Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak dlouho necháváte děti ve vodě? Já mám 5-měsíční holku a nechávám jí tam i 10 minut. Tchyně mudruje, že to není dobrý, kvůli pokožce. Že jí to vysušuje pokožku. Tak já nevím. ![]()
Dokud dcera neseděla, tak se koupala jen kvůli umytí. TAkže namočit, namydlit, opláchnout a nazdar.
Když už seděla, tak bývala déle s hračkama.
Tak dokud byl v malé vaničce, tak jen umýt a trochu nechat vykopat. Ve velké, i když na lehátku, už si i hrál. Nebo jsme se koupali třeba spolu. To bylo na dýl.
Teď je mu skoro 11 měsíců a je ve vaně tak dlouho, jak nás to oba baví. Já vím, že to není ideální na pokožku, ale jemu se tam prostě líbí. I když je před koupáním já nevím jak ufňukaný a uřvaný, ve vaně se mu nálada o hodně zlepší. A taky ho to pěkně unaví a pěkně pak spinká ![]()
Kluk se od začátku koupal tak těch 5-10 minut a problém s kůží neměl. Teď by tam klidně byl i hodinu (asi to má po mě
), ale musím ho s brekem vyndávat dřív.
Jo jinak náš prcek taky žádné problémy s kůží nemá
Pokud se jí to líbí, tak ať se koupe ![]()
My nejdřív okoupeme, všechno umyjeme a pak ho tam nechám podle toho, jak se mu to líbí. Někdy je to rychlovka cca 5 minut, jindy se tam cáká hodně dlouho
. Jinak koupání miluje a baví ho to tak nevidím důvod, proč mu to nedopřát
.
Taky jsme nechávali déle, dávla jsem ji do vody odvar z vloček, takže to mělo spíš blahodárný vliv
Nepíšeš, jak často koupete. My koupali do roka jen 1-2× týdně. Každý den 10 minut by bylo asi dost.
Já taky nejdřív omyju a pak nechám cákat podle libosti, je nám 6 měsíců. Aby se kůže nevysušovala dávám do vody olejíček a je to v pohodě.
My koupeme každý den od narození.. a nechávám podle toho jak se mu tam líbí - teď mu jsou dva a půl měsíce.. někdy i 15 minut…Hezky se tam uklidí před večerním kojení, tak proč mu to nedopřát.
Koupeme kazdy den. Prvni tri mesice jen kvuli hygiene, pozdeji i pro zabavu, maly si lehne na brisko, kouse si hracky, kopka nohama… Ted ma sedm mesicu a je ve vode kolem 10-15 minut. ![]()
Pokud mas strach o pokozku (ja mam taky), zkus koupit „olejove koupele“ ![]()
Popr. namaz po koupani neco ucinneho
Super je 100% kokosovy olej apod…
Ja pouzivam 100% bambucke maslo Saloos… Stoji stovku mensi kelimek, ale je bozi, akorat se trochu hur roztira… (BTW kdybyste nekdo mel tip na jine bambucke maslo - ne tak tuhe, dejte vedet) ![]()
My koupem ob den a nekdy je tam pet minut, nekdy 15, podle nalady. Az si sedne (konecne!!!), bude tam klidne pul hodiny. Ted ma devet mes., s delsim koupanim jsme zacli tak nejak ve vasem veku, to presla do velke vany.
Koupu obden, cachtá se a hraje si, občas jí šáhnu na nožičky, ja začínají varhánkovat, jde ven.. Občas přidám do koupele olejíček od Manufaktury.. Suchá místa mažu bambuckým máslem.. Když se koupala denně, měla po tělíčku fakt hodně suché mapy.. Teď už je to ok..
Hele malý je dneska šest týdnů a vodu fakt miluje, dokonce mi v ní usíná s úsměvem
takže jsem ji nechala i pár minut, prostě jak jsem viděla, že už je jí to nepohodlný, tak jsem ji vytáhla (vychází to na pár minut)…s pokožkou nic nemá, mažu avirilem nebo mandlovým olejem
![]()