Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny! Chci se zeptat zda máte někdo zkušenosti se zahradním architektem. Máme starší dům a k tomu i zahradu. Postupně to dáváme do pořádku a teď jsme se dopracovali k zahradě. Ta byla už někdy v 50-tých letech navržena architektem a musím uznat, že to bylo nádherné. Teď už z toho tady není téměř nic. Teď tam máme část, kde by byla hezká skalka, ale bojím se do toho jít. Nejsem žádný přeborník v této tématice a nechce se mi číst stohy knih a zkoušet.
Proto prosím o radu, zda se architekt vyplatí, popř. i někoho doporučit. Jsme z oblasti Říčan a Benešova.
Díky moc!
Ja osobne bych zahradniho architekta volila v pripade, ze by nemovitost byla necim vyjimecna nebo by do toho kecali pamatkari, jinak bych si vse radeji vymyslela sama. Mam kamaradku ZA a ji bych brala jako poradce, ale jen proto, ze ji mam zdarma ![]()
@ReRu Možná se odpíchnout od toho původního stavu, pokud dobře fungoval; projekt by pak mohl být třeba jen v minimálním rozsahu. Pokud tomu sama nerozumíš, šla bych do projektu.
(Zrovna řeším totéž, už na úvodní schůzce měla architektka bezva nápady:))
@ncc1701 píše:
Ja osobne bych zahradniho architekta volila v pripade, ze by nemovitost byla necim vyjimecna nebo by do toho kecali pamatkari, jinak bych si vse radeji vymyslela sama. Mam kamaradku ZA a ji bych brala jako poradce, ale jen proto, ze ji mam zdarma
Pokud tě to baví a máš s tím zkušenosti, tak proč ne, ale architekt je architekt. Jsem člověk s představivostí, v domě jsem si téměř vše designovala sama a mám s tím úspěch, ale tak, jak skvěle mi zahradu navrhl architekt, tak bych to nedokázala. Ovšem měla jsem to v příbuzenstvu zdarma, jinak bych to taky považovala za zhůvěřilost a měla bych občas někde něco, co by se mi zrovna líbilo v zahradnictví a ne propojenou výsadbu, která na sebe navazuje. Je navrhnutá tak, že se střídají v květu, jedna rostlina nezastiňuje a nezarůstá druhou. Na to, jak malou zahradu máme, tak s ní sklízíme úspěch ![]()
Jednoduché to určitě není, něco chce slunce, něco stín, něco spíš vlhkou půdu, něco hlavně suchou, architekt má tohle v malíku, takže to není jen o tom, jak to bude vypadat, ale i o tom, že to bude fungovat ![]()
Můj manžel je zahradní architekt, takže nemůžu než doporučit
Jsem ráda, že zahradu dělá on, sama bych se do toho nikdy nepustila. Sladit správně stromky a porosty, co k sobě ladí jak vzhledově tak podmínkama není určitě jednoduché.
Kdyby si měla zájem ozvi se.
@Eironil píše:
Můj manžel je zahradní architekt, takže nemůžu než doporučitJsem ráda, že zahradu dělá on, sama bych se do toho nikdy nepustila. Sladit správně stromky a porosty, co k sobě ladí jak vzhledově tak podmínkama není určitě jednoduché.
Kdyby si měla zájem ozvi se.
Vůbec netuším jak se to finančně pohybuje a jak se při tom celým procesu postupuje. Ale klidně pošli kontakt.
@ReRu Záleží na rozsahu projektu a počtu schůzak, ale koukala jsem, že se to pohybuje tak od deseti tisíc (někdy je firma třeba odečte z ceny realizace). Projekt většinou zahrnuje zaměření, nafocení, studii, vizualizaci, osazovací plán, případně nějaký technický nákresy, položkový nacenění a povídání o tom, jak to všechno udržovat:)
Měli byste někdo tip na zahradního architekta/studenta/šikovného zahradníka z okolí Ostravy, Hlučínska? Chtěla bych si nechat udělat návrh na okrasnou zahradu k RD.