Zahradnice, začátečnice já :-)

K.Black
3.3.13 14:35

Zahradnice, začátečnice já :-)

Hezké odpoledne přeji, vloni jsme s mužem koupili chalupu, tak jsem celou sezónu sekala křoví, kopřivy a jiné libůstky. Letos bych si chtěla udělat zahrádku, a mám pár dotazů ;)

Jde u nás v našich podmínkách pěstovat levandule? někde píšou že nee :nevim:

Jde pěstovat cuketa bez kompostu? jako že zryji uprostřed louky metr krát metr, tam píchnu semínka a porostou :lol: to samé dýně, ne že bych to jedla, ale líbí se mi jako dekorace ;)

Existuje česnek, který nasadím na jaře? a kde sehnat?

Co nesmí být blízko rajčat? z dětství si pamatuju, že něco u nich nesmí být ale nevím co :think:

To je zatím vše, děkuji :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
3.3.13 14:38

Levandule snad ano, chci ji zasadit letos
cuketa ano, dokonce se na kompost davat nema, protoze ho vysava
cesnek - znamy sazel na jare i na podzim a rikal, ze nebyl rozdil - taky to asi zkusim.
rajcata moc nevim, co mas na mysli, ale spolecny patogen kosi rajcata a brambory - plisen bramborova. na rajcata by nemelo prset, ale dost pomuze nastrikat je cupricolem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
3.3.13 14:39

Trochu OT - konečně aktuální fotka :mrgreen:, ta ze srpna byla už stará :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
3.3.13 14:40

@K.Black levandule u nás pěstovat jde
zelenina bez kompostu a bez vody je abych tak řekla taková zdechla Česnek a přísady je nejlepší sehnat někde na trhu, na jaře jde česnek sazet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
3.3.13 14:42

@Pudloslava jo tak asi brambory, já si to právě z dětství nepamatuju, a teď se nemám koho zeptat.
Tu levanduli budeš dávat na záhonek nebo do nádob? myslíš že mám rajčatům udělat přístřešek, zas tam právě nebudu pořád, tam možná něco z igelitu, aby na to mohlo slunko ale nepršelo :nevim: skleník mi chlap nepovolí, už takhle má pocit že mě posedl zlý duch :lol:

• Citovat
  • Upravit
K.Black
3.3.13 14:44

@Makinaa007 já myslela kompost jako na tu cuketu, že to lidi pěstují na něm ;) jinak ho trochu mám, a chci si koupit kompostér, ale to musím ještě prokoumat jaký ;) a vodu mám taky, kde píšu že nemám vodu? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
43035
3.3.13 14:45

Kup si cupricol a nastrikej to - nam uplne stacilo 1× a zachranilo to urodu. ochranna lhuta je asi 14 dni, takze tak nekdy v cervenci, jak zacnou ty deste.
pristresek by byl samozrejme lepsi, nebo to dat v pytli na balkon, ale kdo ti ho udela?

levandule chci dat na zahonek.

a cukety bez kompostu mam bajecny a mam jich kazdorocne hodne. zalevam je ovsem teda, mam je na takovem sussim miste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
3.3.13 14:49

@Pudloslava tak já kouknu na ten cupricol :think: tak já ji taky zkusím na záhonek, děkuju.

Přístřešek bych si vyrobila sama, říkat chlapovi tak to bude těsně před důchodem :roll: :lol: :lol:

Já mám vodu! mám dokonce potok :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
35438
3.3.13 14:50

U zahradnice zacatecnice je možný všechno 8)
A místo igelitu je lepsi netkana folie, prodávají toho celou roli asi za 150 ve všech hornbachach apod.

Příspěvek upraven 03.03.13 v 14:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090

Cuketa i dýně bez kompostu určitě jdou, také se na ně letos chystám.
Nikdy jsem neslyšela, že by na rajčata nemělo pršet, já je pěstuju normálně venku bez nějakého přístřešku a nikdy nebyl problém, rajčatům se moc dařilo, sklidili jsme jich cca 60 kg a ještě jsme něco rozdali, to už jsem nevážila. Hlavne u rajčat dej pozor na mrazíky, my je pro jistotu dáváme ven až koncem května. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035

Mozna se to pise kuprikol, abych nekecala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
3.3.13 14:51

Jo a česnek na jaře určitě jde, taky ho letos budeme dávat až teď, na podzim jsme to nějak nestihli :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
3.3.13 14:51

@Verca1989 to je kvuli te plisni, mozna u vas neni. dokud jsem nestrikala, tak jsem kazdorocne 60 Kg rajcat vyhazovala, u nas je strasne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
3.3.13 14:53

@Pudloslava aha tak to potom jo…no možná je to taky tím, že u nás prší dost málo, bydlíme na jižní Moravě a poslední 2 roky je to bída, dokonce jsme museli jezdit pro vodu na zalévání do potoka, protože ve studni bylo tak akorát pro nás :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
3.3.13 14:55

Já jsem se zahradou začínala loni, takže jsem taky ještě takové pískle… :lol:

levandule jde, sousedka jí má spoustu, mamka taky, já tu mám pár kousků v květináči právě od sousedky, takže je na jaře píchnu ven na záhon :) sousedka to dělá tak, že ji na podzim nijak nestříhá (resp. nastříhá si, co potřebuje a zbytek nechá na záhoně), ostříhá ji nakrátko až když už nehrozí ranní mrazíky a ona zase obrazí :)
ale jen pozor na to, jaký je to druh, třeba ta sousedčina nádherně voní, zatímco ta, kterou si koupila mamka (ta si nakoupila sazenice), je sice krásná, ale nevoní vůbec :nevim:

dýně - loni jsem si předpěstovala 5 sazenic hokkaido, bohužel jsem je dala na záhon (prohnojený hnojem) brzo, tak 3 umrzly, jednu mi sežral zajíc nebo nějaká podobná potvora a ta poslední mi zabrala půl záhonu, rozrostla se úplně neuvěřitelně a bylo z ní 6 výstavních dýní :palec:

rajčata jsem měla normálně na záhonku, ničím jsem je nestříkala, neměla jsem je pod přístřeškem a úroda byla obrovská 8o rok předtím jsem měla rajčata v pytlích přímo na terase, rozhodně tam byla víc chráněná před deštěm apod. a odešlo to všechno :nevim: počítám, že loni to bylo nějaké štěstí začátečníka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí