Zakrslý králík prská a má červené oči

3406
5.12.12 22:55

zakrslý králík

:mavam: potřebovala bych se zeptat, sestra má zakrslýho králíka, poslední dobou začal nějak prskat, pak ještě vydává nějaký divný zvuky, jak kdyby mu kručelo v břiše nebo já nevim k čemu to přirovnat(jídla má ale v kleci dost) no a dneska se na něj dívám a má okolo očí takový červený a pod jednim okem se mu udělala boule docela velká, slezly mu tam i chlupy..Co by to mohlo být? :think: samozřejmě k veterináři s ním pujdou, ale zrovna neni doma auto a jsou tu jinak špatný spoje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Gibbo
5.12.12 23:09

Ahoj, já tomuhle teda nikterak moc nerozumim, ale co má za podestýlku? Nemůže to být projev třeba alergie?

• Citovat
  • Upravit
23847
5.12.12 23:11

Myxomatóza :nevim: Byl očkovaný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
5.12.12 23:24

@hanzbl00
zkus hodit dotaz na diskuzi kralici.cz , pokud tam ještě nespí, je tam i článek o nemocích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5158
5.12.12 23:53

Já bych to taky tipovala na myxomatozu, pokud nebyl očkovaný, tak je veliká pravděpodobnost, že nepřežije, opravdu bych vám přála, aby se nemoc nepotvrdila :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
6.12.12 00:24

Ahoj, určitě zkus diskuzi na www.kralici.cz ,chovatele ti tam rádi poradí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
6.12.12 07:35
@archienka1 píše:
Já bych to taky tipovala na myxomatozu, pokud nebyl očkovaný, tak je veliká pravděpodobnost, že nepřežije, opravdu bych vám přála, aby se nemoc nepotvrdila :srdce:

Mám stejný názor. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
6.12.12 09:01

@hanzbl00 Ta boule je jaká? Vypadá to na abces? Buď se dělají na čelisti nebo pak právě pod okem, protože kořeny zubů zasahují až tam. Pokud jde o abces tak je to průšvih. Chovat zakrslého králíka vyžaduje dostatek financí, je náročnější než pes nebo kočka a hlavně schopných veterinářů je jak prstů na jedný ruce. Pokud jde o abces, tak pomohou jen na VFU v Brně, jinak to nemá smysl řešit to jinde, akorát je to vyhazování peněz do větru. Abcesy se vrací, pokud se neléčí správně.
Postup je asi takovýhle:

1. RTG zubů + krevní rozbor
  2. chirurgický zákrok - dle zasažení (pokud se řeší včas, nemusí být napadena ještě kost, ale bakterie se rychle množí, tudíž rozhodují dny i hodiny) se odstraní vše zasažené (vytrhne se infikovaný zub, odstraní se veškerá zasažená tkán, v případě zasažení kosti se ta část amputuje)
  3. následuje dlouhodobá léčba atb. - kombinace penicilinu a širokospektrárních atb., případně lokálních atb.

Nejspíš nemůže ani pořádně žrát - podle těch zvuků. Prskání - kořeny zubů mohou tlačit na slzné kanálky. Na veterině měli už dávno být. Ale jak píšu - správný postup je tento.
S abcesy mám hodně zkušeností, lítali jsme kvůli tomu 140 km do Prahy, kde to stejně léčili špatně, utratili desestitisíce a výsledek nula. Do Brna jsme jeli až bohužel na poslední chvíli, kdy se už nedalo nic dělat. Tel na VFU do Brna je 541562368.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
6.12.12 16:14

@hanzbl00
jak jste dopadli? To VFU je jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
21.12.12 12:42

Ahoj, potřebuju poradit- dvouletý syn naházel ušákům do klece pár syrových vajec. Hned jsem jim to uklidila, ale trochu se dostalo Běle na srst a ona si to olizuje a já se bojím aby se jí něco nestalo. Může mít něco jako salmonelu nebo něco podobného? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3441
21.12.12 13:15
@PetraKad píše:
Ahoj, potřebuju poradit- dvouletý syn naházel ušákům do klece pár syrových vajec. Hned jsem jim to uklidila, ale trochu se dostalo Běle na srst a ona si to olizuje a já se bojím aby se jí něco nestalo. Může mít něco jako salmonelu nebo něco podobného? Děkuji

Tak jí omyj tu srst, jestli je to troška, tak se jí nic nestane. Ale radši bych jí to umyla z kožichu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
2.7.13 12:39

Ahoj potřebuji poradit. Máme dva zakrslé králíky. jsou spolu v kleci již víc jak rok a čtvrt. (oba samci) měli se rádi bez sebe ani ránu. Ovšem poslední týden katastrofa - koušou se do krve bitky až chlup lítají jen se k sobě přiblíží :(
oddělili jsme je, ale jak to řešit dál? CO se mohlo stát? Přece dalších x let nebudou zavření v kleci? máte někdo zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
2752
2.7.13 12:42

Napadlo mě jedině, že asi dosáhli pohlavní dospělosti a soka v kleci nesnesou :think: to samý sem řešila u osmáků, taky kámoši a po 2 letech by se sežrali :( Nakonec jsme museli jednoho dát pryč protože se tak pokousaly až jednomu krvácela nožka a šel :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
2.7.13 12:44
@Timinka píše:
Ahoj potřebuji poradit. Máme dva zakrslé králíky. jsou spolu v kleci již víc jak rok a čtvrt. (oba samci) měli se rádi bez sebe ani ránu. Ovšem poslední týden katastrofa - koušou se do krve bitky až chlup lítají jen se k sobě přiblíží :(
oddělili jsme je, ale jak to řešit dál? CO se mohlo stát? Přece dalších x let nebudou zavření v kleci? máte někdo zkušenost?

Na tohle je jediná rada. Musí žít zbytek života odděleně, jsou to samci, tak proto. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
2.7.13 12:45

@Alčák1 no právě že pohlavní dospělosti dosáhli tak před půl rokem :zed: lezli po sobě, ale bez agrese. Ale teď je to fakt tragedie, nesmí se ani zahlédnout (teda vlastně útočí jenom jeden, druhý je do krve) :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný