Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zacal my malej chodit pozde odpoledne spat.Driv tedy jeste nedavno chodil ve 12 max.v pul 1 a tak do 2 max. pul 3 byl vysplai a vecer sel kolem pul 8 max. v 8 spat vyjimecne do pul 9 .A ted uz asi tyden chodi spat tak napr. vcera spal do rana do 9 a pak sel spat ve 3 odpoledne a zbudil se v pul 6 vecer a sel spat s protestem v pul 11
hruza.Rano spi dlouho a pak de odpoledne pozde spat a pak de spat vecer buhvi kdy.Nevite jak mu to urovnat zpatky?aby zas chodil jako driv?
Ahoj,
no muzes ho rano driv vzbudit, aby byl po obede unavenej, tim padem pujde i driv spat vecer a tim padem se bude driv budit i rano… a nebo ho uz odpoledne spat nedavej..
Ahoj, tak naše malá /19 měs./ spí už od narození blbě
,no,zkrátka každý den jinak.Závisí to na spoustě faktorech…jak je dítko unavený,jak chodíme ven,nemoci,růst zubů…a všechno možný.Nějak to nehrotíme…prostě si podle toho musíme přizpůsobit každý den extra.Jednou vstává v 5.ráno a ospalá je už v 9.dopoledne,jednou vstane v 7.a jde spát třeba až v 1.odpolko.Jo,a v noci se budí pořád…hodněkrát.Tvůj prcek si už ten režim taky tak bude rovnat podle svých potřeb.Tak to tak musíš brát.Není to navěky
No,a jestli jde večer spát dýl-tak co? Naše usínala skoro do 11.měsíců kolem půlnoci,pak jsme to „stáhli“ na dobu mezi 20 .-22.hodinou.Pokud je v pohodě,neprudí ,hraje si, tak nám to nevadí.Stejně jsme doma,tak co? Přes den jde chrnět,když je ospalá.Poznám to podle toho,že začne pokňourávat,je protivná.Nesnažím se jí nastavit nějaké doby podle sebe,ale vyhovět jejím potřebám.Tak neboj,ono se to vaše spinkání snad časem srovná
![]()
Mám to samé. právě tu svádím vnitřní boj, zda užívat chvíle klidu a dát se kafe nebo ho vzbudit
Alpaka píše:
Mám to samé. právě tu svádím vnitřní boj, zda užívat chvíle klidu a dát se kafe nebo ho vzbudit
Užij si chvíli klidu
Nebudit!
Protivnej,nevyspalej prudíček celé odpoledne je horší ,než bdící dítko do pozdního večera ![]()
radusa píše:Alpaka píše:Užij si chvíli klidu
Mám to samé. právě tu svádím vnitřní boj, zda užívat chvíle klidu a dát se kafe nebo ho vzbuditNebudit!
Protivnej,nevyspalej prudíček celé odpoledne je horší ,než bdící dítko do pozdního večera
radusa píše:
Ahoj, tak naše malá /19 měs./ spí už od narození blbě,no,zkrátka každý den jinak.Závisí to na spoustě faktorech…jak je dítko unavený,jak chodíme ven,nemoci,růst zubů…a všechno možný.Nějak to nehrotíme…prostě si podle toho musíme přizpůsobit každý den extra.Jednou vstává v 5.ráno a ospalá je už v 9.dopoledne,jednou vstane v 7.a jde spát třeba až v 1.odpolko.Jo,a v noci se budí pořád…hodněkrát.Tvůj prcek si už ten režim taky tak bude rovnat podle svých potřeb.Tak to tak musíš brát.Není to navěky
No,a jestli jde večer spát dýl-tak co? Naše usínala skoro do 11.měsíců kolem půlnoci,pak jsme to „stáhli“ na dobu mezi 20 .-22.hodinou.Pokud je v pohodě,neprudí ,hraje si, tak nám to nevadí.Stejně jsme doma,tak co? Přes den jde chrnět,když je ospalá.Poznám to podle toho,že začne pokňourávat,je protivná.Nesnažím se jí nastavit nějaké doby podle sebe,ale vyhovět jejím potřebám.Tak neboj,ono se to vaše spinkání snad časem srovná
![]()
andrejkay píše:
jojo on mi dneska usnul pred ruhou aspi jeste ted zas usne buhvi kdy
radusa píše:
Ahoj, tak naše malá /19 měs./ spí už od narození blbě,no,zkrátka každý den jinak.Závisí to na spoustě faktorech…jak je dítko unavený,jak chodíme ven,nemoci,růst zubů…a všechno možný.Nějak to nehrotíme…prostě si podle toho musíme přizpůsobit každý den extra.Jednou vstává v 5.ráno a ospalá je už v 9.dopoledne,jednou vstane v 7.a jde spát třeba až v 1.odpolko.Jo,a v noci se budí pořád…hodněkrát.Tvůj prcek si už ten režim taky tak bude rovnat podle svých potřeb.Tak to tak musíš brát.Není to navěky
![]()
Ježiš, buď ráda, že spí
Co já bych za to dala,kdyby malá spala přes den dýl
Dneska usnula,stihla jsem akorát vyžehlit,rychlovka
,vypnula jsem žehličku a už slyším v chůvičce " ..máááma,kdéééé jéééé???"
