Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Když jsem byla na alergologii, tak mi doktorka sdělila, že mám reflux a pokud se mé potíže zhorší (a zhoršovat se budou - jsem těhotná), ať si zajdu na gastroenterologii. V předchozím těhotenství mě žáha pálila a dost a gynekolog to chtěl už taky řešit, že to není normální. Na gastroenterologii s tím nic neudělali a já ani nechtěla brát nějaké léky. Porodem to odeznělo. Jenže teď mi začalo pálení žáhy už v prvním trimestru. Cítím, jak mi ty šťávy vylítávají nahoru. Vím, že nesmím mléko a mléčné výrobky, to mám pak okamžitě. Jinak to mám každý den, spíš odpoledne a večer. Co mě na tom ale zaráží, je to, že mě začnou svědit záda - od místa, kde je žaludek a výš až k ramenům. Je to fakt hrozně nepříjemný. A už se to zhoršilo, že to svědí i vepředu - u žaludku a výš. Měl to někdo taky tak? Co vám pomohlo? Včera mi trošku pomohlo, že jsem to zajedla, ale dneska fakt trpím. A před sebou mám ještě několik měsíců.
Ahojky, mě nikdy žáha nepálila, až teď v těhotenství, taky tak nějak od konce prvního trimestru. Někdy je to hodně nepříjemné a taky to zajídám…ale nijak víc to neřeším, nechci brát zbytečně léky. ![]()
Ale záda mě z toho nesvědí, ty mě svědí z ekzému, ten mám taky teď v těhotenství ![]()
No já mám chronický reflux a doktor mi v těhotenství doporučil Helicid, je to dobrý lék a byla jsem celé těhotenství bez potíží a myslím, že se to dá použít i v případě, že reflux není chronický
@Sára 1 nemela jsem teda to svedeni ale zaha mne od 19.tydne palila neptretrzite, jinak jsem to take neznala - co me pomahalo a byla to ma modla byla kyselka bilinsky pramen, prodava billa, albert a urco i jinde. sice jsem prekracovala trosku denni davkovani, ale prezila jsem
drz se, je to fakt hnus
a preji at to drzis aspon nak v mezich
@majki.r Taky nechci brát zbytečně léky. Ale dneska už si říkám, že si koupím Rennie a uvidím, jestli se to aspoň trošku zmírní.
V těhotenství se mi taky udělala vyrážka na noze - na místě, kde jsem nikdy takovou vyrážku neměla - a teď se to zhoršuje, tak to snad budu muset taky řešit. I když zase se nechci patlat kdoví čím - když ani nemám jistotu, že to pomůže. Mám ekzém na rukách a ten je teď hrozný, ale i jako netěhotné mi nepomáhaly ani silné kortikoidy. A na zádech ani vepředu nic nemám - žádná vyrážka - a svědí to vždy, kdy mě pálí žáha. Na netu jsem o tom nic nenašla. Tak snad nejsem jediná. ![]()
@Andrejka81 Helicid se může v těhotenství? Už jsem ho měla - kdysi dávno a teď nedávno. Doktorka mi ho napsala k antibiotikům, abych neměla potíže. No - a zrovna ten Helicid mi ty potíže vyvolal - hrozný křeče, průjem.
Mě pálila cca 25tt-na porodním sále naposled.
soucítím. do té doby jsem to neznala. Rada si přečtu, co s tím, ale s chemii nekamaradim
Já mám před několika lety vyšetřením zjištěný duodeno gastrický reflux brala jsem léky pár měsícu před otěhotnením již ne ted je také neberu občas je to peklo.
Rozhodně mě to špatně tráví nemuzu lezet nekolik hodin po jídle jist malé porce.
Renie trochu pomáhá a jeste beru sodu na travení.
já to mám jako bych měla v žaludku kámen
@Sára 1 píše:
@majki.r Taky nechci brát zbytečně léky. Ale dneska už si říkám, že si koupím Rennie a uvidím, jestli se to aspoň trošku zmírní.
V těhotenství se mi taky udělala vyrážka na noze - na místě, kde jsem nikdy takovou vyrážku neměla - a teď se to zhoršuje, tak to snad budu muset taky řešit. I když zase se nechci patlat kdoví čím - když ani nemám jistotu, že to pomůže. Mám ekzém na rukách a ten je teď hrozný, ale i jako netěhotné mi nepomáhaly ani silné kortikoidy. A na zádech ani vepředu nic nemám - žádná vyrážka - a svědí to vždy, kdy mě pálí žáha. Na netu jsem o tom nic nenašla. Tak snad nejsem jediná.
Však ono záleží na té závažnosti, jen bych se poptala, jestli se ten Renie může v těhotenství ![]()
Já mám ekzém komplet všude, rozlízá se mi od začátku těhotenství. Už jsem se musela i třikrát namazat jemným kortikoidem, skončila jsem ubrečená a celá rudá, oteklá a s šíleným ekzémem na pohotovosti, tam mi doktorka dala kortikoidy, že bez nich to už nepůjde. A pomohly hodně, ale čekala jsem čtyři měsíce, nechtěla jsem o kortikoidech ani slyšet. Myslela jsem, že to zvládnu bez nich a fakt se to nedalo. ![]()
@Sára 1
Sári, mně Helicid žádné problémy nedělal, doporučil mi ho gastroenterolog jako nejlepší možný lék na pálení žáhy v těhotenství, ale je vázaný na předpis. Jinak je ještě dobrý esomeprazol, to je vylepšený Helicid, ale nevím, zdali se může v těhotenství.
Ahoj, reflux jsem neměla. Ale pálila mě v těhotenství žáha a pomáhalo nejíst nic sladkého a když už to přišlo, zapít mlíkem. Čím víc mlíka, tím mín pálila žáha.
Jo a jeste pomaha soda. A zhoursuje to koureni, alkohol (coz myslim neuzivas
) a perlive napoje. Takze vlastne vse co je dobre ![]()
@majki.r Rennie je v těhotenství přímo doporučovaný. Ale i tak ho ještě nemám doma. Nechce se mi brát nic. Jen jak se přidalo to svědění, tak už mi to připadá skoro neúnosný.
S ekzémem tě lituju. Mám pocit, že se udrbu. A ty ruce - to je fakt děs. Vadí mi i voda - ruce popraskané do krve. Jdu uklízet - vezmu si rukavice, ruka se mi malinko zpotí a - je to uplně stejné, jako kdybych ty rukavice neměla.
@Andrejka81 Já ho mám ještě doma, minule jsem ho přestala brát dost rychle kvůli potížím. Ale… bez doporučení lékaře to brát nebudu a i tak se ho bojím - mohlo by být i hůř. Uvidím, jak to se mnou dopadne. Teď jsem si dala mořské plody - čokoládu - a přestože se sladké nemá, tak mně se trošku ulevilo. Tak to fakt nechápu.