Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,prosím o radu zkušenější… ![]()
Mám téměř 7mi letého syna a poslední dobou se u něho objevují záchvaty…
Popsala bych je takto:
z ničeho nic začne křičet,když se ho snažím uklidnit,vůbec nevnímá a křičí ještě víc…
Chytá ho to i v noci a je to šílené…
Jsme bezradní… ![]()
Napadly me nejake homeopatika,po porade s lekarem samozrejme. Synovec byl hyperaktivni,taky i dost uvztekany a homeopatika zabrali
. V puberte se to srovnalo samo ![]()
To je těžká rada, nemáme informace o vaší rodině, za jakých okolností se to stává, od kdy, jestli má sourozence, jestli jste se nestěhovali, třeba začal chodit do školy.....příčina může být milion věcí.
Pokud to nejsou noční děsy, tak bych šla k doktorce a psycholožce.
Ahoj,nestehovali jsme se, nemnenil skolu,skolku,nic…zadna zmena.
Sourozence ma..
Ja vubec nevim,proc ho to ted najednou tak chytlo.. Je to strasny rev,cekam,kdy na nas prijdou sousedi.
Nikdo mu nic nedela a on strasne krici a vubec nevnima..
Je jinak take hyperaktivni…
Prave jeden takovyto zachvat prodelal dnes v noci a pred cca hodinou…
Je uplne mimo tak na 15min!
asi to nebud váš případe, ale u mě to bylo takto…
Jako malá jsem si vyžadovala pozornost tím, že jsem simulovala, že mě něco bolí, i když mi nic nebylo.. Ale já jsem ti to ani neuvědomovala, prostě jsem viděla, že když mi něco je, tak se všichni kolem mě točí, tak když mě například jenom trochu bolelo ucho, v krku, hlava, tak jsem to docela zdramatizovala.. dokonce to dopadlo tak, že jsem si i nemoce vymýšlela..
Naštěstí jsem z toho vyrostla a kolem puberty mě to přešlo..
Tím nechci nic naznačit, ale možná si tím vyžaduje nevědomky pozornost.Doufám, že jsem tě neurazila, jenom jsem chtěla tímto říct, že možné je i toto..
Nemá sourozence - třeas kojenec, kolem kterého se víc točíte??? A nebo staršího, kolem kterého taky z nějakého důvodu je víc pozornosti??
Stále si myslím, že to chce zjistit příčinu. A ta může být někde hodně zakopaná. Třeba jak tu někdo psal málo pozornosti. Ale také to může být cokoliv jiného. Šla bych určitě k psycholožce, pokud to nemá příčinu fyzickou.
stydlín píše:
Ahoj,nestehovali jsme se, nemnenil skolu,skolku,nic…zadna zmena.
Sourozence ma..Ja vubec nevim,proc ho to ted najednou tak chytlo.. Je to strasny rev,cekam,kdy na nas prijdou sousedi.
Nikdo mu nic nedela a on strasne krici a vubec nevnima..
Je jinak take hyperaktivni…
Já bych to na simulantství neviděla. 15 minut bez sebe je moc dlouhá doba, to by nedal, kdyby to jen filmoval a nemyslím si, že by měl hrané zachvaty i v noci. Rozhodně bych se napřed poradila s pediatrem a ten rozhodne kam vás odeslat (psychiatr, neurologie…). Do tý doby bych naprosto přesně popisovala jeho dny a noci, s přesnými časy, kdy vstával, co jedl, kde jste byli, co jste zažili, koho potkali, jak se v které situaci choval, jak spal, přesný popis kdy a jak dostal záchvat, jak vypadal a jak dlouho trval, co jste dělali během něho vy a co potom… Úplně všechno, i to, co vypadá nepodstatně. Jedině tak se dají vysledovat nějaké souvislosti, pokud je příčina zevní. Pokud je to nějaký zdravotní problém, aspoň bude jednodušší vyloučit okolní spouštěče.
Může to být milion a jedna věc. Držím palce a budu ráda, když napíšeš, jak jste dopadli.
určitě bych s ním šla k dětskému Dr. - ten vás pak přepošle dál. Chce to ale určitě pečlivě zaznamenávat situace, ve kterých k tomu došlo.
Zkoušelas se synkem promluvit? V 7 letech už by měl být schopen popsat, co se mu děje. Vždyť to už je 1. nebo 2. třída ZŠ…
Noční můry.u dětí dost časté..Také dcera párkrát měla..Vůbec nešla přijít k sobě..Trvalo dlouho než se uklidnila, ráno o ničem nevěděla..
zkus pohledat na netu..
třeba
http://www.zenyprozeny.cz/…uchy-spanku/
http://www.myzeny.cz/test/index.php?…
atd..
Tak syn měl něco podobnýho. Jen ty záchvaty míval pouze v noci. Bohužel žádné vyšetření příčinu neodhalilo. Poprvé se stalo při večerní jízdě autem, vraceli jsme tehdy z víkendové návštěvy, cesta dlouhá, malej v sedačce hned usnul - tehdy měl dva roky. A z ničeho nic děsnej řev… jakoby hysterie a panika. Ale vzhůru u toho nebyl. Nikdy dřív jsem nic podobnýho nezažila. Od té doby se to nepravidelně opakovalo. Příčina se sice nezjistila, ale já jsem vypozorovala, že se to stávalo často po dni plném zážitků nebo když usnul zachumlanej úplně celej do přikrývky a bylo mu horko. Když byl starší - už je mu devět let:) tak za to mohl strašidelnej film nebo pak i hraní na PS nebo PC - a to nehrál nikdy nic drsnýho natož krvavýho. Prostě stačilo během dne o trochu víc napětí nebo soustředění a v noci byl rachot. S věkem se to ale lepší, neboj ![]()
Lizbeth píše:
Noční můry.u dětí dost časté..Také dcera párkrát měla..Vůbec nešla přijít k sobě..Trvalo dlouho než se uklidnila, ráno o ničem nevěděla..
zkus pohledat na netu..
třeba
http://www.zenyprozeny.cz/…uchy-spanku/
http://www.myzeny.cz/test/index.php?…atd..
Ale co ty záchvaty přes den?…
Šla bych k dětské doktorce a chtěla doporučení na neurologii.
Holky,včera ho to raplo,když jsme si malovali…takze jsem se mu plne venovala a mladsi syn spinkal…