Jo,má to přesně načasovaný! ![]()
Já bych to zatím nechala - malej občas taky s něčím takovým přijde, do týdne je klid.Jinak náš mladej vstává ráno v 9-10 běžně
, pak jde tedy po dvanácté spát a večer v osm.Ale jak říkám, jednou za čas přijde období, kdy se mu to nějak rozhází a pak zas upraví.
Maminky, prosím, zkuste mi poradit. Malá začala chodit strašně pozdě spát, cca kolem jedenácté usíná. Uspávám ji od půl osmé. Poslední tři měsíce nám usínala nejpozději o půl deváté. Spí se mnou v ložnici, manžel se přestěhoval na gauč, protože se chce vyspat do práce
Ráno vstává v 6 a teď už je unavená a šla by znovu spát, navíc sama v postýlce neusne - buď v kočárku nebo si s ní musím jít lehnout. Mám dvojčátka a chlapeček usíná v 20 hod, taky vstává v 6, ale dopoledne se mu už moc nechce spát. Takže mám u nich rozhozený režim
Dopoledne pak spí dvě hodiny, odpoledne asi hodinku a půl. cca od 14,30-16,00. Už si nevím rady. Předtím mi nevadilo si s ní jít lehnout a uspat ji, ale to ji trvalo tak max. hodinu, teď si s ní jdu lehnout a už usínám. S manželem neusne, hrozně pláče, v postýlce sama taky neusne. Manžel ji chce zrušit odpolední spánek, ale to mi bude spát dopoledne holčička a odpoledne chlapeček…
Tak ji zruš spaní dopoledne. A odpoledne bych je budila, aby vstavali zhruba stejně
@zelenaprisera No to já nevím, jestli to ona vydrží. Vždyť je 8 ráno, nedokážu si představit, že bude vzhůru do dvanácti. Ale zkusím.
@katerinkaaa určitě to zkus, par dní bude o nervy, ale ona to rychle pochopí
@katerinkaaa Nas malej je taky „sova“. Mezi rokem-rokem a pul chodil spat v devet a ja si pak treba zacvicila, na chvili sedla, udelala doma, co bylo treba… pak to ale zacal protahovat, po veceri vylozene ozije a chodi spat az mezi desatou - jedenactou. Kdyz to zacalo, asi tyden jsem se snazila ho nahnat do postele v obvyklych devet, ale porad vylizal, honila jsem ho zpatky… brzo jsem prisla na to, ze je lepsi to nehrotit a ulozit ho, az kdyz zacne byt ospalej. Nakonec ta vecerni hodinka-dve pred usnutim, misto rozcilovani se, vyhrozovani, trestani, si cteme pohadky, delame puzzle, hrajeme si u nej v pokoji… je v klidu, soustredeny, zvidavy a je to ta nejlepsi cast dne. Ja ovsem nestiham cvicit, ale ty chvile s malym jsou k nezaplaceni.