Záklon hlavičky

565
13.1.11 14:51

záklon hlavičky

Ahoj, malýmu je 8 měsíců. Chodíme na rehabilitaci kvůli hypertonii ručiček a s tím spojenými pěstičkami a záklon hlavičky.

Cvičili jsme vojtovku, ale já už malýho nezvládám, i rehábka uznala, že to už nepůjde. Zdaleka ale ještě není ok. Leze a kleká si. Ale má zakloněnou hlavičku. Na rukách pěstičky. Sice ne už křečovité, ale ohnuté špičky prstíků. Když leze, nemá ručičky propnuté, ale trochu jak buldoček připokrčené. Nožičky má při lezení do stran, ale to už se lepší, podsouvám mu nožky. Rehábka řekla, že mám jen nožičky podsouvat, aby se to srovnalo a začal lézt po kolínkách. Jinak že prý se zrehabilituje časem sám. Čím víc poleze. Zádný cvik na záklon hlavy, jsme nedostali. A prý má i dost slabé mezilopatkové svalstvo. Ramínka vytažená k ouškům. Přece musí existovat i jiný cvik, než jen vojtovka.

Když jsem se na to zeptala - bylo mi jen řečeno, že vojtovka je nejúčinější a basta. Ale přece je snad lepší dělat i něco míň učinného než vůbec nic. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
248
13.1.11 15:06

Ahoj, já to nechci vůbec zlehčovat ani nějak znevažovat, ale myslím, že se to upraví samo. Já jsem s dcerou měla taky cvičit Vojtovku (dle neurologa nutně - byla ve 3. měsících na úrovni novorozence). Cvičila jsem s ní asi 14 dní a strašně se u toho „zadýchavala“.Špatně dýchala, tak jsme skončili na alergologii s tím, že nemá ještě úplně vyvinuté dýchací ústrojí a že máme okamžitě přestat cvičit. Měla jsem nervy jak to bez Vojtovky dopadne, ale srovnalo se to úplně samo. Prostě vývojem. Když jsme šli za dva měsíce tenkrát na neurologii na kontrolu, neurolog říkal, jakej udělala pokrok… Jak ta Vojtovka pomohla. Hmmmm když jsem řekla, že jsme vůbec necvičili… skoro nevěřil. Nenervuj se, udělala si co bylo třeba a teď tomu dej chvíli čas. Ale je to jen moje zkušenost. Neznám problém tvého dítětě a nejsem žádný odborník. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
13.1.11 16:13

Ahoj, nic odbornýho neporadim, spíš, co mě tak napadá. Na pěstičky je dobré mít povrch, který nemůže chytnout, tzn.ne třeba na posteli, kde okamžitě sevře prostěradlo a má pěsti, takže nejlíp koberec, lino, puzzle, plovoučka. Pak se říká narovnávat a narovnávat, ale to mi nepřijde, že by nám pomohlo (měla pěsti asi do 5m). A pak dávat hodně věci do ruky, aby otvíral, nebo vést ručku, aby něco pohladila. A co se týče záklonu, co nejvíc bych motivovala hračkama na zemi, ne do výšky, aby tu kebuli nezakláněl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4162
13.1.11 17:06

Adu, kdy doktoři začali tu hlavičku řešit? Já teda neporadím, jen jsme v podobné situaci. Čeká nás první rehabilitace kvůli hlavičce. Kvůli porodu CŘ jsme měli mít neurologické vyšetření do 4 měsíců, šla jsem hned teď ve 2 měsících, tak snad budeme mít náskok, ale taky se toho bojím. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
13.1.11 17:54

Krom Vojtovky jeste existuje tzv. Bobath koncept, kde se vyuziva prirozene hry ditete. Nebo potom treba motivacni cviceni - na balonu, prelezani (tedy az to bude umet).
Zkusila bych zapatrat v okoli, jestli nektera fyzioterapeutka nedela prave Bobatha.
Ja mela s dcerkou taky potiz zvladnout Vojtovku (mela afektivni zachvaty), takze jsme hledaly alternativy. Ale nam tehda fyzioterapeutka prave pomohla v jinych variantach.
Nejsem si ale jista jak je to u hypertonie. U nas je problem opacny - hypotonie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí