátku zvládnout učitelky plus si říkám že to uvidí i u ostatních dětí a tudíž to bude jiné než doma.
co se týká kakání my to máme s čůráním. Velkými změnami v rodině jsme se zbavili plínek až ve 2,5 letech a jakákoliv změna prostředí jí vždy rozhodí a začne se na nějakou chvilklu zase počůrávat. Jakmile se dostaneme do domácího prostředí je během pár dnů zase vše v pořádku.I kvůli tomu si říkám jestli nepočkat i tak až do toho září. prostě toho na ní teď bylo asi moc.
Na druhou stranu i já bojuju s pocitem že jí opouštím, malá je citlivka a jsme na sebe fixované a to i já na ní to vím. Ale prostě jsem si v hlavě srovnaal, že to tak musíbýt, že je to správné. naštěstí děti miluje a potřebuje je takže myslím že za chvíli to bude dobré. A hůř to ponesu já než ona. Snažím se o školce povídat,aby věděla aspoň trošku co jí čeká a doufám že s čůráním se brzy srovná. ![]()
Já Matyho první den ve školce obrečela, a to jsem matka tyran.
Myslím, že ty musíš začít u sebe. Dítě z tebe nervozitu vycítí a podle toho bude školku brát! Na to bacha.
A co umí a neumí, zatím neřeš. Podle mě to není tak hrozné jak popisuješ. Prostě trénujte
Navíc děti jsou mnohem schopnější, když jim za zadkem nestojí maminka ![]()
Ahoj.
Nemůžeš ho tam začít dávat trošku dřív a postupně, aby si mohl zvyknout na děti a paní učitelky? Předpokládám, že pak budeš muset do práce. Pokud to nejde ve školce, nemůžeš s ním chodit někam mezi jiné děti (kroužek, mateřské centrum, dětský klub..)?
Co se týká toho kakání, tak moje starší dcera (přes 5 let) ve školce kaká málokdy, asi má nějaký blok, že kaká skoro vždycky až pak doma (nebo ráno).
Z tvého příspěvku mám ale pocit, že tu změnu poneseš možná ty hůř než tvoje dítě. Děti naše pocity vycítí, takže v první řadě se s tím zkus co nejdřív smířit sama (pokud je nutné ho do školky dát) a být v pohodě. Když nebudeš v pohodě ty, těžko to můžeš chcít po dítěti.
Držím pěsti, ať to zvládnete v klidu. Nás to čeká za rok a v porovnání se starší dcerou to bude asi mnohem horší (starší dcera žádný problém se školkou neměla, odmalička potřebuje co největší společnost, nejlíp dětskou)
.
tak to jsme na tom stejně koukám…já teda musím dát Dandu už 2.dubna(to je pondělí) ,ale nejradši bych ještě počkala…Bohužel to nejde.
Neblázni, podle tvého popisu umí vše úměrně věku! Tři měsíce jsou dlouhá doba, za ty se toho ještě může změnit…
S chozením na WC bývá problém, některým to holt déle trvá než přejdou z nočníku na WC, prostě nechtějí ne že by neuměli. Zažila jsem si to s dcerou taky, i dnes, když jí jsou již 4 roky a může si vybrat, jde doma raději na nočník
Na WC nechtěla chodit opravdu hodně dlouho, ale ve školce, kde nočník nebyl prostě neměla jinou možnost a bez problému to zvládla.
Jinak tě ve všem chápu, taky jsem to hodně řešila, první dny bez dcery jsem i obrečela. Taky jsem s ní odmalička byla 24 hodin denně, hlídání žádné nebylo a pak zničehonic jí na většinu dne dát pryč je hrozné jak pro dítě tak pro mámu. Nemáš možnost nějakého postupného zvykání? Asi jdeš hned na plný úvazek do práce že. ![]()
My tedy před nástupem do školky chodily i na nějaké kroužky pro rodiče s dětmi a dva měsíce před nástupem do státní školky jsem jí jednou týdne na 2-3 hodiny denně dávala do soukromé školičky, takže ten přechod nebyl tak hrozný. Ve státní školce jsme pak prošly adaptační dobou, kdy chodila nejdřív krátce pak na delší dobu.
