Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den,
manželka mi „zakázala“ navštěvování a jakýkoliv kontakt s naším synem..A jelikož mu při rozvodu bylo jen půl roku, tak jsem neměl do jednoho roku jeho věku nárok na jakýkoli kontakt, když si to ona nepřeje..
Posílám výživné pravidelně, na Vánoce mu ještě přilepším, ale bývalka se mnou nekomunikuje… ![]()
Mám přece taky právo na synovu výchovu..
A na co se ptáš? Jak podat tu „žádost“? Kam? Nebo jaká jsou tvá práva?
Příspěvek upraven 28.06.14 v 14:35
Tak podej žádost o úpravu styku. Vy to máte nějak soudně upravené? Styk a alimenty? Protože je blbost že bys do roku věku dítě nesměl vídat. Řeší se to obvykle kratšími častějšími návštěvami, zvlášť je-li kojeno, nebo návštěvou za přítomnosti matky. Zajdi na OSPOD a poptej se. Otec má jak povinnosti (výživné) tak práva (právno na péči o dítě).
Tak podej k soudu návrh na styk s dítětem, určitě máš svá práva.
Co to je za blbost, zes nemel narok na kontakt? Existuji navstevy, vozeni kocarku, vzit si ditw na hodinu dve, na navstevu k prarodicum a pokud nebylo kojeno, je mozne si dite brat i na dele. Proc jsi nebojoval u soudu? Nebo byrozvod z nejakeho duvodu, kterym se exka mohla ohanet? A tedy uprimne, co to je zac, kdyz vase problemy stavi mwzi tebe a dite?? Nechapu ty zensky, co se msti otcum na detech a nedojde jim, ze to odsere to dite hlavne.
@slava10
pokud nemáš nějak omezenou rodičovskou zodpovědnost, máš dokonce povinnost výchovy.
Požádej OSPOD o pomoc při zprostředkování dohody s matkou dítěte, dohodu chtěj písemně, pokud se nepodaří, zažádej o soudní úpravu styku.
@veri3110 Určitě nemám omezenou rodičovskou odpovědnost…zkrátka bejvalka řekla:zapomeň na nás a najdi si jinou rodinu..a já platím a čekám, že ustoupí a…už mi došla trpělivost… ![]()
@slava10 píše:
@veri3110 Určitě nemám omezenou rodičovskou odpovědnost…zkrátka bejvalka řekla:zapomeň na nás a najdi si jinou rodinu..a já platím a čekám, že ustoupí a…už mi došla trpělivost…
Pokud budeš je čekat, až ustoupí, tak se nikdy nedočkáš. Napak-dítě na tebe nebude zvyklé, bude plakat a bývalka se bude ohánět tím, že k tobě nechce.
A co byl důvod k rozchodu? Nenašel sis jinou a neopustil rodinu, že se ti bývalka takto mstí?
@slava10
nj ale tak to řekla, že jí to tak zřejmě vyhovuje. To neznamená, že to musíš nechat tak a že je ona v právu. Stejně jako je blbost s tím, že nemáš nárok vídat mimino. Je to naopak, dokud není rozsudek o svěření do péče jednoho z rodičů, mají oba stejná práva. to znamená, že kdyby jsi mimino sbalil a odjel s ním, nemůže ti nikdo nic. To bych teda neradila, protože pro dítko to není dobré, ale právně OK.
V rozsudku máte co? Styk dohodou nebo jak?
Na můj návrh, byl syn-kojenec svěřen do péče matky a advokátka mi řekla, že jiná cesta v té době není.
@slava10 píše:
Na můj návrh, byl syn-kojenec svěřen do péče matky a advokátka mi řekla, že jiná cesta v té době není.
no dobře a styk dítěte s otcem jsi si nenechal stanovit? jestli nechal a ex nedodržuje termíny, obrať se na OSPOD, to je taková ta první, k dítěti šetrná forma, OSPOD může matce domluvit a někdy to může pomoct. jestli nenechal, tak si najdi jiného právníka a podej k soudu žalobu na určení styku.
@sagina píše:
no dobře a styk dítěte s otcem jsi si nenechal stanovit? jestli nechal a ex nedodržuje termíny, obrať se na OSPOD, to je taková ta první, k dítěti šetrná forma, OSPOD může matce domluvit a někdy to může pomoct. jestli nenechal, tak si najdi jiného právníka a podej k soudu žalobu na určení styku.
bylo mi divné, že u rozvodu to nikdo nezmínil…jsem v tom totálně naivní-rozváděl se poprvé…
@slava10 píše:
bylo mi divné, že u rozvodu to nikdo nezmínil…jsem v tom totálně naivní-rozváděl se poprvé…
to se dá pochopit, ale čím déle to necháš být, tím hůř pro Tebe. nakonec to otočí proti Tobě, že nemáš zájem, neumíš pečovat o dítě, dítě Tě nezná, není na Tebe zvyklé atd.atd. Nevidím důvod proč bys nemohl mít návštěvy v domácnosti matky i u kojence, aby dítě mohlo být dál kojeno.
Jak se pokoušíš s matkou komunikovat? Voláš a nebere telefon? Nebo máš třeba email, dopis, kde navrhuješ návštěvy, kontakt s děckem?