Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, letos jsem si usmyslela, že bych si ráda něco vypěstovala i doma. Jenže nemám balkon. Máte někdo zkušenosti s pěstováním nějakých bylinek, nebo zeleninky doma?? Nějaké rady, tipy? Budu ráda za jakékoli zkušenosti.
Popřípadě: Máme zahrádku kousek za městem, ale dostaneme se tam o víkendu, čili nějaké rady na velmi nenáročné pěstování? K dispozici jsou záhonky jak ve skleníku, tak i pod širým nebem.
Děkuji a přeji hezký večer.
@chs.jasmin Bylinky pěsuju doma na okně v kuchyni a ok ![]()
Jinak nějakou tu zeleninu pěstuju na zahrádce u domečku ![]()
@chs.jasmin já myslím že nějaké bylinky by se ti mohli povést vypěstovat i jen na okně ![]()
@chs.jasmin
ségra na okně v 7. patře měla jahody. Jinak my doma máme bylinky, a kluk si každý rok sází hrášek
a ta potvora fakt roste.
Na okně se mi daří rozmarýn a pažitka, bazalka mi chcípla. Na zahrádku,, kde budeš jednou za týden mám tip pouze na stromky jinak nevím
A mně na okně nikdy nic nešlo. Zkoušela jsem pažitku, bazalku. Vyrostlo to, daly se do toho mušky, chcíplo to, konec. Kytky mi tu jdou, dokonce orchideje bez speciální péče kvetou jako pominuté, ale bylinky prostě nee ![]()
Chce to dost místa za oknem na jihovýchod, jihozápad - a pak můžeš cokoli, co se pěstuje ve skleníku. Ovšem na rozjezd bych doporučila třeba šnitlík, řeřichu, prostě nenáročné bylinky - pak můžeš zkusit malé papriky, cherry rajčátka, ty jahůdky… Ty „obyč“ bylinky dokonce můžeš mít víc najednou v jednom větším květináči, dobře se pohromadě snáší.
Holky pěkně prosím, co třeba i za oknem venku? Tchýně takto pěstuje lesní jahůdky a každý rok má krásnou úrodu. Má tam hozenou dřevěnou „závoru“ aby ji při bouřce nespadly truhlíky… Tak si říkám, že bych docela ráda využila každičký volný centimetr… Loni jsem měla koupené bylinky v květináči a vydržely cca vždy měsíc… Letos jsem si pečlivě schovávala semínka z paprik…
Taková poznámka - pokud v paneláku málo větráte a chcete něco za oknem pěstovat, tak to velice často zajde na plísňové choroby. Větrání je základ - pozdní zkušenost, ale přece zkušenost…
![]()
@chs.jasmin píše:
Holky pěkně prosím, co třeba i za oknem venku? Tchýně takto pěstuje lesní jahůdky a každý rok má krásnou úrodu. Má tam hozenou dřevěnou „závoru“ aby ji při bouřce nespadly truhlíky… Tak si říkám, že bych docela ráda využila každičký volný centimetr… Loni jsem měla koupené bylinky v květináči a vydržely cca vždy měsíc… Letos jsem si pečlivě schovávala semínka z paprik…
takhle měla právě ségra jahody - ty klasické - rostly celé léto ![]()
A taky bacha na průvan. Bylinky pěstované za oknem prostě nejsou tak otužilé jako ty venku…
Na venkovním parapetu mívám chery rajčata. Pažitku mám urýpmnutou ze zahrádky od rodičů. Rozmarýn vypěstovaný z hodového daného do vody, aby zakořenil. Mám ho spoustu let a dokonce mi krásně kvete.
Ja uz mam zasete mesicni jahody a balkonovy rajcata. pry by snad mely jit vypestovat v truhliku redkvicky. zkusenost s tim nemam, ale chci to letos aspon zkusit.
Mmchdm, já doma pěstuju bazalku a roste jak vzteklá
zrovna suším 10 velkých rostlin, teď musím zasadit něco jiného, bo už ji není kam dávat ![]()