Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zdravím. Jdu se nejdříve poradit sem, zda nemá někdo zkušenost.. matka má barák, na pul se svojí sestrou, ovšem matka je zadlužená až po uši, exekutoři po ní jdou ale barák prodat exekutoři nemohou, skrz to, že vlastní jen polovinu. Barák má obrovskou zahradu. A moje otázka zní, lze tam postavit na ní barák pro mě aniž by šli exekutoři po mě? Třeba sepsat smlouvu s právníkem a s ní? Je to vůbec možné? Máte někdo zkušenost? A prosim, nepište ať za matku dluhy uhradím a nechám si například její barák. Dluží 2mil a barák je starý, nechci to takhle.. děkuji za případné zkušenosti
Tak zase 2 mil za půlku baráku s obrovskou zahradou je skoro zadarmo, ne? ![]()
Dnes má přednost parcela/pozemek před stavbou, uvádí se to tak v KN i ve smlouvách, že kupuješ nemovitost - parc. č. xy, jehož součástí je budova xy
takže ten pozemek bude pořád z 1/2 zadlužený tvou matkou
a dokud se (případně) neoddluží tak bych tam nic nestavěla!
insolvenční správce by ale zřejmě chtěl nemovitost prodat kvůli plnění oddlužení splátkovým kalendářem se zpeněžením majetkové podstaty
v situaci, kdy je parcela z poloviny zadlužená (jedná se o Ideální polovinu, nikoliv že bys tam vytýčila nějaku půlku-hranici) rozhodně neriskuj na ní cokoliv stavět!
Cesta by byla pozvat geodety, domluvit si rozparcelování na úřadech, pozemek rozdělit, jeho část odkoupit do tvého osobního vlastnictví a na něm pak (až bude mít samostatné parcelní číslo) si můžeš stavět.. ale zvaž příjezdovku a inženýrské sítě…
osobně bych stavěla v této situaci jinde, matka má x exekucí, takže to žádná výhra s ní bydlet nebude a dívat se na výkon exekuce z oken bych teda fakt nechtěla…
A ten pozemek je taky na půl se sestrou, ona s tím souhlasí?
To, že exekutoři zatím barák neprodali neznamená, že dřív či později neprodaji tu polovinu. Zcela jistě to pak koupí nějaký prekupník a to si ještě užijete. Teta by to měla řešit dřív, než ji z vlastnictví půlky domu zbyde pár set tisíc za odkup
a velké houby budete mít úplně všichni.
@Annonymní_007 souhlasím..
navíc exekutoři většinou i na ten daný podíl nemovitosti vyznačují v katastru plomby, takže bych se hodně moc divila, kdyby tam žádná nebyla…
jen zatím nenařídili prodej, vyčkávají, sypou se jim úroky a penále… byznys s lidskou bídou…
PS : zakladatelko, zajdi si pro list vlastnictví, pokud tam plomby budou, tak stejně nepůjde pozemek rozparcelovat, prodat ani darovat…
@Lucy75 Co s tím má insolvenční správce?
@Kiki787 Primárně se podívat do katastru, jestli tam už není „omezeníčko“ s nakládáním, jak píše @Lucy75
@Ivan PPZ IS jsem zmínila proto, kdyby náhodou matička prozřela a podala na sebe insolvenční návrh…
jinak vím, že mám pravdu, je to můj denní chleba… rozhoduji mimo jiné o umisťování plomb na nemovitosti v trestním řízení (u pachatelů a podezřelých)
@Lucy75 JJ, katastr často ukáže věci, o kterých „vlastník“ skoro ani neví.