Ale pokud to nejde, tak to nejde a oba si zvyknete i tak, neboj se, dopadne to dobře a malému se tam určitě zalíbí ![]()
hkac píše:
Ahoj.Nemůžeš ho tam začít dávat trošku dřív a postupně, aby si mohl zvyknout na děti a paní učitelky? Předpokládám, že pak budeš muset do práce. Pokud to nejde ve školce, nemůžeš s ním chodit někam mezi jiné děti (kroužek, mateřské centrum, dětský klub..)?
Co se týká toho kakání, tak moje starší dcera (přes 5 let) ve školce kaká málokdy, asi má nějaký blok, že kaká skoro vždycky až pak doma (nebo ráno).
Z tvého příspěvku mám ale pocit, že tu změnu poneseš možná ty hůř než tvoje dítě. Děti naše pocity vycítí, takže v první řadě se s tím zkus co nejdřív smířit sama (pokud je nutné ho do školky dát) a být v pohodě. Když nebudeš v pohodě ty, těžko to můžeš chcít po dítěti.
Držím pěsti, ať to zvládnete v klidu. Nás to čeká za rok a v porovnání se starší dcerou to bude asi mnohem horší (starší dcera žádný problém se školkou neměla, odmalička potřebuje co největší společnost, nejlíp dětskou).
O tom jsem taky uvažovala,že bych ho tam zkoušela dát třeba jen do svačinky na pár hodin sem tam.Pak mě ale napadlo:Když jste první den s dítětem ve školce s ním a on třeba bere někomu hračku nebo atk,reagujete na to Vy?Nebo necháte ať si to učitelka vyřeší jako by jste tam nebyla?
Anonymní píše:hkac píše:O tom jsem taky uvažovala,že bych ho tam zkoušela dát třeba jen do svačinky na pár hodin sem tam.Pak mě ale napadlo:Když jste první den s dítětem ve školce s ním a on třeba bere někomu hračku nebo atk,reagujete na to Vy?Nebo necháte ať si to učitelka vyřeší jako by jste tam nebyla?
Ahoj.Nemůžeš ho tam začít dávat trošku dřív a postupně, aby si mohl zvyknout na děti a paní učitelky? Předpokládám, že pak budeš muset do práce. Pokud to nejde ve školce, nemůžeš s ním chodit někam mezi jiné děti (kroužek, mateřské centrum, dětský klub..)?
Držím pěsti, ať to zvládnete v klidu. Nás to čeká za rok a v porovnání se starší dcerou to bude asi mnohem horší (starší dcera žádný problém se školkou neměla, odmalička potřebuje co největší společnost, nejlíp dětskou).
U nás ve školce ani zezačátku pobyt rodičů ve školce nedoporučovali (i kvůli ostatním dětem), ale když už bych tam byla, tak bych asi nezasahovala, dokud by to nebylo úplně nutné. Starší dcera chodila před školkou chvíli do jeslí (do školky mi ji vzali až ve 3,5 letech), tam jsem s ní na zvykání chodila, ale ona si mě vůbec nevšímala, takž jsem na nic nereagovala. Určitě je dobré tohle probrat s učitelkami.
me si mala zvykla asi cca po 14 dnech jakz takz…ted po mesici je uz uplne v pohode…a ac jsem si taky myslela ze bez ni nemuzu byt vic jak tri hodiny…tak ja jsem si velice rychle zvykla…a neuveritelne si v praci odpocinu
jinak myslim ze ve skolce je uplne bezny ze sem tam se nekdo pocura nebo pokadi…me se mala nepocuravala ale prvni dny sem nosila domu stale pocurany obleceni…a kazdy decko umi neco jinyho…nase treba zatim vubec nemluvi..a taky tam nema problem..u tech nejmensich se toleruje leccos ![]()
Anonymní píše:hkac píše:O tom jsem taky uvažovala,že bych ho tam zkoušela dát třeba jen do svačinky na pár hodin sem tam.Pak mě ale napadlo:Když jste první den s dítětem ve školce s ním a on třeba bere někomu hračku nebo atk,reagujete na to Vy?Nebo necháte ať si to učitelka vyřeší jako by jste tam nebyla?
Já tam byla s dcerkou první dva dny pár hodin…seděla jsem stranou a snažila se dělat, že tam nejsem, nezapojovala jsem se do ničeho…asi záleží jak se domluvíš přímo z učitelkami.
Ahoj,my taky jdeme až v září,a taky mám strach.
Nočník-to musím zaklepat,a Bobina pochválit,zvládá dobře,pleny má jen na noc.
Jí sám,ale pomalu,a polívky neumí.
Při oblíkání asistuje,při svlíkání si bundu rozepne,a boty na suchý zip si taky snaží rozepínat.
Nedávno začal pít z petky lahve,občas chce pít ze skleničky,nebo hrnku,ale ten mu držíme.
Jinak pije z násosky.
Já mám tedy dobrou kamarádku,učitelku v MŠ,ke které by se měl dostat,a pokaždý,když nevím,tak se jí zeptám.
Shrnuto-pomůžou,ale nekrmí.
Taky si po obědě čistí zuby,to je u nás řev,vyčistím,ale za použití mírného násilí…
Bojím se,jak to zvládne,pro někoho je do září času dost,ale podle mě ne…
A jak se znám,tak to taky obrečím,a bude mi to líto…a to jsem taky matka tyranka.
Princess píše:
Neblázni, podle tvého popisu umí vše úměrně věku! Tři měsíce jsou dlouhá doba, za ty se toho ještě může změnit…
S chozením na WC bývá problém, některým to holt déle trvá než přejdou z nočníku na WC, prostě nechtějí ne že by neuměli. Zažila jsem si to s dcerou taky, i dnes, když jí jsou již 4 roky a může si vybrat, jde doma raději na nočníkNa WC nechtěla chodit opravdu hodně dlouho, ale ve školce, kde nočník nebyl prostě neměla jinou možnost a bez problému to zvládla.
Jinak tě ve všem chápu, taky jsem to hodně řešila, první dny bez dcery jsem i obrečela. Taky jsem s ní odmalička byla 24 hodin denně, hlídání žádné nebylo a pak zničehonic jí na většinu dne dát pryč je hrozné jak pro dítě tak pro mámu. Nemáš možnost nějakého postupného zvykání? Asi jdeš hned na plný úvazek do práce že.
My tedy před nástupem do školky chodily i na nějaké kroužky pro rodiče s dětmi a dva měsíce před nástupem do státní školky jsem jí jednou týdne na 2-3 hodiny denně dávala do soukromé školičky, takže ten přechod nebyl tak hrozný. Ve státní školce jsme pak prošly adaptační dobou, kdy chodila nejdřív krátce pak na delší dobu.
Ale pokud to nejde, tak to nejde a oba si zvyknete i tak, neboj se, dopadne to dobře a malému se tam určitě zalíbí
Teda dost se mi ulevilo…čekala jsem komentáře trochu jiné:-)Jsem ráda,že to tak neprožívám jen já.
Danda teda nechce kadit ani na nočník ![]()
Určitě není „zaostalý“ (doufám
). Můj syn je o dva měsíce mladší, ponožky si neoblékne (i když tuhle mě šokoval, že si správně navlékl prstovou rukavici
), kalhoty už vůbec ne. Když jde čůrat, tak si nestáhne gatě, to by se radši počůral (asi nějaký jeho vzdor) a ani si je pak nenatáhne..bude radši stát s tepláky na půl žerdi a řvát a řvát (ale to umí, nevím, proč to nedělá). Najíst se celkem nají, pití taky rozlije jen, když je roztěkaný. To, že si má po potřebě umít ruce mu musím hlásit v jednotlivých krocích (zapnout vodu, umýt ruce, vypnout vodu, utřít do ručníku) jinak stojí jak tvrdé Y
A s kakáním? Chodí JEN na nočník, na záchod se bojí.
