Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky v lednu rodim a premyslim v cem ma moje miminko spinkat. Nekdo rika ze ma mit jen spaci pytel a zadne mantinely a nekdo zase decku a polstarek nebo hnizdecko.Tak se ptam jak to mate vy?
@BarbaBarb píše:
Ahojky holky v lednu rodim a premyslim v cem ma moje miminko spinkat. Nekdo rika ze ma mit jen spaci pytel a zadne mantinely a nekdo zase decku a polstarek nebo hnizdecko.Tak se ptam jak to mate vy?
Má mít overal a byt prilepeny na maminku, aby to měl blízko k mliku ![]()
Dle bezpečného spaní spací pytel. Žádné perníky, hnízda, mantinely.
Moje děti spací pytel noc nemusi..starší (srpnová) spala v hnízdečku pod dekou kterou měla jen k bokum, později pod peřinou, nebo spíš na peřině, nebo vedle ní…v zimne jsem jí ten spací pytel dávala ale jak se pak začala více hýbat nechtěla ho..vadil ji…mladší (prosincový) spal zezacatku v zavinovacce, pak ve spacím pytli v hnízdečku, a ještě chtěl být zachumlany v plyšové dece jinak se budil…taky ve chvíli kdy se začal více vrtet už spací pytel nechtel…teď v něm zase párkrát spal ale mnohem častěji se budil…tak spí prostě pod peřinou kterou teda vyžadoval i když měl ten pytel…je po mě..když není zachumlany v peřině tak prostě neusne…
Syn je v září, měl overal, rychlozavinovacku a když bylo chladno, tak deku. Byl spokojený ![]()
@Vladusxx koukam kazde mimi je individualni no budu muset vyzkouset co bude nejvice vyhovovat. Dekuji
Zezačátku overal, rychlozavinku a v zimě dečku. Mladší mívala body a swaddle me zavinku a dečku. Spací pytel měla krátce, starší asi nikdy, max na krátkou dobu mezi zavinkou a peřinkou.
Holky a mate nejake doporuceni na konkretni znacku spaciho pytle, zavinovacky nebo cehokoliv v cem vase mimi spinka?
Buď v postýlce nebo s tebou. Poštulka má byt prázdná, žádná hnízda, deky, mantinely, plyšáci, kolotoče, jen dítě v pyžamu nebo ve spacim pytli na zádech, ne na břicho, ne na boky. Hlavu polohovat. Celé dítě na boky ale polohovat jen v bdělém stavu, pripadne na denní spánek pod dozorem. Deka se smí dávat od roka, polštář od třech let.
Při společném spaní je taky nějaké desatero bezpečného spánku, to si někde najdi. Zhruba - ochrana proti pádu, poloha C, první čtyři měsíce kojené dítě, ne alkohol, léky, další dite v posteli, zvířata v posteli a tak. Samozřejmě si to můžeš udělat, jak chceš, nikdo ti do toho mluvit nebude. Nějaká bezpečnostní pravidla existují, jestli je budeš respektovat, je na tobě. Sama některá nerespektuji. Najdi si na ig třeba babieandsleep, to je spánková poradkyně a někde tam ta pravidla má. Pak je ještě jedna šikovná, myslím spanekmiminek? Já už je nesleduji, už mi děti z toho období vyrostly ![]()
@BarbaBarb jj, každé dítě je jiné a co funguje u jednoho nemusí fungovat u druhého. A to je třeba si vzít k srdci hlavně co se týče všeho..jídla, kojení, uspávání, růstu, vývoje…prostě každé je jiné a dost jim bývají fuk nějaké tabulky toho co by jak kde proč měli mít umět atd…
jinak teda oba spali v overalu, ale můžou mít klidně body/tricko a dupačky,/polodupacky teplacky…podle toho v čem se to bude třeba v noci nejlépe přebalovat…v létě spaly pak třeba jen v tričku, nebo v overalu s krátkými nohavicemi…malej teda s tou dekou..tu prostě musí mít i kdyby bylo 60 stupňů. 😂
Jinak existuje i spací pytel s nohavicema..ten by možná snesli ale už se mi ho nechce kupovat…starší by se v něm pekla a malej ten by stejně přes to ještě chtěl tu deku…navíc ho tak 3× -4× za noc prebaluju…a po tmě (nebo skoro tmě) čím míň toho na sobě má tím líp a rychleji je to hotovo…
Že jsem je měla na monitoru dechu ani asi říkat nemusím… ![]()
Koukám, že hodně diskutujících dává peřinku, dečku, pro mě třeba naprosté no go alespoň do roka. Si to hoděj přes hlavu jak nic.
@Kolicek95 píše:
Koukám, že hodně diskutujících dává peřinku, dečku, pro mě třeba naprosté no go alespoň do roka. Si to hoděj přes hlavu jak nic.
A to se automaticky udusí myslíš třeba?
Náš skoro měsíční chlapeček spí v rychlozavinovačce a na ní má dečku.
Mám skoro všechny děti narozené podzim, zima. U nejstarších jsem hnízdo neměla, to bylo tenkrát drahé a na zakázku, nebyla sériová výroba za pár stovek jako dnes. Měly jen zavinovačku.
U mladších jsem měla hnízdo, dále i mantinel. Do té doby než ho začaly samy odvazovat taky brzy po půlroce. Potom jsem vyměnila za copy mezi šprušle, které teď roční dávám už jen na noc.
Všechna ta udělátka jsem přes den z postýlky vytahovala, aby miminko mělo prostor k volnému pohybu. Přes den se u nás stejně spalo v kočárku venku.
I když se to z důvodu rizika SIDS nedoporučuje, četla jsem hodně edukačních článků, ale faktem je, že miminko ve zmenšeném prostoru a obalené spí lépe a déle než jen tak pláclé na tvrdé matraci bez ničeho. Každý si to musí přebrat a vyhodnotit sám.
Zhruba od půl roku jsem začala používat spací pytel, v létě do něj jen body a plenku.