Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem, potřebuji poradit.
Dnes jsme byli se čtyřletým synem prvně na ORL. Jenže jsem byla z doktora a ordinace tak v šoku(negativně), že jsem se zapomněla zeptat na podstatnou věc. šli jsme s podezřením na mandli, ale ještě než nás vyšetřil, tak se ptal zda dobře slyší, tka mu říkám že myslím že ano ale že se mě ptala už i učitelka ve školce…tak on že ho stejně vyšetří komplet.
Tak vyšetřil uši, nos, krk, a pak mi říká že mandle na trhání není…:-)
no a šli jsme, ve zprávě taky o špatném sluchu nic není, tak by mě spíš zajímalo, zda je to teda ok? Měřil v uších něco nějakým přístrojem, ale nic pak neřekl, šel na nos…:-)
Byli jsme prvně, tka nevím zda to probíhá všude stejně?
Díky za názory…
Ahoj
My měli zhoršený sluch a časté rýmy.Na mandli jsme byli.Vše se pak zlepšilo.
Určitě by ti řekl(nebo napsal do zprávy) kdyby se mu něco nezdálo a pozval by si vás na kontrolu ![]()
Vereniko díky moc, právě on řekl jen mandle není potřeba brát, našich problémů by nás vzatí mandle nezbavilo, ale o sluchu idkyž ho vyšetřoval nic pak neřekl…tak snad je to fakt ok…:-)
Ahoj. Tak my jsme na vysetreni sluchu taky byly, s moji skoro triletou dcerou, bylo to na foniatricke klinice, sly jsme tam kvuli hlasivkam. Doktorka chtela vysetrit sluch, aby si byla jista, ze krici ne protoze slysi spatne
Taky jen pro jistotu a ukazalo se, ze slysi vyborne
, kazdopadne kompletni vysetreni sluchu u nas vypadalo trochu jinak. Krome toho mereni v usich dcera absolvovala ruzne ukoly, byla to dost legrace. Jeden ukol byl, ze ji dali na usi sluchatka, do ruky-kolecka a tycky a az uslysela ve sluchatkach pipnuti tak mela nasadit kolecko na tycku, trvalo to asi 10 minut a predpokladam, ze u toho ta zvukova frekvence se ruzne menila. Pak byl jeden dost narocny i pro me
- byly jsme spolu v nejake zvukotesne mistnosti, dostaly jsme desky s obrazkama (3×10 obrazku), sestricka z vedlejsi mistnosti, rikala treba HAD, KRAL, DUM atd a dcera mela ukazovat odpovidajici obrazek a ja do mikrofonu hlasit, jestli ukazuje spravne. Bylo to z takove „dalky“, jakoze ze vzdaalenych repracku, ze ja osobne jsem se musela nekdy hodne soustredit, abych to slysela, hodne ztlumene, potichu, tak jsem se u toho trochu zapotila, ale dcera to zvladla ![]()
No, a pak bylo to mereni v usich.
Moc se v tom nevyznam, ale predpokladam, ze to vysetreni, ktere provedl vas ORL mu asi stacilo a kdyby tvuj chlapecek mel nejaky problem se sluchem, tak by ho tim zachytil.
Nemáš zač,nám dělali jen to měření v uších.Vylezlo z přístroje nějaká křivka čico
Podle toho zjistili,že má jako by zalehnutý uši.Kdyby nepomohla mandle tak by musel na profouknutí.naštěstí po mandli vše OK.A můž říct,že Adámkovo :„Co si říkala?“ mi vůbec nechybí
Nejhorší to bylo v čepici,to se ptal na každou věc co jsme řekli ![]()
kubykula
Pokud dr vložil synovi postupně do obou uší sluchátko a sledoval křivku, kterou mu přístroj zobrazil, tak se nejspíš jednalo o vyšetření sluchu metodou tympanometrie. Touto metodou se rychle a bezbolestně zjistí přítomnost tekutiny v uchu (za bubínkem), která právě může způsobit zhoršení sluchu. Pokud je křivka plochá, tekutina je přítomna a mělo by se to řešit, pokud je zobrazen „kopeček“, tekutina v uchu není, což je správně.
Jsem laik, ale máme čerstvě za sebou odstranění nosní mandle u syna právě z důvodu nedoslýchavosti. Nosní mandli měl zvětšenou, ale jiné problémy mu nezpůsobovala. Její zvětšení ale „ovlivnilo“ poměry v synových uších a vytvořila se mu tekutina v prostoru za bubínkem. Zvuk je pak chybně přenášen a projevuje se to nedoslýchavostí.
Bude-li tě zajímat něco víc, klidně se ptej, ale pokud byl lékař s výsledkem vyšetření „spokojen“, myslím, že toto nebude váš případ.
juma
verenika píše:
Nemáš zač,nám dělali jen to měření v uších.Vylezlo z přístroje nějaká křivka čicoPodle toho zjistili,že má jako by zalehnutý uši.Kdyby nepomohla mandle tak by musel na profouknutí.naštěstí po mandli vše OK.A můž říct,že Adámkovo :„Co si říkala?“ mi vůbec nechybí
![]()
Nejhorší to bylo v čepici,to se ptal na každou věc co jsme řekli
no to on se právě ted občas ptá…:-(
tak si říkám zda na ty uši mi něco říct nezapomněl ![]()
juma píše:
kubykula
Pokud dr vložil synovi postupně do obou uší sluchátko a sledoval křivku, kterou mu přístroj zobrazil, tak se nejspíš jednalo o vyšetření sluchu metodou tympanometrie. Touto metodou se rychle a bezbolestně zjistí přítomnost tekutiny v uchu (za bubínkem), která právě může způsobit zhoršení sluchu. Pokud je křivka plochá, tekutina je přítomna a mělo by se to řešit, pokud je zobrazen „kopeček“, tekutina v uchu není, což je správně.
Jsem laik, ale máme čerstvě za sebou odstranění nosní mandle u syna právě z důvodu nedoslýchavosti. Nosní mandli měl zvětšenou, ale jiné problémy mu nezpůsobovala. Její zvětšení ale „ovlivnilo“ poměry v synových uších a vytvořila se mu tekutina v prostoru za bubínkem. Zvuk je pak chybně přenášen a projevuje se to nedoslýchavostí.
Bude-li tě zajímat něco víc, klidně se ptej, ale pokud byl lékař s výsledkem vyšetření „spokojen“, myslím, že toto nebude váš případ.
juma
Jumo, děkuji moc za vysvětlení.přesně tak nás vyšetřoval…nic na to pak neřekl, jen že naše problémy vyndání mandle nevyřeší, AT ŘEŠÍME VŠE NA ALERGOLOGIi, což máme rozjednané. no ale je mi fakt divné to:co si říkala mami?????