Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptat na Váš názor, ale já jsem z toho tak rozčílená… Kamarádka má 7.týdenní holčičku. Byli na kontrole a doktorka ji poslala cvičit vojtovku, protože malá nedostatečně zvedá hlavičku(u dr sice moc neukázala, ale doma ji zvedá krásně i se otáčí na bok-to dr kamarádka řekla). jinak je malá naprosto zdravá a nevidím na malé žádné odlišnosti od mojí ďáblice když byla stejně stará. Myslím si to jenom já že je to úplná pí…a? Tak malé mimčo tahat na vojtovku? dík za názory
Proč se tak rozčiluješ? Doktorka prostě poslala malou na rhb, protože se jí asi něco nezdálo ( NEJSI LÉKAŘ) tam posoudí odborník, JESLTI JE, NEBO NENÍ POTŘEBA NĚJAKÉ CVIČENÍ A PODLE TOHO SE BUDE POSTUPOVAT. Lepší prevence, než aby se něco ZANEDBALO, ne? ![]()
Moje malá dostala také rhb cvičení. A jsem ráda. Nechápu asi takovéto hysterické přístupy k cvičení. Lékař miminku nabídl určitý nadstandart k jeho vývoji - cvičení s odborníkem, zadarmo.
Jakýkoli další vývoj bude kontrolovaný, podporovaný a tím pádem bezvadný.
Za mě jedině dobře, že jsou takováto cvičení miminkům předepisována. Navíc, nejsem lékař, a věřím, že roky studia medicíny, praxe jsou lepší diagnostickou metodou než internetové diskusní forum a mé přesvědčení že to je v dobré.
Tak já osobní zkušenost nemám, ale taky myslím, že se na vojtovku dneska posílá každé druhé dítě, jak nesedí s tabulkama…
Ale kolegyně chodila s asi takhle malou na vojtovku právě proto, že se točila na bok a bylo to přliš brzy a dělala to špatně.
Sice se dnes předepisuje Vojtovka i na bolavé prdy, ale nezpochybňovala bych rozhodnutí lékaře. Nikde není psáno, že skutečně cvičit bude. Mé dítě bylo odesláno pro zafixovanou predilekci k neurologovi a ten rehabilitaci zatrhnul a ze cvičení dodnes (je mu sedm měsíců) nic nebylo. Nejsme lékaři, lékaři přeci jen vidí více, než my.
Kamarádka cvičila Vojtovku s malou od 2 týdnů! Důvodem bylo, že měla malá úplně zrotovanou pánev a dá se říct, že nepoužívala jednu polovinu těla. Já to neviděla..možná pak ty nožičky na jednu stranu, když jsem se na to zaměřila.. Díky poctivému cvičení a radám odborníků, daly vše dokupy. Z toho co píšeš, by to bylo zbytečné to jo. Ale dala jí určitě žádanku na rehábku, tam jí skouknou odborníci a uvidí se. On kolikrát laik nevidí, co vidí odborník na první pohled. Třeba bude vše jak má být, pochválí jí, jak má šikovné miminko a půjdou domů bez Vojtovky.. Přeju, ať to tak je ![]()
A co je tobě do toho??? já cvičila se synem od 8. týdnů. taky na něm nikdo nic neviděl, ono něco se pozná jen při delším pozorování
Na Vojtovku bych zašla pro klid věci, paní cvičitelka stejně koukne sama a sama zhodnotí, ale pokud jenom nepředvedla na kontrole a doma zvedá, tak to určitě ta paní z Vojtovky pozná a nebude nutit mimino mordovat zbytečně
My cvicime od narozeni, uz 10,5 mesice. Mrnous je sikula, spoustu veci dela dokonce driv nez jine deti. Rozestouple svaliky na brisku uz davno nema, asymetrie taky neni videt, ale cvicime dal, dokud nebude sam chodit a nepozna se samostatne drzeni tela. A nevadi mi to. Radsi s nim 4× denne zacvicim, cimz nemuzu nic zkazit, nez abych si pak nadavala ze jsem neco zanedbala. Malemu to prospiva, za zvedani, sedani, stoupani atd jsme chvaleni ze dela dobre. A ze u toho trochu krici? Hned po cviceni je jako slunicko. Neboli ho to, jen ho nutim delat neco co nechce. Nevi proc se z cviceni Vojtovky dela takova tragedie. Je to zrout casu, snizuje pohodli a trochu omezuje, to ano, ale muze jen prospet.
Pokud se jí to nezdá, tak bych si vyžádala názor jiného lékaře nebo neurologa. A pak bych se teprve rozhodla na základě toho co mi řeknou a ještě bych se pozeptala na jiné možnosti cvičení než je vojtovka, třeba Bobath.
Dobře poradit může i zkušená rehabka.
Tak určitě ji neposlala jen tak přímo cvičit vojtovku, ale nejdřív k neurologovi, ten posoudí jestli je vhodná nebo ne. A je lepší začít s ni včas než pozdě, ta doktorka není snad blbá, kdyby to zanedbala, tak se bude zase rozčilovat, proč si ničeho dřív nevšimla.
@Ivet_l píše:
Myslím si to jenom já že je to úplná pí…a? Tak malé mimčo tahat na vojtovku? dík za názory
Hele, a proč nezačneš dělat doktorku?
Jsi docela frajerka, že si vezmeš na triko tvrzení, že by kamarádka s dítětem neměla cvičit. Co když bude mít nějaké problémy?
Dr nevyšetřuje jen zvedání hlavičky, ale i polohové reakce a reflexy. Tak si nejspíš umí dát věci dohromady, ne? A lepší cvičit zbytečně než něco zanedbat. A i na rehabilitaci jí vyšetří a určí cviky.
Jo a pokud se otáčí na bok - tak to zrovna 7mi týdenní dítě nedělá. Počítám, že se otáčí jen na jeden. ![]()
Jo a Vojtovku cvičí i nedonošeňata narozená ve 25tt třeba. U vojtovky je podstatné začít co nejdřív - před třetím měsícem života ideálně. Třeba malý na rehabilitaci řeknou, že cvičení není třeba, ale ty vážně radši přemejšlej než řekneš nějakou obrkravinu a uklidni se.
Souhlasím výše. pokud jen nezvedá hlavičku, tak má v 5 tt čas. ale většinou bývá další problém - neaktivní - rozestouplé břišní svaly, prefernece jedné strany. myslím si, že je lepší začít cvičit dříve než později. taky cvičíme a máme velké pokroky. a neboj se, doktorka sice vidí mimčo 3 min a to nemusí zvednout hlavičku aale pošle ho dál. správně by ho měla poslat k neurologovi -rehabilitačnímu lékaři, který ho vyšetří důkladně - včetně polohových reakcí a reflexů - vyšetření trvá cca půl hodky- a pak ho ještě vidí fyzioterapuet, kdy ho taky dluoho vyšetřeju. a pokud by se jí to nezdálo, vždy je možná konzultace odborníka.
Ale pokud se o její dítko tak zajímáš, tak jí poraď, ať na to cvičení si najde nějakého odborníka. cvičit vojtovku SPRÁVNĚ je velice těžké. vyplatí se třeba několikrát jet do většího centra za zkušeným lektorem, než někde na vesnici někdo kdo dělá vojtovku a třeba ani nemá kurz. seznam akreditovaných cvičitelů najdeš zde: http://www.rl-corpus.cz/…metodou.html