Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, potřebuju poradit, co mám dělat s kytkama. Mám dvě orchideje. Přežily mou péči už 3m..to se ještě žádné kytce nepodařilo. No a teď, tak před týdnem, jim začly usychat a opadávat květy. Zalévám správně, tak to asi bude normální, že jim opadly?? Asi nic nekvete věčně
Akorát teď nevím, jak mám zalévat, jestli ten koneček mám nějak zastřihnout? Pokvetou ještě? Kdy? Na netu nemám bohužel čas hledat a pokud nevznesu dotaz teď, hrozí, že na to opět zapomenu ![]()
@zuzouš Taky mam orchidej, listky uschnou, opadaji a ja zalevam porad stejne.
Jak listy opadaji postupne me uschne i stonek uschne mi cely a tak ho smiknu uplne dole, a pak mi rasi dalsi stonek za nejakou dobu. A kvete me pak dal. A porad dokola. ![]()
Ahoj, taky pestuju.. To s opadani kvetu najednou se mi stalo, kdyz jsme se prestehovali a v novem byte zatopili. Preschly mi. Byla jsem zrovna v porodnici. Ale povedlo se mi zachranit poupata, namocila jsem kvetinace do vody. Jinak po odkvetu se mi osvedcilo strihat po prvnim kolinku od balu.
Příspěvek upraven 13.02.13 v 09:58
Ahoj, já s dovolením taky nakouknu, co kdo poradí, dostala jsem orchidej před týdnem, je zatím krásně v květu, dostala jsem poučení, že by se neměly ty květy dotýkat skla (okna). Já jsem na kytky taky neodborník, u mě přežijí jen ty nejodolnější.
Květy opadají, ustřihnu tu větvičku, ze který spadly a pak ze stonku vyraší zas jiná..zalévat jednou za týden, tak aby nezůstala žádná voda v misce. Někdy si na zalévání nevzpomenu vůbec..je to dost odolná kytka, ostatní mi doma už pochcípaly ![]()
Taky záleží co máš za orchidej. Takhle může reagovat na přelití
Já mám doma 20 orchideí jsou to jediné květiny, které mi rostou a neustále kvetou.
Já když odkvete, tak ten stonek ustřihnu u třetí oka. Zalévám jednou týdně a to tak že zaleju a za 20 minut jdu a zbylou vodu vyliju. sem tam přihnojím.
Strihej az co bude suche, vetsinou uschne tak ke tretimu ocku a muze znovu vyrust novy slahoun.
Ahoj, ještě je možné, že květy opadaly protože byl průvan-nemají to rády. Jinak já šlahoun zastřihávám nad třetím očkem a většinou vyroste další. Doporučuji koupit hnojivo a občas je i trošku pohnojit. Jinak mě asi rok nekvetly-dokonce sem je vyhodila a pak se nad nimi slitovala a teď jsou obsypané. Čím víc jsem kolem toho chodila tím horší
.
Ahoj holky
mužete mi taky poradit? Mám orchidej už tři roky, ale kvetla jen když jsem ji dostala, ale od té doby ani jednou
jinak její listy jsou krásné, vzdušné kořeny také průběžně vyrůstají nové, ale květy nic… Je fakt, že to dost flákám se zaléváním, někdy si vzpomenu jednou za týden a někdy ji za dva až tři týdny teprv zaliju, jinak ji mám asi půl metru od okna tak světla má myslím dost. Tak co udělat proto, aby mi rozkvetla? Díky za případné rady ![]()
Ok, tak když to shrnu, tak zalévat jednou týdně, to naštěstí dělám. A když odkvete, tak zastřihnout, jen se tu liší názory, kde zastřihnout
Jedna má zaschlou horní třetinu, druhá zatím jen koneček, tak ještě počkám, budu zalívat a na zastřihnutí mám ještě čas, je to tak? Chybu v obstarávání jsem snad neudělala, celé ty 3m mají stejné podmínky, zalévám stejně, jsou na vnitřním parapetu okna, takže světla dost. Jako to už by bylo trapný, aby mi i tyhle holky chcíply..vždycky přijde návštěva a nesou něco v květináči, že prej tu mám málo kytek (nedávno nastěhovaní), tak si to pyšně někam vystavím a na zalití si vzpomenu, až když je pozdě
Tady jsem si dala záležet, tak to už by bylo, aby nebylo
Děkuju za rady ![]()
Orchidej je jedina kytka, co prezila stehovani i horsi vzdusne a svetelne podminky. Vykvete, opada, zalevam stejne, neprelevam, zase vykvete. Striham jen usche vetvicy. Btw ma se presazovat nebo nechat v originale z obchodu? Zatim ji mam porad v tom puvodnim. Jake hnojivo pripadne doporucujete? Na skle nalepena je uz skro rok. Ac sirokyparapet, tak na ni uz maly ![]()
Pěstitelé orchidejí ti řeknou, že pokud opadají ze stvolu všechny květy tak se nemá čekat na zaschnutí stvolu, ale má se zastřihnout někdo stříhá za druhým někdo za třetím očkem. a to se počítá od těla rostliny. Tím že to zastřihneš aktivuješ orchidej k dalšímu růstu. a začne vyhazovat odnož rychleji.
@ArankaA správně by se měly přesadit, ale já jsem lenoch a nepřesazuji je. Jen jsme přesadila jednu co mám už 5 let a ta mi nevlezla už do květníku.
Hnojivo používám tohle http://www.maxeuro.cz/…d_24942.html