Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, můj šestiměsíční cvalík Matýsek začal s příkrmem (4 dny měl mrkev + 3 dny brokolici). Do té doby kakal tak 4× denně. Po zavedení příkrmu tak 2×, ale za poslední dva dny ze sebe nevytlačil kromě prdíků nic! Mám se znepokojovat, nebo ještě vyčkat? Nechci do něj nic strkat (myslím rourku
. Dík za zkušenosti.
Ahoj Meduzo!
Po těch příkrmech můžou mít děti tužší stolici a proto pro ně není lehké něco vytlačit. Zkus třeba dát Matýskovi lžíci vlažné vody. Kdyby nekakal déle, tak je dobrá švestková šťávička nebo přesnídávka. Má ji určitě Hipp a myslím, že i Sunárek. A v nouzi je dobrá i ta rourka. Já výjmečně použila rychloběžku (rourku nemáme).
Ahoj, může zácpu právě po té mrkvi,ta dost staví. Při každém příkrmu mu dávej hodně pít. Můj syn taky občas trpí na zácpy,ale to mu musím pomoci právě rektální trubičkou. Když se to dělá jen občas,tak se nic neděje. Pořád lepší mu je pomoci,než aby se několik dní kroutil. Ono je známo,že kluci jsou v tomhle línější a choulostivější. Změň mu stravu,něco bez mrkve a ono se to jeho malé tělíčko na to postupně zvykne. A ty šťávičky jsou fakt dobré. Po porodu taky dostáváme švestkový kompot,abychom šly lépe na stolici,tak mu je zkus koupit. Ať se ti daří. monýsek
Ahojky,
mám doma 6-ti měsíční cácorku, které jednou denně začínám dávat zeleninový nebo masozeleninový příkrm. Všechny příkrmy jsou s mrkví, takže i u nás, přestože jsem byla zvyklá na stolici v plínce cca 3-4× denně při plném kojení, se najednou třeba včera stolice neobjevila vůbec. Až dnes odpoledne, ve zcela jiné a hutnější konzistenci než při kojení, a v takové míře, že to plínka ani nepobrala… Jsem ráda, že nemusíme použít rourku. Ale švestková šťávička pro případ nouze je určitě dobrý nápad…
Jarka a Domi (6,5měs.)
Ahoj,
take jsme nedavno zacali se zeleninkou a s ryzovou kasi vecer. Jak nekdo psal, mrkev stavi a tak kdyz jsem videla, ze se mala nemuze vykakat, dala jsem ji do ryzove kase trochu te svestkove presnidavky. Myslim, ze to pomohlo. Konzistencwe stolicky se s prikrmy za:,–(ne zmeni - neni divu, ze?
At se to rychle srovna!
anoli a annie (6,5 mes)
Ahoj,
i já jsem tady psala jak na prdíky ![]()
Nejvíce nám pomohla štáva od Hippu na bolesti břiška. Malá káká už častěji, dříve nekakala třeba 3dny a teď i 2× za den.
Je pravda, že je to také tím, že má méně prdíků po bramboře než po rýži ![]()
Na zelenince u nás nezáleží ![]()
Tak málo bolestivý bříško
přeje Iri+Mery 9m
Ahojky
My taky míváme problémy s tužšími hovínky, ale vypozorovala jsem, že je to hlavně po hustším papání. Proto teď dělám všechna jídla trochu řidší, a mlékem ředím i „hotovky“. Musím říct, že pokud nezapomenu
, tak jsme v pohodě.
G. a K.
Ahoj holky,
moc dík za rady. Matýsek se naštěstí bez cizí pomoci a celkem v pohodě konečně po pěti!!! dnech nervů vykakal. Už jsem chtěla jet k paní doktorce, protože rourka vůbec nezabírala. Kdyby se to ale opakovalo, už budu vědět, jak na to. Moc Vám díky.
Ahoj,
zácpa při přechodu na pevnou stravu je normální, střeva si zvykají a osídlují se jinými bakteriemi, než byly zvyklé z mlíčka. Jestli tě to uklidní, nám trvalo ustálení pravidelné stoličky 2 měsíce
Trochu pomáhají ty šťávičky (ale pozor, ať se neosype), řidší konzistence jídla a vyloučení zeleniny která staví. Někdy se to ale bez té rektální rourky fakt neobejde, není na tom nic zlého, když to není denně.