Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminy, mám doma několik let asi 16 orchidejí (phalenopsis), dneska jsem si všimnula, že mi jich 5 plesniví - povrch substrátu a kořeny. Nemáte s tím zkušenost, co dělat?
Já už jsem je vyklopila, suším vlhkost a hodlám přesadit do nového substrátu, ale nějak nemám dojem, že to bude stačit…
Díky za rady a zkušenosti.
Ahoj, mám jich také dost.
Pokud se objeví plíseň jen na povrchu substrátu tak ho odeberu a na chvíli omezím zálivku.
Předpokládám že jako zkušená pěstitelka zaleváš pouze odspodu.
Já je nepřesazuju vůbec, všechny které jsem přesadila mi postupně pochcípali.
jinak asi zde
http://pro.orchideje.jinde.cz/?s=12
Také jsem měla problém s orchidejí.. vyměnila jsem substrát, květinu nechala jen v průhledném květináčku a hlavně jsem odstranila všechny špatné kořeny (tzn. ty, které jsou jakoby prázdné a měkké) zdravé kořeny jsou naopak tvrdé zelené či šedé.. orchidej má také ráda rosení, ale rozhodně ne častou zálivku.. tak hodně zdaru
Dobrý den, mám podobný problém s orchideji. jsem absolutní začátečník, tak prosím o radu vás zkušenější. 1× týdně květináč postavím do vody a po chvíli vyndam a nechám okapat. začátkem měsíce jsem všem kytkám dala tycinkove hnojivo. Celkem mám 4 orchideje, z toho jedna je už odkvetla, ale už jsou vidět nové pupeny. Jen tato je plesniva, přitom je na pohled nejkrásnější. Obal sice není přímo na orchideje, ale na dně mám plastové kolečko, aby květináč nestál ve vodě. Co mám dělat, jak jí zachránit? Děkuji
Edit. Přečetla jsem si odkaz výše, zkusím odvar z přesličky. Dělám něco při pěstování špatně?? Kytku mám od února, takze na již plesnivy substrát to asi nesvedu.. Ještě doplním, že v místnosti dost kolísá teplota. teď v zimě než se místnost vytopi lítají teploty v rozmezí cca 16-22°