Začne někdy mluvit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.5.24 05:42

Začne někdy mluvit ? ..

Maminky.. jdu se vás zeptat mám doma syna za 4 měsíce 4 roky. Rok skoro docházka školky, logopedie práce doma, za rok když to vezmu zpětně obrovsky kus práce, ale pořád je to úroveň 2-2,5 letého děťátka.

Syn má diagnostikovánou dysfaziii, u jiné lékařka zase autismus. V bodech vám popisu synka.

• Rok dochází do školky, od jara asistent.

V mluvení reaguje pozdraví, mává, zná členy rodiny.
Pozná věci vše kolem sebe dokáže pojmenovat-
Mami dívej traktor, mami támhle je kolo, auto pes atd…
Když se ho na něco zeptám někdy nereaguje myslím že to ani nechápe odpovídá naučene.
Základní věcí chápe bez do koupelny.. do kuchyně přines. Rád semnou vaří. Rád maluje ovšem grafomotoriku má špatnou i uchop tužky.
Při učení je šikovny, ale musí se mu chtít, logicke hry chápe -kostky co má poskládat podle tvaru popřípadně přiřazování a různé cvičení, zvířata, zvuky barvy, chápe.
Vyjadřování v čase je špatné, nejčastější odpověď na podanou otázku je ne dané slovo zopakuje, nebo odpověď nechceš. Pojď papat -ne papat ne, na tady máš pití -nechceš,
Věty které říká sám od sebe - maminko Prosim dej mi kokinko, mám tě rád, prosím pustí mi pohádku… Pojď hrát, pojď sedni si, podíváme, je toho prostě málo na jeho věk.
Ale minulý rok nám nechtěl opakovat byla jsem ráda že mi řekl a ukázal co je krava.
Režim nemáme, nevyžaduje stejný den nebo podobné.
V jídle je vybíravý, spí celou noc bez potíží, oční kontakt byl špatný teď už je lepší ale taky musím upozorňovat ať se mi podívat do očí.
Minulý týden jsme ho naučila písničku mámo táto v komoře je myš, beru to za ten největší úspěch jelikož jsem myslela že to opravdu nepůjde díky obrázkovému systému mu to slo krásné.
Ostatní kdybych mu to řekne ignoruje, všimla jsem si u něj to co vidí ať už na stole, kolem sebe v sešitě nemá problém ale kdybych ho měla naučit říkat skákal pes je že to opakujeme možná by to nešlo.
No a teď k celému dotazu… Vím, že mluví ale není to ta mluvená řeč která by měla být v jeho věku, jen doufam že se to prostě zlepší.. a bude v životě fungovat jako každý jiný.
Takže maminky máte nějakou zkušenost zda se dítě rozmluvilo tak pozdě děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4924
4.5.24 06:29

Mám kluka s těžkou dysfazii. Ve čtyřech zdaleka nemluvil jako tvůj. Teď mu bude sedm, řekne jednodušší větu, pár měsíců zpátky začal opakovat básničky a zpívat písničky. Ovšem výslovnost je strašná… občas mu není rozumět ani slovo. Gramaticky mluví taky velmi špatně, špatný slovosled, neumí používat zápor, nemluví o sobě v první osobě.
Je to špatný, ale posun tam stále je… prognóza nic moc. Má i další problémy s tím spojené… záchvaty vzteku, stereotypní chování, nesnášenlivost změn…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35732
4.5.24 06:54

Mám taky doma to stejný, 4,5 a je to bída, jako něco mluví ale je mu někdy blbě rozumět. Jeste me občas úplně ignoruje, třeba co bylo ve školce, nebo co bylo k jídlu se nedovim asi nikdy, jsko bych nluvila do zdi. Autista bych můj neřekla, to mam taky prozkoumáný horem dolem a krome že mě ignoruje a nějaké konverzace tam rysy nejsou :nevim: co bude dal nevim. Umi barvy, počítat, zvládá hrát hry. Řeším to od jeho dvou, chodíme logopedii a Ergotherapie, neurologie a dělali i eeg

Příspěvek upraven 04.05.24 v 07:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
4.5.24 07:01

No běžné to není, zázrak do roka nečekej. Ale cvičte doma, zkus dle možností terapie, za x let to dite bude úplně jinde a ze spousty věcí může vyrůst…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
4.5.24 07:36

Děti s VD funguji skokově. Návod jak jistě víš, VD není jen o nemluvíme. Je to dg propojena s více složkami. Mluvení je špička ledovce. Takže většinou pokud se pohnou v jiné oblasti, pohnul se i v mluvení.
To že dítě s VD nemluví ve 4 letech není nic zvláštního a výjimečného.
Rozmluví se. Jen to nebude třeba zítra, za měsíc nebo rok.

Pracujte, podporujte. Jednou to přijde :kytka:
Syn ve 3,3 letech měl 10 slov včetně citoslovců. Čili mluvil někde na úrovni ročního dítěte.
Do školy šel jako mluvící dítě. Před pubertou pusu nezavřal ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.5.24 07:40

Není to běžné dítě, ale na dítě s VD mluví a to celkem slušně.
Záleží na míře postižení.
Syn ve 4 letech mluvil tak nějak podobně. Od 7 let mluví vlastně normálně. Výslovnost trvala déle.
Ale syn měl velkou potřebu mluvit. Mluví mnohem víc než sourozenec bez diagnózy. To v tom taky bude hrát roli.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
4.5.24 07:41

VD mívají problém s básničkami, ta krát doba paměť muže být problém …. Já bych se na to vykašlala ;) Ten problém tam muže tedy přetrvává i po dobu ZŠ. Že neumí básnicky by mě netankovalo.
Edit. Náš nejmladší s VD má přes 3 roky a neumí jedinou básnickou říct. Jeho aktivní slovní zásoba je tak na 30 slovech a to tam počítám i citoslovce.

Hlavně klid. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.5.24 07:43
@kocourGarfield píše: Více

Básničky jsou třeba u nás problém dodnes. Naučí se ji, ale s autorskou úpravou. Přehodí pár slov…
Naštěstí učitelce to stačí.

• Citovat
  • Upravit
10461
4.5.24 07:44

Nejsem odborník, ale mam blízkou zkušenosti a autistou i dysfstiky a sedí mi to mnohem víc na tu dysfázii. Ono záleží, jak moc je ta porucha těžká, ale mám v okolí třeba chlapečka, který taky začal mluvit až kolem 4 let, byly tam problémy s porozuměním (přesně jak říkáš, naučené reakce nebo dělal, že neslyší), ale teď je mu 9 a je tam obrovský pokrok, podle mě je velmi šikovný, chytrý. Ta porucha tam stále znát je, ve škole má úlevy, ale snaží se a svým laickým odhadem bych řekla, že šance na normální uplatnění v životě jsou velké. Jeho maminka si velice pochvalovala logopedický stacionář zaměřený na děti s vadami komunikace. Zkuste se informovat, jestli ve vašem okolí není možnost podobné terapie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
4.5.24 07:52

Naši oba s těžkou VD normálně studují SŠ a není u nich důvod, aby nestudovali VŠ. Oba k tomu mají vysokou inteligenci, což taky bývá někdy k VD. Já bych ale fakt z toho že ve 4 letech neudělá větu žádné závěry do života nedělala. I když rozumím tomu, že je to těžké. Ten posun, z mé zkušenosti, přijde daleko později. Oni logopedii ukončovali až někdy v 10-11 letech. To že pak mluvili je jedna věc, druhá byla se naučit slovosled, časovat, používat zápor a půlku abecedy. Ale umí to ( až na drobnosti jako je špatná fixaci písmene L). VD vůbec nesouvisí s intelektem.

Příspěvek upraven 04.05.24 v 07:55

• Citovat
  • Upravit
35732
4.5.24 07:54

U nás je to jeste dva jazyky, takže to matlame dohromady různě. Teď po mě začal opičkovat když neco říkám, třeba uklid si to a on to opakuje, na logopedii taky nechtěl opakovat a teď občas něco. Vic jak 3 slova za sebou má problém, zazpívá teda happy birthday :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
4.5.24 07:57

@pikola naši vlastně ani jeden by ve 4 letech na logopedii nezopakovali vůbec nic. Jejich slovní zásoba byla asi těch 30 slov, které jsem věděla tak já. Oba tedy znakovali, používali komunikační karticky

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.5.24 09:11
@Hoa Mai píše: Více

Děkuji moc mrknu na to, taky tam autismus nevidím ano někdy stavil hračky do řady, ale to je asi tak jedině. Ale hra s hračkami je normální, paní psycholožka vlastně mu to uzavřela tím že hráli hru s pokladnou a nechtěl ji prodat bombon,, opravdu říkám ale on to nezna nemáme to doma nehrajeme si tak… Jinak s ní krásné spolupracoval. Někdy má svoji,,hatmatilku,, dojde k dětem ke mě a moc chce mluvit ale slyším ehcitishfidej jadifricjfjf… A to i ty děti pak ho od sebe odstrkují. A jindy k nim dojde a řekne ahoj ale nemyslím si že dojde a řekne ahoj jdeme si hrát to ne.. je to náročné. Ve školce si mysleli že má autismus učitelka mi řekla že má 7 letou holčičku známou říkám no a že jsou si hrozně podobni a říkám jí jak ona mluví? Na to mě řekne nee ona nemluví vůbec. No ale náš malý mluví prostě :zed:.Dysfazie je ani nenapadla, prostě bojujeme a doufám že za rok bude zase posun… Děkuji všem za komentáře moc mi to pomáhá číst a vím že v tom nejsem sama.. řady tipy zkušenosti vše moc děkuju

• Citovat
  • Upravit
1794
4.5.24 09:38

Moje dítě má autismus. Dlouho to vypadalo, že bude neverbální. Po čtvrtém roce se řeč začala rozvíjet. A z nemluvky se zase stal ukecánek. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.24 09:50
@Alexandria Nixia píše: Více

Paráda to ráda slyším, no já doufám že nás to taky čeká.. mrzí mě jak se na něj potom ty děti dívají když v jeho věku se normálně baví ale on prostě ne.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML