Co pěstovat v polostínu?

101
5.3.13 12:53

Co pěstovat v polostínu?

Prosím zkušené pěstitelky a zahradnice o radu. Budu letos zakládat záhon, bohužel to není úplně na slunci. Nejedná se sice přímo o severní chladnou stranu, ale nicméně bude tam přes den dost stín a jen menší část dne (několik hodin) přímé slunce. Co na takový záhon vysadit?? Slyšela jsem, že snad prý existuje i nějaký druh jahod, co jdou v polostínu :nevim: Máte s tím někdo zkušenosti? Za rady moc děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1961
5.3.13 12:56

Nám jde v polostínu téměř vše, v létě se mi to jeví jako naopak výhoda. Krásně nám jdou brambory, topinamburi, různé luštěniny (fazole, hrách), kapusta, česnek, bylinky (ty snesou kdejakou kruťárnu), nevhodné je to asi především pro rajská, papriky, takové ty věci, co ti už od pohledu rostou na ostrém slunku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
5.3.13 12:59

Rajčata a papriky jsou mi jasný, ty pěstovat určitě nebudu. Zajímalo by mě, jak je to třeba s kořenovou zeleninou - všude píšou, že třeba mrkev chce sluníčko, ale vždy jsem si myslela, že právě třeba mrkev či petržel budou takové ty odolné, co snesou vše?
A asi jsem teda úplně blbá, ale já vůbec nevím, co jsou topinamburi??

Jinak moc dík za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
5.3.13 13:09

No topinamburi nejsou zas tak provařený, jsou to sladké „brambory“ (a krásně žlutě kvetou :mrgreen: ; google pomůže ;) )
Mrkev nevím, tu jsem měla na Slnuci od 9 ráno do 18 večer, ale chce hodně zalévat, to ano. A výživnou půdu. Hele ale zase za zkoušku nic nedáš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
5.3.13 13:13

Aha, a jak se to potom konzumuje (topinamburi). Normálně vařený jako klasický brambory třeba k masu? Nebo se to jí samotný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
5.3.13 13:17

Jojo, vařené, na kaši apod., jen je třeba počítat se sladší chutí, výborné třeba k dušené mrkvi :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
5.3.13 13:18

Díky moc za info!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
5.3.13 13:19

Není zač :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
5.8.18 16:55

Prosím, co by se dalo pěstovat ne v polostínu, ale spíš ve stínu? Chata je, dá se říct, v lese, většinu dne tam slunko nesvítí. Teď jsou tam jen nějaký bylinky, petrželka a takový zelenisko. Mám v plánu tam dát libeček. Přemýšlela jsem o borůvkách. Ty by měly být ok, když se na ně obvykle chodí právě do lesa, ne? :lol: Ještě bych chtěla zkusit pár důlků brambor. Co třeba mrkev? Luštěniny? A šla by dýně? Netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
5.8.18 18:00

Tak ve stínu se zelenině moc dařit nebude, bude vytáhlá a slabá. A jestli myslíš kanadské borůvky, tak ty taky moc plodit nebudou a potřebují čistou rašelinu jinak zhynou. Nejvhodnější by byly hortensie, bohyšky, azalky, ronďáky. Nic co by dávalo trochu užitek mě nenapadá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.8.18 18:03
@zuzikka píše:
Tak ve stínu se zelenině moc dařit nebude, bude vytáhlá a slabá. A jestli myslíš kanadské borůvky, tak ty taky moc plodit nebudou a potřebují čistou rašelinu jinak zhynou. Nejvhodnější by byly hortensie, bohyšky, azalky, ronďáky. Nic co by dávalo trochu užitek mě nenapadá..

My máme borůvky v zahradě po nájemnici. Sázela je kdysi, cca před dvaceti lety,. Tehdy asi do správnéhosubstrátu, pak to dosypávala. Ale roky tam jen tak rostou a plodí výborně. A už se jim o substrát nikdo nestará.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
5.8.18 18:04
@Bábrdl píše:
My máme borůvky v zahradě po nájemnici. Sázela je kdysi, cca před dvaceti lety,. Tehdy asi do správnéhosubstrátu, pak to dosypávala. Ale roky tam jen tak rostou a plodí výborně. A už se jim o substrát nikdo nestará.

Já to myslela tak, že nebudou moc plodit ve stínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
5.8.18 18:05
@Tableta píše:
Prosím, co by se dalo pěstovat ne v polostínu, ale spíš ve stínu? Chata je, dá se říct, v lese, většinu dne tam slunko nesvítí. Teď jsou tam jen nějaký bylinky, petrželka a takový zelenisko. Mám v plánu tam dát libeček. Přemýšlela jsem o borůvkách. Ty by měly být ok, když se na ně obvykle chodí právě do lesa, ne? :lol: Ještě bych chtěla zkusit pár důlků brambor. Co třeba mrkev? Luštěniny? A šla by dýně? Netuším.

z vyjmenovane zeleniny nepujde nic, obzvlastne dyne, ktera potrebuje vetsinou dne prime slunce. Nektere typy salatu maji rady polostin, mozna by stalo za to zkusit tu fazoli, ale za vysledek nerucim.

Rekla bych, ze asi to budes muset omezit na ty boruvky, maliny, bylinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí