Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zichisek píše:
Dokud dcera neseděla, tak se koupala jen kvůli umytí. TAkže namočit, namydlit, opláchnout a nazdar.
Když už seděla, tak bývala déle s hračkama.
Děláme to stejně. S hračkama to vychází tak na 10 max 15 minut.
Od doby, co malá udržela hračku v ruce, tak na lehátku chvilku pohrála po umytí a ven osušit, namazat a obléct. Teď se po vaně plazi, sedí a hraje si, takže klidně půl hodky zabere než máme hotovo
a taky i když je před koupáním protivná, ve vaně ji to vždycky přejde
takže i zabíjíme zbytek času, abychom nechodily spát brzy
Co říká tchýně nebo někdo jiný bych se mohla vytento
a ještě bych se do ní pěkně obula ![]()
Jinak než různé olejíčky (jednou jsem zkusila, koupala jsem sama a malá mi děsně klouzala, od tý doby jen na mazání), tak je opravdu výborná ta vločková koupel. Buď udělat doma odvar nebo se dá koupit. Ovesné vločky mají látky, které moc pomáhají promazávání pokožky.
Tak voda vysušuje, to je pravda
my jsme koupali tak 5min v malé vaničce, ale každý den, ted tak 10min ve velké vaně…ale máme trochu dispozice k sušší kůži, tak proto a ani každý den nemyju mýdlem, a po koupání mažu
@avm3 Právě, že každý den. Jednou v čisté vodě a jednou s kapkou mýdla. Vím, že se nemusí koupat každý den, ale už to máme zažitý. ![]()
@Raduš.ka44 Já dělám většinou všechno podle sebe, ale nepohrdnu ani dobře míněnou radou. ![]()
@Sfaticata Tak má nemá, to je věc názoru. Nebudu nikomu nic nutit
Ale pak teda promazávat. A něco do koupele.
@Martinaxxx Ono to vyznělo špatně.
Vyznělo to tak, že mi tchyně remcá do všeho, ale tak to není. Ona to zjevně myslela dobře. Většinou si to dělám podle sebe, ale občas mně nějaká rada nahlodá a raději se pozeptám. ![]()
Koupu od narození každý den, s výjimkou nemoci nebo když třeba přijdeme odněkud později. Ze začátku jsme koupala tak 5-10min, pak jak už sami seděli tak i déle, třeba tu půl hoďku, dneska jak už jsou větší a vydrží se tam cachtat, tak jsou ve vodě i hodinu ![]()
Na 5 měsících jsem se s klukem koupala min. 20 min a standartně tak 30 min. někdy až 45 min. Nestalo se mi, že by byl rozmočený. Nekoupu každý den, někdy jo, když byl nesvůj a chtěla jsem ho zabavit. Máme velkou vanu, takže ve vaně probíhá cvičení, hraní, někdy i kojení. Koupu někdy dopoledne, někdy odpoledne, někdy večer, nemáme zatím pevný režim. Nejradši měl na 3 měsících, když jsem si ho položila bříškem mezi nohy tak, že měl hlavičku nad mým břichem, za pokrčený nohy se zapíral rukama a nohama mrskal. To se vždycky smál. Na 5 měsíci už seděl, takže seděl ve vodě, nebo na mým břiše a hrál si s vodou. Teď je mu skoro rok, nekoupeme denně, ve vodě jsme tak půl hodiny, někdy déle. S koupáním samotnýho miminka v malý vaničce nemám tak dobrou zkušenost, jako se společným koupáním. Co se týče výroku tchýně o poničení pokožky, zařadila bych tuto perlu k ostatním, typu - pozor ať se mu nenaleje voda do uší, byl by nemocnej. Taky mýtus.
Pres leto koupu/sprchuju denne a v zime ob den, 5mes.asi tak 10-15min. Lehavala na penove podlozce na brichu ve vane a moc se ji tam libilo jak zacla sedet tak je tam kolikrat i pul hodiny.
K tomu se v lete rachalav bazenku x krat denne, mame vodni zivly doma
.
@Raduš.ka44 Tak ne každá rada tchyně = špatně. Taky si ráda nechám poradit…
Mala se koupe ve vane od 3m, je tam 10-15 minut vecer pred spanim. Menazu ji nicim do roka mi to doktor zakazal. Sampon jednou za 10 dni, telovy samp. taky..
Taky koupu každý den, od narození. Po koupání jsem mazala olejíčkem od Weledy, myla jejich mycím gelem a kůži suchou neměla. Teď tam vydrží i hodinu
.