Začátky pletení
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
začátky pletení
Holky, tak jsem začala plést. Háčkování již mám za sebou, tak jsem chtěla trochu změnu z toho stereotypu. Ale teda žádná sranda. Už jsem tolikrát párala a tolikrát mi uteklo oko. A ruky jak mě z toho bolí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@kocourka170 Vydržať! Neboj, až si ruce zvyknou, už ti to ani nepřijde… mě zase braly křeče do dlaně, když jsem déle háčkovala… ideální je na pletení pěkně tlustá vlna a velké jehlice… to potom jde jedna radost… ideálně Montana od Toptexu a jehlice č. 6 nebo 7 ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero já třeba ani nechápu číslování těch jehlic, je tam třeba na nich 3-8 a tak. Mám i nějaké hrubé jehlice a přízi mám Favori
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Číslování je prostě tlouštka vlny. Když si koupíš klubíčko, najdeš na etiketě doporučenou tloušťku jehlice. Někde je 3, a někde třeba 6, někde dokonce rozsah 5 - 7. Jsou příze, ze kterých upleteš jemný svetřík jak z krajky, a z jiné pěkný tlustý svetr. Když použiješ silnější jehlici na tenčí přízi, budeš mít úplet velmi volný a děrovaný. Když to uděláš naopak, bude to docela dřina to na těch jehlicích utáhnout, úplet bude… tvrdý, dsný, velmi pevný. Ideální je podle mně příze kolem 3 - 4 - 5. Protože sice je ryclejší a jakoby jednodušší plést z tlustčí vlny, na druhé straně právě zde u velkých ok je vidět každá chyba.
Osobně pletu z vln z VLNAPu, nejradši mám Ladu a Yetti. Svetry, které jsem z nich pletla před 15 - 20 lety, stále perfektně drží. Lada se dělá i pro miminka, jemňounká, slušná nabídka barev.
Jinak pletení je jakákoli jiná ruční práce. Ateď nemyslím jen ruční práce ve smyslu ženská ruční práce jako je vyšívání, háškování, atd. Třeba jako hraní na hudební nástroj, zahradnictví, psaní několikastránkových dopisů, atd. prostě práce rukama. Ruce si na musí zvyknout na určitý dlouhotrvající pohyb jen ve velmi omezeném rozsahu. Z toho může být křeč. Když jsem s eučila hrát na kytaru barre akordy, vázala jsem si prsty k tužce, protože po určité dbě už mi v křeč prostě odmítaly mačkat to, co jsem po nich chtěla. U pletení je to podobný. Ne, nikam si prsty nevaž, odpočin si, ale prostě než si prstíky zvyknout, bude to… cítit. A to samý co se týče kvality úpletu. Chce to trpělivost, čas. Jen trénink dělá závodníka. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kocourka170 píše:
@Regina Hero já třeba ani nechápu číslování těch jehlic, je tam třeba na nich 3-8 a tak. Mám i nějaké hrubé jehlice a přízi mám Favori
Já mám teda na jehlicích vždy jedno číslo a to je průměr jehlice v mm…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
Já mám teda na jehlicích vždy jedno číslo a to je průměr jehlice v mm…
Asi taky kupuju už jen konkrétní velikost kvůli přízi. Ale vybavuju si, že na starých jehlicích od babičky byl ten rozsah větší. Třeba má zakladatelka právě nějaké takovéto „dědictví“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Emilie děkuju za rady, háčkuju a ze začátku miě taky ruce hodně bolely a už je to fajn. Já mám přízi Comfort color, je velmi podobná právě té Ladě, i složením
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Emilie chci tady tuhle čepičku http://www.mimibazar.cz/navod.php?…. Nemůžu začínat nic složitým, ale určo to nezvládnu na 4 jehlicích, takže budu sešívat. Jen nevím, jak třeba mám spočítat počet ok na vel. 48cm. Je mi jasné, že u každé příze to bude jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kocourka170 píše:
@Emilie chci tady tuhle čepičku http://www.mimibazar.cz/navod.php?…. Nemůžu začínat nic složitým, ale určo to nezvládnu na 4 jehlicích, takže budu sešívat. Jen nevím, jak třeba mám spočítat počet ok na vel. 48cm. Je mi jasné, že u každé příze to bude jinak.
Upleteš si kousek - třeba 20 ok nahodíš a pleteš daným vzorkem, spočítáš, kolik ok ti vychází na 5 cm třeba… a přepočítáš (trojčlenka).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo jinak na starých jehlicích jsou dvě ty čísla, pro evropské číslování platí to první. Takže pokud je tam vyražené 3 - 8, tak jsou to jehlice č.3. Na nových už je jenom jedno číslo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Udělej si vzorek, cca 10×10 cm. A v tom si spočítej počet ok. Ono to není jen typem příze, ale právě i utahováním pletařky. Jedna utahujeme víc než druhá a ak se při větších rozměrech nelze divit, že centimetr tam, centimetr sem a postupy příliš nesedí. A ty jako začínající budeš mít asi jetě volnější. Já na rantlu 10 cm mám třeba u Lady 20 - 25 ok. Takže při 48 cm by to bylo cca 95 - 100 ok. V mém případě by stálo ještě na uvážení, jakým vorem budu pokračovat. Pokud pružným, můžu si dovolit mít méně ok - pružný vzor se roztáhne. Takže já bych u čepice 48 cm, příze vel. 3 a odpovídající jehlici začínala na 90 - 95 ok. Jo, ještě pokud hned neodhadneš těch 10 cm, a vzorek bude třeba 8×8 cm, nebo 15×15 cm, nevadí, jde si jen o to odhadnout, kolik ok na jaké šířce děláš. Proto já osobně nemám moc ráda postupy typu „začneme na 90 ok“, mám radši konkrétní rozměry jako u střihů při šití, a pokud je k tomu pletený vzor, pak jeho rozkres.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Emilie a těch 10cm a 20-25ok, jsou to oka těsně vedle sebe, když to počítáš, to právě nechápu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Emilie No spíš naopak, ne? Udělej vzorek třeba 20 ok a upleť několik řad, a pak to změř… a uvidíš, kolik cm je právě těch 20 ok a podle toho spočítáš, na kolik máš začít…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit