Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám doma 4 měsíční mimčo. Už od narození náročné, uplakané. Mělo asi dohromady 5 dní co bylo ok a smálo se. Břicho to není. Kouká, kouká, hraje si a najednou řev. Z minuty na minutu hysterák. Pak se uklidní třeba že ji ukážu u okna, nebo u televize a po chvíli zase. Pak ji dám třeba na přebalovák a zase klid. Čím to může být? Chce hodně podnětů? Věnuji se ji na 100%.
@MartinaKindl333 píše:
Ahoj, mám doma 4 měsíční mimčo. Už od narození náročné, uplakané. Mělo asi dohromady 5 dní co bylo ok a smálo se. Břicho to není. Kouká, kouká, hraje si a najednou řev. Z minuty na minutu hysterák. Pak se uklidní třeba že ji ukážu u okna, nebo u televize a po chvíli zase. Pak ji dám třeba na přebalovák a zase klid. Čím to může být? Chce hodně podnětů? Věnuji se ji na 100%.
možná poslední věta je chyba? zvykla jsi ji na 100% péči a když o 2 % polevíš, je zle - nikdo nemůže být animátor svého dítěte na 100 %, chceš se zhroutit?
dítě se musí naučit, že musí být občas chvilku i samo se sebou
Můžeš mít drázdivejsi mimčo. Narodili se mi takový kontaktní dráždivci 2. Starší od narození bdely čas víceméně prořval, jen v kočárku zvladal byt v klidu. Co ja se nachodila s kocarem. Byl v neustálé tenzi, nedokázal se uvolnit, spanek katastrofa. Cvicila jsem s nim Vojtovku, byly i jiné problémy. U něj přišlo zlepšení kolem 9. měsíce. Mladšímu je 7 měsíců a zažívám momentálně takové deja vu..taky je hodně uřvany od narození. Nejlip je mu u mě
Některá miminka jsou holt náročnější. Ale zase se snažím o to, aby se uměl zabavit i sám. Je tu i ten starší, ze jo. Takže proste někdy není zbytí a pořve si. Samozřejmě ted je ještě malý, ale určitě není nutné, a za mě ani dobré, dělat stoprocentniho animatora a vymýšlet zábavu. Jo a taky může přijít brzo první separačka. Ted jsme ji měli, když mu bylo necelých 6 měsíců a to byl chvílema očistec ![]()
@citlivaduse a jaké jiné problémy byly? Měli jste problémy se spánkem i v noci? My máme spánek v noci super, ale přes den je to katastrofa a je pořád přetažená mi přijde.
Budeme taky od ledna cvičit Vojtovku protože je pořád napnutá-hypertonie. Pomohla vám vojtovka a od kdy jste ji cvičili?
Jen nechápu, že vydrží koukat a pak se rozeřve jako když ji na nože berou.
@MartinaKindl333 Preferoval jen jednu stranu, nepasl dobře a porad v tenzi. Motoricky dělal vše později resp. byly kolem nás šikovnější děti, ale byl pod dozorem fyzio, tak mě to tolik netrapilo. Ted s malým jsme taky cvicili kvůli predilekci, slabsimu brichu a dlouho nedokazal uvolnit ruce, mel je strašně dlouho v pěsti. A jo, oba špatný spanek v noci a ani přes den tomu moc nedá. A ač rad jezdi v kočárku, tak spíš čumakuje, než aby spal. U staršího jsme na fyzio začali chodit asi kolem 4. měsíce a s mladsim ted už v 7 týdnech jsme byli prvně, protože jsem viděla, že je stejný jako brácha. Starší, jak preferoval jednu stranu, tak mel i slehlou hlavičku.
@citlivaduse tak to malá s hlavičkou problém nemá a asi ani s pasením. I když to musí posoudit fyzio. Ruce má taky v pěst, ale během dne je povoluje. A za jak dlouho u Vás pomohlo to cvičení?
Ahoj maminky (a tatínkové),
jako rodiče občas všichni tápeme, proč naše miminko pláče – je to hlad, prdíky, nebo jen únava? Rozhodl jsem se využít moderní technologie a vytvořil jsem Nunoo AI – jednoduchou webovou aplikaci, která pomocí umělé inteligence analyzuje zvuk pláče a napoví vám, co miminko pravděpodobně potřebuje.
Aplikace je zatím v testovací verzi a budu moc vděčný, když mi ji pomůžete vyzkoušet a vyladit.
Jak na to?
Otevřete si v telefonu odkaz: https://nunoo-ai.bubbleapps.io
Až miminko začne plakat, stiskněte ikonu mikrofonu a nahrajte alespoň 5–10 sekund zvuku.
Během chvilky dostanete odhad příčiny (hlad, prdíky, únava, samota…) a stručnou radu, co zkusit.
💡 Tip: Přidejte si Nunoo AI na plochu (jako klasickou aplikaci):
iPhone (Safari): Klepněte na ikonu sdílení (čtvereček se šipkou nahoru) a zvolte „Přidat na plochu“.
Android (Chrome): Klepněte na tři tečky vpravo nahoře a zvolte „Přidat na plochu“ nebo „Instalovat aplikaci“.
Budu moc rád za každou zkušenost! Pokud budete mít chvilku, napište mi své dojmy sem do komentářů nebo vyplňte tento kraťoučký dotazník (zabere 1 minutu): https://forms.gle/…Vm526ay5NVu6
Děkuji a přeji co nejklidnější dny s vašimi poklady!