Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, mám dotaz, malej (7 měsíců)má už přes týden rýmu, nejdřív nám dali v lékárně nasivin pro kojence, pak jsme dostali od dr. sterimar, pak framykoinové kapky, které už nám došly, tak odsáváme, kapeme mořskou vodu, ale vůbec se to nelepší, malej má průjem, s toho má opruzeniny, začal kašlat.. Navíc se mi v noci budí tím že nemůže pořádně dýchat. Odsávačkou toho moc nevysaju, přijde mi že to má uplně až jako vzadu v krku..Přemýšlím, jestli vydržet do pondělí nebo jet na pohotovost, vůbec se mi totiž malej nezdá, a nerada bych aby to došlo dál..Co myslíte? Nebo nemáte nějakej typ co by mu pomohlo? Děkuji
Mala 4,5mes. ma neco podobneho. Uz ctvrty tyden se ji drzi ryma, taky strikame morskou vodu a odsavame, kazdy tyden nam dava doktorka neco jineho, 1.tyden Hedelix (odmitla jsem uzivat, je od 2let), ATB kapky, ted nam dala Zyrtec (to taky odmitam, nejen od 2let, ale i navykovy+zasah do imunity). Takze hlavne odsavame, ale taky to ma hodne vzadu a v noci se porad budi. Teplotu nema, prujem asi taky (takhle male mimca to maji tekute porad), ale hnedsi a smrdi to. Kasle jen obcas asi jak spolkne hleny. Tak asi nejaka viroza ve vzduchu? My jeste neprisly co to je, ale drzi se ji to porad a odkladame ockovani. Dr. uz ji ho chce pristi tyden dat, ale asi nebudu souhlasit, i kdyby to byly zuby (coz myslim zatim ne).
Průjem může mít od toho, jak polyká ty hleny, a opruzeniny při průjmu jsou taky normální…co nejvíc zvlhčovat vzduch, jestli máš aromalamu, tak trochu eukalyptu a levandule. Odsáváním se dráždí nosní sliznice, takže to nepřehánět.
A ano, rýma může být i od zubů, to pak nezabere nic, až ten zub ![]()
Jo a psí sádlo (bylinná mast) - náš univerzální lék na všechno ![]()
Já tohle u tak malýho mimi neznám, dcera byla dokud byla kojená v podstatě zdravá. Ale co měla rýmy později, tak jsem hlavně nedávala Nasivin (jen v nejhorším na noc), ale jen mořskou vodu (a fakt hodně, dneska ve dvou letech si pro ni už chodí sama, ví, že to pomáhá), tak dvakrát denně odsát, a to teda pak až z paty, jinak prostě vytékat a otírat, a když byl kašel, tak jsem dala Prospan i Zyrtec (jen pár kapek před spaním, a po skončení kašle jsem vysadila, bylo to za dva tři dny).
Pokud je u toho průjem, rozhodně dávat probiotika!
Na pohotovost bych nejezdila, pokud malej jí, čůrá a má energii. Zbytečně by se vystresoval, to bych počkala na doktorku.
Jinak nevím, co malej jí, ale pokud by měl i nějaké viry ve střevech (to taky máme za sebou, malá v noci kašlala a blila a mysleli jsme, že z tý rýmy, jak jí teče zadem, a pak nám poradili, že může mít ty viry i ve střevech), tak jsme nasadili kašovitou stravu, aby ochránila střevní stěnu - rozmačkanej banán, krupicovou, bamborovou kaši, žádný kyselý ovoce nebo ovocnou šťávu - a taky ten den co jsme začali už neblila. Čili zkus třeba i tu stravu dát šetřící.
Jo a na zadek mně pomáhá fakt velká vrstva Sudocremu (moje máti ještě radila, kdyby nepomohlo, zkusit obyčejnou vazelínu v tlustší vrstvě) a papírové ekopleny z Babylove. Sudocrem chrání kůži a v papírové pleně pak hojí.
Necitam vsetky prispevky, ale ked sa Ti nezda chod do spitalu..hlavne to ma uz cez tyzden, myslim, ze neni na co cakat..
@Slečna Ferka jojo já bohužel přestala kojit před 14 dny a od té doby je malej nemocnej.. jinak na tu prdelku jsem zkoušela bepanthen, sudocrem, rybilku a pevaryl a genciánu a nic moc výsledek teda, jinak jsem mu včera dala banán a před chvilkou mi vykakal pěkný bobek.tady jde o to že nám doktorka řekla že nemám dávat žádný jogurty, přesnídávky že to zahleňuje ještě víc a že mu má dávat jen mlíko a polívku..jenže holky na fb mi psaly, že mléko zahleňuje ještě víc.. a psaly že kvůli zahlenění skončili s prckama v nemocnici tak mě to vyděsilo, malej je poprvé nemocnej a je to mé první dítě tak možná proto jsem takový plašan..
@Růženkaa No já taky právě nechtěla dávat to mlílo, abych malou nezahlenila, ale když mi „autorita“ řekla, že to může být i střevní infekce, nejen komplikace rýmy, tak jsem najela na tu kašovitou stravu. A myslím, že tím banánem nebo brkaší (a můžeš ji udělat i s vodou, kdybys byla jo nejistá, jestli to teda malej sní) se nic nezkazí. A u přesnídávky teda zahlenění neřeším, spíš bych se tam bála, že je to kyselý a bude to dráždit ten trávicí trakt.
@Slečna Ferka jo jo tak děkuju za rady no malej mi brkaši vůbec nechce ani s vodou ani s mlíkem, zvedá se mi s toho žaludek, k doktorce zajdem zejtra a uvidim co mi řekne no..