Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj látkařky,
máme kluka 2 roky a skoro 2 měsíce, nedonošeného 35tt a řekla bych hodně miminovského. O nočníku víme jen že stojí na wc a je pro nás tabu
. Zkoušeli jsme, ale bez úspěchu. Když tlačí a já ho posadím, řve, že chce plenu. Používáme pampers. Náhodně jsem klikla na obchůdek s látkovými plenami a zaujaly mne od fy. Blueberry typ Minky bez vkládačky, jak jsem pochopila.
Otázka. Má smysl pořizovat tak starému dítěti tyto plenky, i přestože si myslím, že to máme tak ještě na půl roku. Donutí ho to spíš na nočník? Případně kolik jich koupit a máte s touto firmou zkušenost. Díky moc
Ahoj, já bych koupila dětské prkýnko na záchod a zkusila misto nočníku záchod, některé děti nočník přezkočí.
Nebo kupovat levnější plíny, např. Tesco, když jsou v akci, vyjdou kolem 3.50Kč
Já už bych látkové nepořizovala. Kamarádka se bála, že ji kluka nevezmou do školky, protože má ještě plíny. A když jsem se stavila za týden, už bylo všechno jinak.
@1024 u nas je neco podobneho, taky odmita chodit na nocnik. Ja uz teda plinky na ni teda mela, tak jsem je vytahla. Jako ze uciti mokro, tak na to to efekt nemelo zadny. Ani treba obycejne kalhotky. Na nahato nebude ani omylem.
Ja ti nevim, ony ani ty latkovy nejsou uplne zadarmo a myslim, ze se ti to nevyplati. Dvouletak taky docela dost cura a casto se procurala durch, takze jich je treba vic mi prijde. Taky to prebalovani dlouho trva - vic se se mnou prala. Jako kolikrat jsem za ne byla rada, ze nemusim kupovat pleny, coz me teda neuveritelne stve.
ted mame jeste novorozence, toho chci teda latkovat, pac kupovat dvoje pleny by me asi tresklo. No ale zatim je v pamprskach na latkovani ted fakt nemam, az budu mit vic sily…
je to napytel ![]()
ktery pleny kupujes? Nejsou nejake levnejsi?
Já bych teda asi takhle starému dítěti takovou luxus výbavičku nepořizovala
Spíš bych se zaměřila na čurání, kadění bývá často komplikovanější, můj ve dvou letech na den odplínovaný syn stejně kadil do spací plínky a jakékoliv povzbuzování a nucení ke kadění na nočník bylo na nic a spíš kontraproduktivní.
Koupila bych tak jedny až dvoje svrchňáky z druhý ruky, vycpala obyč čtvercema, můžeš zvýšit savost malými froté ručníčky, žínkami… A často přebalovat, posazvat po spaní, po jídle, ono mu to jednou dojde, na co ten nočník je. ![]()
Ahoj. Na základě vlastní zkušenosti doporučuju zvát co nejčastěji podobně staré ODPLENKOVANÉ děti kamarádek
. Látkovky bych už nepořizovala, z důvodů, co tu už padly. Já začala látkovat v dceřiných 19 měsících, kdy jsem byla přesvědčená, že je dcera na odplenkování zralá (přesně jsem věděla, kdy bude čůrat), ale jak jsem ji posadila na nočník (na WC redukci nebo postavila do vany), bránila se zuby nehty a spustila hysterák. Tak jsem dala látkovky (čtvercovky od tchyně, takže investice žádná), to k ničemu nebylo, bylo jí to šumák, pak jsem sebrala plíny úplně a jinak to nehrotila. Na nočník si doborovolně sedla asi půl roku nato, když jsem hlídala o rok staršího chlapečka a ptala se ho, jestli nechce čůrat. On nechtěl, zato moje dcera jo a od té doby to pak už šlo rychle.
No právě ho na nočníku neudržím a na záchodě s prkýnkem řval jak pardál. On i podle ostatních je jak mimino, připadá mi tak i pohybama a celkovou vyzrálostí oproti několika vrstevníkům
. Kupuji pampersky jen ve slevách, kdy mi 4+ vychází na 3,63 a mám ještě pár balíků. Možná bych mohla zkusit střídat. Přes den jich dám tak 6 kousků, jak kdy. Ach jo, takže pocit sucha a bezpečí je i v těchto. Dcerka měla plenky do 3,5 let, ale u něj si to nemohu dovolit, musím se pak vrátit do práce a už teď šílím, že to prostě nedáme.
@1024 Dítě ale vycítí, že tlačíš na pilu a o to to bude horší. Zkus to na pár týdnů úplně přestat řešit. U nás to fakt přišlo ze dne na den.
@hkac píše:
@1024 Dítě ale vycítí, že tlačíš na pilu a o to to bude horší. Zkus to na pár týdnů úplně přestat řešit. U nás to fakt přišlo ze dne na den.
svatá pravda, jakmile dítě vycítí, že na tom matka visí, tak o to je to pak horší
@1024 jo, to já chápu, ale těch plínek bys potřebovala tak 20ks, aby ti denně nejela pračka, ono to taky nějakou dobu schne atd. A přijde mi, že v současné době se plínky z druhé ruky neprodávají tak snadno, takže ekonomická úspora by asi byla žádná, kdybys to po půl roce používání prodala třeba za polovinu.
Navíc jak už bylo napsáno, dítěti fakt mokrá plína nevadí - naopak se mi osvědčilo, že to prvorozenému secvaklo, když jsem ho přebalovala po každém vyčurání, v úplně obyč čtvercích. Bohužel druhorozený je na přebalování něco šílenýho, bojejujem prakticky od narození a kdybych ho měla co 3/4h přebalovat, tak mě švihne, kope, ječí, brání se, rozepíná si plínu
Na nočníku už posedí, chvíli to trvalo, ale už aspoň neřve a třeba 10s sedí a stejně nic a pak se mi vyčurá za chvíli na zem ![]()
Ahoj. Myslím, že mu pomůže stýkat se s dětma, který chodí na záchod nebo alespoň na nočník, okouká to a nebude před nima chtít být jako malý miminko..
Možná opravdu pomůže dětský prkýnko.
Jinak, látkovky nekupuj. Už to nemá cenu, a byl by to dost drahý špás. Malé jsou skoro 3 měsíce, látkuju od začátku (používáme Ellas House a svrchňáky Thirsties) nemůžu si to vynachválit, ale počáteční investice byla fakt veliká
Spíš si kup nějaké treninkové kalhotky, JESTLI CHCEŠ LÁTKOVAT a makejte na tom
, sákryš já mám odplenkováno od 16 ti měsíců a to byla nejmladší „nejpomalejší“
No já právě vůbec netlačím na pilu. Rezignovala jsem, po prvních pokusech kolem 20 měsíce. Zkoušela jsem ho párkrát teď, když jsem vyloženě viděla, že bude tlačit a nic. Za mě, já bych ho klidně nechala, jsem trohu pohodlná cokoliv dělat
,ale ve 3 letech prostě padne opona a nastoupí školka. Závidím těm, co to dali ze dne na den, mě tato varisnta přijde jako impossible
Jináč se stýkám se 2 maminama, keré mají max o měsíc stejně staré kloučky a všechny zatím plenkujeme, takže odkoukat není od koho. On ví, že se na wc dělá bobo a lulu, ví to i o nočníku, posazuje tam plyšáky, ale ten vzdor jen ho ukážeme pro něj ![]()
Znám, náš začal teď v létě a dokud nechtěl opravdu SÁM, tak do nočníku kopal nebo v něm vařil. V látce byl a k ničemu ho to nedonutilo. Z ničeho nic si sedl a čůral, od té doby bez nehody, venku, doma. Zírá celé příbuzenstvo
Dokud nebude zralý, tak ho těžko zlomíš. Náš má v poledne látkovou na spaní - bývá i suchá, ale do té papírové na noc ráno pravidelně nas… jinak nejde
kupuji z Alberta ![]()