Zákoník práce - někdo, kdo opravdu rozumí, prosím

Anonymní
4.11.17 08:45

Zákoník práce - někdo, kdo opravdu rozumí, prosím

Ahoj, prosím o zachování anonymu, nechci, aby někdo náhodou poznal, že jde o nás a znal pak můj nick.

Přítel pracuje na HPP. Je pravda, že zaměstnavatel může nařídit zaměstnanci dovolenou včetně toho, že mu určí, JAK A KDE ji bude trávit bez ohledu na to, zda s tím zaměstnanec souhlasí?

Jde mi o to, že v práci byla partnerovi nařízena dovolená v délce 14 dnů s tím, že o té dovolené MUSÍ jet na celou dobu jejího trvání s vedením do zahraničí. Bez ohledu na to, že řekl, že nechce, nechce jet beze mě a já jsem momentálně do toho všeho těhotná, je mi často blbě a chci ho, pochopitelně, mít na blízku. Oni řekli, že je zaměstnanec a nemá možnost volby.

Je to opravdu tak??

Děkuji Vám.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6879
4.11.17 08:52

Je to blbost, naridit dopredu zamestnavatel dovolenou muze, ale zamestnanec to musi vedet min. 14 dni predem.
A o sve dovolene si kazdy muze delat co chce.
Pokud ma Tvuj muz jet do zahranici s vedenim, je to sluzebni cesta se vsemi nalezitostmi.
Zamestnavatel muze zamestnance vyslat na sluzebni cestu opet za urcitych podminek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
4.11.17 08:52

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Z toho co píšeš je to jediné co platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
4.11.17 08:53

Dovolenou mu opravdu nařídit můžou, ale co v jejím průběhu bude dělat je jeho věc.
Odjezd s vedením do zahraničí by se mohl vést jako pracovní cesta, pokud nejde ó práci, tak teambuilding, ani jedno z toho není povinné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.17 08:55

@Jogrr
To on právě ví předem, plánují to na prosinec. On má zatím ze své dovolené vybrané 2 dny a teď mu těch 14 dnů chtějí nařídit s tím, že tedy MUSÍ letět s nimi. :nevim: :zed:

• Citovat
  • Upravit
3990
4.11.17 08:58

Blbost. Zaměstnavatel má právo určit, kdy má zaměstnanec čerpat dovolenou (musí splnit podmínky jako např. alespoň jednou za rok 14 dnů dovolené v kuse), ale absolutně mu nemůže diktovat jak a kde a s kým tu dovolenou trávit! Jesli chtějí, aby partner s nimi jel o zahraničí, ať mu nařídí služební cestu. Ideálně mějte ten požadavek písemně a pak pohrozte, že se obrátíte na Inspektoriát práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35329
4.11.17 09:25

Muze mu naridit vzit si dovolenou a naridit, kdy si ji vezme, ale uz opravdu ne, kde ji bude travit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66

To vypadá, že chtějí aby jel na služební cestu, ale chtějí mu zaplatit jen jako za dovolenou, tzn. chtějí ho „oškubat“. Buď člověk čerpá dovolenou, nebo je v práci, nic mezi tím není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2193

Ja nechapu jednu vec a cil te cesty ma.byt teambildingovy ci pracovni? Manzel muze rict ze pojede a pak rict ze ne, pokud je to teambuilding. A na 14dnu? nejaka divna firma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
4.11.17 09:28

Z pozice zaměstnavatele vím ze zaměstnavatel muže zaměstnanci dovolenou nařídit, musí mu to dat vědět dopředu, ale o tom co na ni bude dělat si rozhoduje zaměstnanec sám. Jestli on té trochu netaha za nos ze musí jet s vedením a přitom chce jet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.17 09:30

@kavulenka
Cíl té cesty? Odpočinkový. Pracovat se tam určitě nebude. Prostě je to pro všechny vyloženě odpočinková dovolená.
Jako mně se to taky nezdá, přijde mi to jako kravina. To by si pak každý zaměstnavatel mohl se zaměstnancem dělat opravdu co se mu zachce :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
3990
4.11.17 09:33
@Anonymní píše:
@kavulenka
Cíl té cesty? Odpočinkový. Pracovat se tam určitě nebude. Prostě je to pro všechny vyloženě odpočinková dovolená.
Jako mně se to taky nezdá, přijde mi to jako kravina. To by si pak každý zaměstnavatel mohl se zaměstnancem dělat opravdu co se mu zachce :pocitac:

I tak, mu to nemůže nařídit jako dovolenou. Chce svým zaměstnancům zařídit firemně organizovaný odpočinek? Fajn, ale i tak je to služební cesta. Ať se manžel nedá!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65200
4.11.17 09:35
@Lara Farseer píše:
I tak, mu to nemůže nařídit jako dovolenou. Chce svým zaměstnancům zařídit firemně organizovaný odpočinek? Fajn, ale i tak je to služební cesta. Ať se manžel nedá!

je taky možné, že to doma manžel jen takto zdůvodňuje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.17 09:36

@Lara Farseer
A služební cesta, kdyby to tedy někdo chtěl překroutit, v tomto případě tedy povinná není?

• Citovat
  • Upravit
3145
4.11.17 09:38
@vokishka píše:
je taky možné, že to doma manžel jen takto zdůvodňuje :D

No, taky mě to napadlo, mě by v současné době nepřekvapilo už vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat