Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezké sobotní ráno. Jdu s k Vám opět pro radu.
Malý má 8,5 měsíce a od cca 7 měsíce se staví na nohy. V současné době už obchází nábytek, staví se u dveří, postele, stolu, prostě všude kde to jde. Krásně se drží. Akorát někdy zavrávorá a spadne většinou dozadu na hlavičku a dá si do hlavy. Nemůže se mu něco stát? Nemůžu mu stát pořád za zadkem a hlavně nechci. Ale zase nechci aby se mu něco stalo. Třeba u gauče umí stát opřený o loket a oběma ručkama něco zkoumá. nebojí se pustit a třeba udělat krok ke mě, kdy se drží jen jednou rukou.Ze stoje si umí krásně slézt na zem, jednou rukou se drží a druhou dává k zemi. Neumí ještě sedět, ani nemá tendence si sedat. Jen leze po 4 a chodí kolem nábytku. Chodit s aktivním chodítkem se bojí. Za ruce projde klidně celý byt.
Teď k otázce. Jak moc ho hlídat??? Přítel za ním furt běhá a jak si chce stoupnout, odnese ho na deku, že si stoupat nemá, že se akorát praští. Ale podle mě to k tomu patří. Jinak se to nenaučí, když se nebude stavět. Malý má banánovou krabici, ve které má hračky a hrozně rád si k ní stoupá, ale přítel ho furt bere a odnáší. Už se docela zlobím, protože podle mě nemá šanci se nic naučit. Co myslíte vy? Mám ho pořád sundávat? Spadne tak průměrně 4× denně.
Nechat ho.. Parkrát spadne na hlavu, pak už jen na zadek
Tím že ho odnáší nic nezíská, akorát ho naštve, stejně se ke krabici vrátí, ne?
Už jste byli na poště? ![]()
Já nehlídala vůbec. syn je prvorozený takže ze začátku to byl psychický boj, ale nechytala jsem. jinak se nikdy nenaučí padat. taky se občas skácel jak šraňky na hlavu a poplakal si, ale časem se naučil dosednout na zadek
Hlavně bych nevodila za ruce a vykašlala se na aktivní chodítko. Ani jedno není nic zdravého. Ať si obchází nábytek, až bude mít dost odvahy, pustí se a půjde sám. Já nehlídala, koukala jsem, aby nemohl padat na nic ostrého nebo extra tvrdého, ale záda hodil několikrát a pak už padal na zadek, rychle se naučil dávat si pozor. Mít ho pod dohledem, ale zase bych to nepřeháněla… Naučit se to musí ![]()
Nam se malej taky stavi uz asi mesic a pady byly taky. Ted se naucil kecnout si na zadek a kdyz to nahodou nevyjde s rovnovahou, uz pri padu nastavuje rucicky, aby nepadl na hlavu. Pada uz jak my dospeli, tedy hlava nakonec. Nikdy se mu nic nestalo, ani jeden pad nevypadal hrozive, ja se vzdycky lekla, on jen koukal a slo se dal. Hlavne at si stoupa tam, kde se nema o co blbeho prastit, topeni, roh stolu a tak, ale to je jasny ![]()
@gabriela82 přítel tam jel teď
snad to stihne. přes týden byl v práci, tak se tam nedostal.
Já si teda taky myslím, že by bylo lepší, kdyby se nechal. Pouze jsou zabezpečeny zásuvky, věci, co by mohl sníst a podobně. ale padat by se měl naučit sám. Ale on jak si hned stoupne ho přítel odnese a on se vzteká
A nevím, jak mu to mám vysvětlit, že ho má nechat. A zase když brečí v postýlce, tak mi přítel zakáže tam jít, že ho mám nechat řvát. To je pro mě peklo! Nechci ho nechat řvát, když vím, že mu něco je, něco potřebuje. Jinak brečí fakt vyjímečně.
@gabriela82 přítel právě přišel i s krabicí
moc moc děkuji. za chvilku to jdu otevřít
díky!
Já jsem syna padat na hlavu nenechala. Byly to hrozné rány, je to velmi nebezpečné. Pak ještě lezl na gauč a padal i z něho. Nemohla jsem mu být stále za zadkem. Dávala jsem mu dětskou helmičku ![]()
@Granda tak snad se budou věci líbit.. Možná jsem s těma růžovejma mikinama trošku přestřelila, ale na doma to snad nevadí..
Jinak chápu, že tě přítel s tímhle musí pěkně s*át
Já zase žiju s rodičema a někdy je to peklo, přeci jenom jako matka trpím pocitem, že co se týče dítěte, vím všechno nejlíp já ![]()
@paola white u nás i to bylo málo, malej si rozsekl čelo o hranu nábytku ![]()
Helmička je podle mě naprd - akorát dítě falešně uchlácholí, že se mu nemůže nic stát ![]()
Možná tak na odrážedlo - moje malá jezdí opratrně, ale má stejně starýho kamaráda, kterej to prostě pustí z kopce a dole zastaví o vrata.. Tam je to možná na místě ![]()
Omlouvám se za rýpnutí, ale ty se učíš chodit taky? Nebo kdo ještě? ![]()
Jinak já souhlasím s radou: NEJVÍCE POMŮŽETE SVÝM DĚTEM TÍM, ŽE JIM NEBUDETE POMÁHAT VŮBEC. ![]()