K motivaci do školky… hodně mu o školce vyprávím, on je vzteklounek, tak mu dost často povídám, že až bude chodit do školky, tak se nebude muset rozčilovat se mnou
že si ode mě odpočine. Bude tam mít spousty kamarádů a tety, které umí vymyslet víc legrace, než maminka, budou tam úplně jiné hračky, než má doma… prostě o tom nenápadně mluvím a vychvaluju a vychvaluju.
Já to jisto-jistě ořvu, ale zatím to beru tak, že on mezi děti hrozně moc potřebuje, já už mu neposkytnu to, co potřebuje, aby se dál rozvíjel. ALE mám to jednodušší v tom, že budu doma s mladší holkou, takže když mi bude smutno, můžu ho vyzvedávat dřív. Všechny děti jednou do té školky půjdou, takže z toho nebuď nervozní, protože pak bude i kluk nervozní a podvědomě se bude školky bát.
Ke kadění do nočníku musí dozrát. Syn kadil jen do plín, vzhledem k tomu, že má plínku na odpolední spaní i noční, tak si kdyžtak chvíli počkal a pustil to do ní. Pak někdy nechtěl jít odpolko spát a kolem 5 odpoledne tu začal lítat, prdět, zkrátka boban nezadržitelně na cestě, takže posadila jsem ho na nočník a vykadil se, jednou, dvakrát se řevem a pak začal chodit bez keců, ještě předtím jsem se o tom bavila s dr a ta říkala, že ty kakací problémy nechápe, že zná pár dětí, co měli problém do 6let
Takže být tebou, nedělala bych žádný nátlak, protože tím se problém bohužel ejn zhoršuje.
Já jsem párkrát posadila na nočník, naléhala, ať se vykadí a skončilo to vždycky řevem a nakonec to dopadlo, že jsem šla ven se psem a syn se mezitím vykadil s tatínkem, který nijak nenaléhal. Takže nátlakem člověk fakt nic nezmůže.
A s chozením do školky, nešlo by to, aby tam první týden chodil jen na dopoledne a teprve pak se to protahovalo? Takhle to na něj fakt bude děsná pecka. Jinak ale jakmile jednou člověk dítě dá do školky, tak to chce vytrvat, při každodenní docházce si určitě zvykne rychle ![]()
jo a mesic pred nastupem jsem tam s ni taky chodila treba na dve hodiny…to ji desne bavilo…rvala az kdyz tam sla beze me…tak si skoro myslim ze je to jedno..i kdyz kazdy dite je jiny…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Milé maminky,
Mám hrozný strach z toho,jeslti to zvládnem do nástupu do školky,bojím se,jaké budou začátky ve školce atd.Svého synka miluju nade všechno a možná i proto,že jsem na něj se svým přítelem byla úplně sama(bez babiček a jiné pomoci),nedokážu bez něj být déle jak tři hodiny.A teď najednou bude muset spát a být sám v cizým prostředí a trávit tam téměř 8 hodin denně…Jak jste tohle zvládli? Jak mu dát najevo,že je to tak správné a že mu školka vlastně prospěje (i mě ač je mi ouzko).Jak ho na to všechno správně připravit a naučit ho všechny věci,které umět potřebuje při nástupu…?Moc Vám děkuju za všechny reakce.
píši anonymně,protože (věřte) se velmi stydím,že nejsem asi tak dobrá matka,jakou bych měla být.A vím,že spousta maminek si pomyslí:„bože,ta je nemožná“
Začnu od začátku…Za přesně tři měsíce má můj syn nastoupit do školky.Ze všech stran slýchám,co vše by měl umět a jak to zvládají děti i o rok mladší než jsme my.Danielek není postižený,nemá žádné zdravotní potíže,přez to nám vše déle trvá.Dandovi jsou teď 2 roky a devět měsíců.Umí si obléct ponožky,jakš takš i kalhoty,u trika umí dát ruce do rukávů,když mu ho dám na hlavu.Chodí čurat,když jdeme s ním,utřít si ruce do ručníku.Umí se najíst a celkem i ze skleničky se napít(občas to vyleje-ale jen sem tam a málo)…Co nám ale stále nejde je kakání na záchod.Bude tam sedět a zadržovat to klidně hodinu a jakmile ho obleču,pokadí se.