Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mam dotaz ohledne zabalu a cipku: dava se cipek(sirup) proti horecce kdyz se dela i zabal??? Mala mela vcera vecer 40 a kleslo ji to na 38 a za chvily zas mela 39,6. DAla jsem ji Panadol cipek a zabal kolem hrudniku ale asi jen na 10 min pac jsem fakt nevedela a bala jsem se, abych ji nepritizila, aby treba neprochladla mnohem vic nez je. Pritel se semnou hadal, ze ji mam zabalit celou.Ja zas tvrdila ze ne.Stal si za svym, protoze on mival zabaly po celem tele(ja taky mama me balila do mokreho prosteradla) a takhle je to proste spravne. Jenze me se to spravny pro 3.lety dite nezda no a vzhledem k tomu, ze byla 1.hodina v noci, tak jsem nikomu nechtela volat a ptat se. Ja to teda je? Diky
@alexxa když dávám léky na snížení, tak dávám zábal max na ruku. Ono se nemá srážet o moc, protože pro tělo je to šok
Ale tolik jen za mě.. Kluk měl fibrilní křeče, takže u nás je to od té doby trochu o něčem jiném ![]()
Me prave bylo jasny, ze nesmim srazit o moc, ale on si to nechtel nechat vymluvit. Tech kreci jsem se taky bala pac se cela trasla v te horecce.
Zábaly celého těla rozhodně ne! A rozhodně ne jako za nás, zabalit, přikrýt a trpět a potit se. Pokud jsou končetiny horké, tak dát zábal na ně, případně otctové ponožky (voda a ocet asi jako na salát, namočit ponožky, nandat, přes to ještě jedny) pokud jsou studené, tak NE! Nebo dát vlažnou (né ledovou) koupel, sprchu. Nicméně, když dáš lék, nechala bych ho působit. Ono ty velké skoky a rychlé snížení, zvýšení je daleko nebezpečnější než ta samotná vysoká horečka.
Zabaly se dnes uz noc nedoporucuji a vubec ne u malych deti. Lepsi je koupel nebo sprchovani voaznou vodou ![]()
Hlavne jsem rada, ze jsem ho neposlechla a nezabalila ji celou. Jj, do dneska si pamatuji, jak me mama zabalila do prosteradla, igelit a myslim, ze i suchy prosteradlo a prikryla
Az jednou teta volala sanitku sve dceri( to uz je tak 10let zet), ze ji teploty neklesaji ani po zabalech a pak dostala poradnou cocku od doktora, ze je sestrenka v zabalu prikryta. Od ty doby pak nas mama pri zabalu neprikryvala.-)
@alexxa píše:
Hlavne jsem rada, ze jsem ho neposlechla a nezabalila ji celou. Jj, do dneska si pamatuji, jak me mama zabalila do prosteradla, igelit a myslim, ze i suchy prosteradlo a prikrylaAz jednou teta volala sanitku sve dceri( to uz je tak 10let zet), ze ji teploty neklesaji ani po zabalech a pak dostala poradnou cocku od doktora, ze je sestrenka v zabalu prikryta. Od ty doby pak nas mama pri zabalu neprikryvala.-)
Ahoj, já jsem na tom podobně. Syn, ale 1.5 roku měl večer ke 39 C a ve čtyři ráno přes ně.
Protože měl večer chladné končetiny dala jsem jen čípek a v noci pak zábal - obklad na čelo - „hořela“ mu hlavička a ručky už byly teplé. K tomu dostal čípek.
hodně pít, nezakrývat extra a nechat v chladnější místnosti, aby nebylo přetopeno. Nesrážet skokově - křeče jsou výsledkem rychlé změny TT - ať nahoru nebo dolů.
Mám ještě 3.5 letou dceru a na jaře jsme si prošli rotavirama u obou - měli 8 dní TT přes 40C a k to jsem střídala úč. látky paracethamol s ibuprofenem po 4 hod.
Jinak když budeš střídat pozor - nevím jestli víš - Parelen/Panadol/.. s úč látkou paracethamol - je to vše stejné a Ibuprofen, Ibalgin, Nurofen aj s úč. látkou ibuprofenum je zase to stejné. Abys nepředávkovala.
Jinak opravdu po těch rotavirech jsem mluvila s hodně dr. a všichni říkali - zábal max. na končetiny, čelo a to pokud nebudou chladné. Jinak ne a pokud to nepomáhá napustit trochu vody do vany a připouštět chladnou aby výsledná voda byla o 1C chladnější než je TT dítka.
Ta moje je vzdy varici uplne cela od hlavy az k pate. No prave, ze chlap mi nadaval kdyz jsem vypinala topeni, ze musi mit teplo a furt ji cpal pod teplou perinu. Nenechal si vysvetlit, at ji klidne necha odkopat aby se pod perinou jeste neprehrivala vic…
Nestridam, davam jen Panadol cipky. Je to nutne stridat??? S marozenim nemam temer zadne zkusenosti. Mivala max rymu a zvysenou teplotu nejakou vyssi kolem 38 leda po ockovani.To az ted po nastupu do skolky ji to nejak skolilo
14dni brala ATB, tyden ve skolce a od nedele opet teploty
Davam ji Imunoglugan, ale efekt nijaky tak od listopadu ma zacit necim jinym nevim jak se to jmenuje v lekarne mi to objednaval.Pry nejake sacky rozmichat v piti a melo by to pomoct aby nebyla tak citliva na bacily.
@alexxa To střídání je myšleno tak, že pokud použiješ jinou účinnou látku, můžeš jí dávat na střídačku častěji. Panadol se dává po šesti hodinách, pokud dáš Panadol a máš i Nurofen, můžeš ho po tom Panadolu podat třeba za čtyři (tři?) hodiny a nemusíš čekat těch šest na další Panadol.. Snad to píšu srozumitelně. Nicméně to je fakt pro ty extrémy, kdy horečka hned zase vyletí. Já to naštěstí nikdy nepoužila, léky dávám, jen pokud je malá apatická, když to snáší dobře, nechávám jí být..
@Sibyla0 rozumim
tak nastesti to az na vcerejsi noc takovy extrem neni takze ten panadol staci, dekuju
Ahoj holky, tak mam dalsi dotaz. Jak jsem zde psala toho 15.10. tak po tom zabalu holce horecky ustoupily a doktorka nam ve ctvtrek rekla, ze muze do skolky.Ted V utery 22.10. teda sla do te skolky a dneska uz ma zas horecky. Je tohle normalni??? Nekdy v zari a na zacatku rijna byla taky nemocna to brala atb 14 dni pak tyden ve skolce a zase horecky a ted to same 4 dny ve skolce a horecky.Uz me z toho asi klepne
Nic ji neboli jen ji tece z nosu. Vlastne ano, boli ji leva rucicka, ale tezko rict, jestli od teploty. Nejsem si jista zda si na ni stezovala „ve zdravych dnech“, mam dojem ze ano.
Jo a od listopadu ji mam davat Broncho-Vaxom, mate zkusenosti? Pomaha?
Dcera je od září ve školce - měla 1× laryngitidu, 1× nález na plicích - tzn. silná ATB, a 3× zelenou hustou rýmu s kterou byla doma. Na to, že je konec října, tak myslím dost.. snad to jednou přejde. ![]()