Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, tak mi to nedalo a koupila jsem si semínka petunie že si je predpestuji. Mám tu jiffy( takové raselinove spalicky vhodné právě pro vykliceni) ale nemám s tím žádné zkušenosti. Je tu některá která to zkoušela, třeba i muskaty vypěstovat doma, a úspěšně, nebo si je kupujete v kramech už vzrostlé a pak jen date do kvetinacu? Nikdy jsem ještě nic že seminek nezkousela, jsem ostuda.
Budu rada klidně i za zacatecnicke rady. Děkuji
Já budu petunie ze semínek sázet poprvé, vloni jsem koupila už sazenice a mám schovaná semínka. A ty jiffy neznám, jsem si o tom hned něco přečetla - vypadá to dobře, kdysi jsem předpěstovávala na začátek v „perlitu“ anebo normálně v hlíně, ale tam jsem dávala jen minimum semínek - spíš jen jedno nebo dvě (podle typu rostliny), aby my nevyrostlo moc rostlinek.
Jiffy neznám, ale co se petunií týče není to nic složitého, prostě je vysej. U normálního substrátu bych doporučila přesýt protože semínka jsou hoodně malinká, naplníš si nádobu (ze začátku třeba kelímek od perly či tak něco) umačkat zeminu (zlehka ne na beton
) poprášit semínkama (nepřehánět to s hustotou, pak budou hrozně hustě a budou se vytahovat, ale zase to nedělej po 1 semínku, to by tě kleplo…) a lehce poprášit zeminou + opět umačkat. Ted už jen zalévat (opatrně aby se semínka nevypláchly, dá se ze začátku položit na povrch třeba ubrousek, a zelévat přes něj. Postupně jak rostlinky velezou tak až budou mít pravé lístky (prvně se ukazují děložní lístky, pak až pravé) tak je přepíchat (prostě je z toho ted už přeplněného kelímku roztrháš na menší skupinky zvlášť třeba do kelímků od jogurtu) Osobně doporučuji nechat spíše skupinky rostlinek a ne se s tím drbat po 1 víc ti jich přežije a nijak jim to neublíží… Při přesazování sázet spíše hlouběji než původně, nebudou se tolik vytahovat a zakoření i ze stonku. Měl je někde na světle aby se nevytahovaly a spíše na chladnějším místě ze stejného důvodu. Jakmile se to už bude tvářit jako rostlina zaštipuj je. To znamená nebát se toho a nechat třeba jen 2 páry lístků, rostlinky se tak hezky rozvětví a zmohutní, nebudou potom tolik vytáhlé… To doporučuji udělat i u kupovaných rostlin (mamka mi každý rok nadává že jí oštípu krásně už nakvetlé rostliny jen na pár oček, ale pak je po zbytek léta ráda
) Navíc když už jsou opravdu větší, tak ty odštípnuté části můžeš zapíchat do zeminy a zakoření…
U muškátů platí více méně stejný postup (ty jsem tedy ze semínka nikdy nepěstovala, spíše z řízků)
Kup si únorové číslo časopisu Zahrádkář, je tam článek spešl o petuniích (surfiniích) včetně pěstování.
Jinak já zkoušela muškáty vysít normálně do substrátu, měla jsem semínka z Průhonic (vybrané odrůdy) a byly náááádherné, velké, silné, krása.