Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Přeji hezké dopoledne maminky.
Mám prosbičku. Máte někdo zkušenosti s párem zakrslých králíků? Ve zverimexu mi říkal, že by jsme měli mladý 1-2× do roka. Ale jak tak pročítám internet, tak začínám mít z toho strach. Že to nebude zas tak jednoduché a že můžeme mít mladě snad každý druhý měsíc :-/. Prosím o rady a zkušenosti, děkuji
Proč páreček? pořiďte dva kluky/holky a budete mít klid. Pokud budete dohromady chovat páreček, opravdu počítejte několikrát do roka mladý, nebudete je mít komu dát, samička vám do dvou let na vyčerpání umře a králíčci ze zverimexu sami o sobě dost trpí na nemoci, a co teprve, když je takto vyčerpáte… Pokud nechcete mít chovnou stanici s králíčky s pp, tak páreček nepořizujte
Chcete je na chov? Pokud ne, tak vykastrovat a je po problému
Vemte jeste v potaz fyziologii kralika, nema jednu delohu jako clovek, ale kralik ma dva delozni rohy a muze v sobe nosit dva ruzne stare vrhy mladat, tzn porodi vam jeden vrh o 2-5 ks kralicat a za tyden vam porodi dalsi vrh. 1-2vrhy rocne je hloupost, samice nema periodu pravidelnou jako lidi, ale ma ji vyvolanou pritomnosti samce (stejne jako kocka) a dulezite je vedet to, ze samice je schopna pripusteni v den porodu! Tzn porodi vam jeden svuj vrh, znovu zabrezne do prazdneho delozniho rohu, porodi druhy vrh a znovu zabrezne do druheho rohu, tohle zvladne 2× az 3× a pak chcipne na vycerpani. Samice by Vam stejne samce casem zabila, pokud je budete mit ve stejne kleci, protoze je to pro ni prirozeny reflex na ochranu mladat, pro samce je zase prirozene zabit mladata, je to pro nej konkurence. Takze tak jako tak by jste je museli chovat oddelene. Pokud chtete vice ks v jedne kleci tak pouze samice a zajistit velkou prostornou klec, aby se pred sebou mohli schovat/odpocinout si od sebe (i v prirode ziji samostatne a ne ve skupinach). Samci se v dospivani mohou prat (a to az na smrt) nebo ten dominantnejsi se bube snazit submisivnejsiho podridit kopulaci a muze dojit k vyhrezu penisu nebo zanetu prostaty (byva smrtelne, okem se tezko pozna pokud nejste zkusena chovatelka).
Takze ve zkratce, pokud chcete vice kraliku do jedne klece, poridte 2 samice, pokud chcete mit snaz ochocitelne zvire poridte jednoho samce.
Pokud by Vas cokoliv blizsiho zajimalo, klidne mi napiste zpravu ![]()
@KynaAnySheera Mockrát děkuji za reakci, opravdu bude lepší vzít ještě jednu samičku. A zařídit prostornější klec
.
@VERCATOMIK píše:
@KynaAnySheera Mockrát děkuji za reakci, opravdu bude lepší vzít ještě jednu samičku. A zařídit prostornější klec.
Neni za co, pokud by se Vam samice zacli prat, je to znameni, ze maji nedostatek vlastniho prostoru a potrebuji ho zvetsit ![]()
A zaroven bych doporucila nekupovat ve zverimexu, ale najit si nejakou chovnou stanici a poridit kralicky s PP nebo VP (jsou zdravejsi a ochocitelnejsi nez ti ze zverimexu-ve zverimexu je to stale jen „spotrebni zbozi“ tak se k nim tak i pristupuje a mivaji ruzne zdravotni nebo psychicke potize).
@KynaAnySheera samičku co máme doma, tak je hodná a klidná bych řekla, co jsme jí kupovali. A pán mi říkal, že králíčky bere od jedné ověřené paní přímo co je chová. A hlavně příští čtvrtek jede pro králíčky a my v pátek hned půjdeme vybrat, takže tam nebude dlouho ![]()
@VERCATOMIK píše:
@KynaAnySheera samičku co máme doma, tak je hodná a klidná bych řekla, co jsme jí kupovali. A pán mi říkal, že králíčky bere od jedné ověřené paní přímo co je chová. A hlavně příští čtvrtek jede pro králíčky a my v pátek hned půjdeme vybrat, takže tam nebude dlouho
Pokud uz jednu samici mate a budete dokupovat druhou, tak novou hlavne nedavejte do klece k te co uz mate, ale seznamte je na neutralnim prostredi (mimo klec, treba na gauci, kde nad nimi budete mit dohled) a az po tom, co uvidite, ze jsou spolu v pohode, tak klec vydesinfikujte (savem) a nove nastelte, aby si ji starsi neprivlastnovala a byl to pro ne „novy“ domov ![]()
My měli párek, když jí poprvé obskočil, holka si myslela, že je v tom. Stavěla si hnízdo. Kluk šel pod kudlu a byl klid. Mláďata nebyly. Ale můj otec, hned jak uviděl hnízdo, postavil porodní budku a s přiškrceným hlasem mi říká, že je budeme muset eliminovat.