Zahradničení - obecně

• Otevřená skupina

Ať už máte "zelené prsty" nebo jste kozlem zahradníkem, pojďte si vyměnit rady. :-)

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Omezené přispívání (pouze členové mohou do skupiny přispívat)

50725
22.6.13 13:14

Zahradničení - obecně

Tak tady zakládám první diskuzi - obecnou o všem možném. Časem můžeme založit i nějaké další…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6638
22.6.13 18:26

Hurááááá hurááááá hurááááá
dík za založení a přijetí do skupiny :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
23.6.13 07:25

Akorát to koumám, myslela jsem, že bude moct přispívat kdokoli, toto je trochu opruz, že se musí každý stát členem. To tak nebylo, pokud vím. Takže žádejte o vstup a nebojte se :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
24.6.13 10:25

Ok zahradnice, tak pojďme trošku představit ty naše zahrádky, ať se rozproudí diskuze, začnu: máme malinkatou zahrádku ani ne měsíc, ale už mi přirostla k srdci, roste na ni obrovská třešeň, spousta trávy, představa byla, že ji manžel do půl těla nahý bude kosit, a já ho budu bezmezně obdivovat, hlavně ty vyrýsované svaly, nicméně to zůstalo na mně, ale musím říct, že mě to baví a dělám to ráda, potom dvě jabloně, rybíz a letos jsem stihla zasázet jahody, jo a ještě tu mám pár kytek, moje moto je, že co se nedá sežrat, tu fakt nepotřebuju, ale musím uznat, že je nádherné, jak ty kytky postupně rozkvítají, jo a protože je zahrada silně podmáčená, rostou nám tu jakési houby, fuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.6.13 11:42

@suricata a kosíš taky do půl těla nahá? :lol:

My bydlíme od února v novostavbě, minulý týden jsme teprvě rozváželi ornici. Máme dům ve svahu, takže veliký svah pod barákem, druhý veliký nad barákem, před barákem rovinka, kde bude trávník, zahrádka normální a bylinková, u příjezdové cesty menší travnatá plocha plocha s magnolií a nějakýma kytkama asi. V té mezi pod barákem asi různé keře, aby to bylo časem bezúdržbové. A nad barákem netuším. U nás je vize také takové, že trávu bude sekat manžel, ale vzhledem k tomu, že je alergik a jednou u našich sekl hodinu trávu a pak se 3 hodiny snažil nadechnout a stříkal si dýchátkem, tak počítám se vším :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.6.13 12:07

Jinak právě koumám ty keře, namnožila jsem si od mamky zlatý déšť, kdoulovec (kdoulovník? takové pěkné kvítečka to má :lol: ) a nějaké skalníky zatím, ale mám dojem, že mi to možná zdechne (jestli už to nezdechlo :oops: :think: ) - mám to zatím v truhlíkách, jakože na zakořenění. Pak uvažuju, že si tam ukopnu nějaký jasmín a možná by se mi tam líbil i černý bez, ať je to taky trochu užitečné (taky to mám radši). A jinak nevím. Přála bych si, aby to kvetlo tak postupně, na střídačku, aby byl ten svah pořád hezký a dalo se tam na něco dívat. Ještě mi kdosi doporučoval lýkovec jedovatý - kvete to snad už někdy v únoru enbo hodně brzo, což by mohlo být dost hezké, ale trochu mě odrazuje to „jedovatý“. Na druhou stranu děti tam asi přístup mít nebudou, malá určitě ne, tak by to možná šlo. A dál nevím, co kvete potom. Sousedce tu kvete teď ještě jiný druh jasmínu (asi). A možná i něco s červenýma listama by tam bylo hezké.

Jinak jsem vysadila asi 10 habrů do živého plotu a ujal se mi jeden :mrgreen: Prý to možná ještě obraší na jaře… Byla jsem na ně totiž u lesa, na hranici naší zahrady a ten jediný měl jak když kořenový bal. Zbytek jako by vyrůstal z větve, která rostal pod povrchem, tak to bylo takové na prd… :think:

Dál přemýšlím, co všecko do té zahrádky. Určitě chci moooc jahod a pak uvidím :mrgreen: Líbily by se mi i maliny, borůvky… Mám 6 sazenic rajčat v plastových pytlích, bylinky. Chtěla bych třeba ještě měsíček, meduňku - takové ty věci na čaje, poslední dobou mi hodně chutnají bylinkové.

Pak mě ještě zaujal nápad v knize Zahrada pro inteligentní lenochy (to je něco pro mě :mrgreen: ) - nastrkat sem tam do trávnku cibuloviny - tulipány, narcisy a já nevím co ještě takového je. Ony na jaře krásně vykvetou a je to takové hezké oživení, ještě než ie pořádně tráva - než se seče, tak to odkvete, pak se to normálně poseče, nevíš o tom, nechá se to tam a vykvetou zas až další jaro :D Dala si to tak mamka a vypadá to moc hezky. Vůbec si tu knížku budu muset asi znova půjčit, ne-li přímo zakoupit :mrgreen: Byly tam dobré tipy, jak co k sobě nasadit a udělat - taková skoro biozahrada, zaujalo mě to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.6.13 15:49

Napadá vás, koho bych sem mohla ještě přidat? Toto je na prd teda takové nastavení, moc to nechápu, jaký to má smysl… Asi se předtím nikdo nestával členem skupiny nebo nevím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
24.6.13 17:17

Ahojda, díky za přijetí :mrgreen: Já jsem tady poměrně nováček, tak tady lidi ještě neznám :( No a k naší zahradě…máme něco přes 1500m2 a převažují skalničky, kytičky, okrasné stromečky, bylinky… taky jsem zavedla jahody, rybíz, nějaký ten hrášek, ředkvičky, ale bojuju s hrabošem a ten hajzl vyhrává, tak nemá u nás zelenina moc smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
24.6.13 17:22

@Angua Jinak k těm tulipánům a ostatním cibulovinám… když je posečeš, tak příští rok vykvetou znovu, neboj. Taky to tak na zahradě máme, bývalý majitel je nastrkal všude možně do trávy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.6.13 17:30

@mian díky, právě vím, mamka to tam nastrkala už před pár lety a je to super.

Hraboš? Tyjo, parchant :mrgreen: A stím se nic nedá? Nejsou nějaké ty ultrazvukové odpouzovače? Já mám strach ze srn, je jich tu dost a než jsme tu postavili, tak tu měli hlavní štráse :lol: Proto třeba děláme ten živý plot habrový, nebudem zbytečně nabízet nové příchutě :lol:

1500 m2, to je docela dost teda, to my tak velké nemáme (pozemek má 980 m2, je to ten sva, na 150 m stojí barák… Ale stačí, budu ráda, když budu stíhat toto. MM na to moc není, prý bude séct akorát tu trávu a stříhat živý plot :jazyk:

Na skalničky se taky chystám, ale fakt tomu prd rozumím… No bude to zajímavé. Půjčila jsem si nějakou knížku o tom, ale je to moc informací. Já jsem spíš přes ty počítače :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
24.6.13 17:43

@Angua Skalničky se přiznám ani moc nenakupuju, vždycky někde kousek uždíbnu a ony se krásně rozrůstají. O tom habru jsem taky uvažovala, neštvou mě srny, ale sousedi :-) A na hraboše ani na krtky nám ta rušička nezabrala, měla jsem pocit, že je těch krtinců ještě více :pocitac: Z chemie mám trochu obavy, protože máme psa. Kéž by se vystěhovali vedle za plot :mrgreen: Pořádně ani nevím, jak se která kytka jmenuje, vybírám podle toho, jestli se mi líbí, a aby to kvetlo tak postupně od jara do podzimu, což se mi zatím daří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
24.6.13 17:56

Kosím uplně nahá, ale jen za uplňku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
24.6.13 18:06

@suricata A kosou? U nás to motorovou sekačkou nejde, rušila bych noční klid :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
24.6.13 20:58

@mian kosou, zbytek srpem, já u toho vyju na měsíc, takže počítám, že nějaká výtka o nočním klidu brzy příjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
24.6.13 21:43

@suricata :mrgreen: :mrgreen: Počkej, a to vážně kosíte klasickou kosou? Protože jestli jo, tak to klobouk dolů, makačka je to dobrá. Znám to jako mladistvá, kdy jsme museli kosit u babičky zahradu. Dneska by mě sousedi sežrali, travička musí být nizoučká, aby sousedovi náhodou nepřiletělo na zahradu semínko pampelišky. A to máš zahradu u baráku, nebo jen zahradu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny