Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezký den, Asi od 22.5 mám zalehlé pravé ucho. Pravé ucho mi zaléhalo častěji již dříve, ale vždy to byla otázka půl hodiny když po ránu zase odlehlo. Pomáhalo jemné zatáhnutí za boltec. V uchu se ozvalo jako by křupnutí a bylo to v pořádkuUcho nebolí, ani z něj nic nevytéká. Jen mi v něm šumí a pociťuji mírný tlak. Rýmu ani bolavý zub taky nemám. Od včerejška mám mírně opuchlý krk, při polykání cítím tlak. Pociťuji i natáhlé svaly na krční páteři. Zatím se léčím měsíčkem lékařským (kloktám), heřmánek, šalvěj, vitamíny. Když mě za krkem bolí hodně vezmu si 1 Ibalgin za den. Děkuji moc za radu o co by se mohlo jednat.
Už dávno bych byla na ORL ti nejlíp posoudí, co tam je za problém.
Tam jsem byla kvůli zvětšené nosní mandli častým hostem v dětství, trauma mám doposud. Bojím se píchání bubínku prý to hodně bolí
Nechci strašit, ale tchan tohle zazival od svych cca 35-ti let. Nakonec v 50-ti hluchota na 80% a v 70-ti je uz hluchy naprosto. Takze co nejdrive resit s doktory. Nemusi to byt sranda…
@Alishia29 Zrejme budes mit zalehle ty zadni dutiny. Mam s tim obrovske zkusenosti. Usi jsou zcela v poradku. Ja si prave porad taky myslela, ze je problem s usima, koupila jsem si i ty svice a kdesi cosi a pak jsem si precetla o dutinach, ze to nejsou jen ty celni, ze jich mame mnohem vic a ze obcas zalehnou ty zadni a pak clovek neslysi. V prvni rade uz to chce nelecit pouze prirodne, ale koupit si nejaky sajrajt do nosu. Vrele doporucuji sanorin (ne analergin!!!) minimalne 1% a nekolik dni poctive nekolikrat denne strikat. A k tomu si jeste koupit teatree olej a naparovat se, ale trosku jinym zpusobem. Nestaci naparovat jenom celo, ale musi se to dostat i dozadu a idealni je i prohrat lokty (jednim ze zpusobu uvolneni zastydle rymy je kura, kdy si napustis umyvadlo opravdu horke vody, jak nejvic sneses a tam ponoris lokty a postupne vzdycky odpustis a pripustis dalsi vodu, aby byla porad horka na hranici snesitelnosti a vydrzis to alespon pul hodiny). Takze pouzivam tento zpusob:
Das si do hrnce bylinky typu tymian, mata, majoranka (proste takove ty na nachlazeni apod), zalijes vrouci vodou, rychl priklopis a nechas chvilku louhovat. Mezitim si pripravis deku, das si na stul prkenko, vedle nej lahvicku s teatree olejickem a kapesniky. Doneses si na stul ten hrnec (stale priklopeny), sednes si k nemu a zabalis se do deky tak, abys byla schovana do puli tela vcetne rukou(takze si tu deku vlastne nechas kolem hrnce a tak nejak ji „nanahnas“ kolem pasu, aby nikde nebyla ani skulinka), pak teprve odklopis hrnec a kapnes tam trosku teatree oleje a vydrz tam, dokud se to bude odparovat a bude tam horko. Pak to klidne zase zahrej a zopakuj s tim, ze tam pridas dalsi olej. Ona se ta zadni ryma uvolni. Jinak pozor, vubec nemusis mit pocit, ze bys nejakou rymu mela, jak je to v tech zadnich dutinach, tak se to proste projevuje zalehnutim usi, pnutim a mne i bolivala tak zvlastne hlava, tak jako bodave. Drzim palce, at to zabere a nemusi to resit nikde u doktoru.
Ano, takto mi loni začal zánět dutin. jen zalehlé ucho. Postupně se to horšilo. @Alishia29 být na tvém místě, mazala bych co nejdříve na ORL. Inhalace jak jsou popsány výše, tomu pomůžou, třeba se to uvolní. Mě dr vynadal, proč po 3 dnech bolestí jsem nepřišla, a jdu až po měsíci. Nakonec naštěstí pomohla silná antb na skoro 3 týdny!
@Alishia29 já tohle měla loni, šla jsem s dcerou na ORL na kontrolu a zmínila jsem se, že hůř slyším na jedno ucho, že je pořád jakoby zalehlé a jestli mě objednají. Doktorka mě vzala hned, ucho mi vypláchla, koukla se tam a vytáhla takovej špunt, že jsem si připadala jak nějaká špindíra, ale říkala, že to nic není, že to je jenom maz, kterej si tam vlastně lidi postupně zatlačujou, když si čistí uši…
Moje 12ti letá dcera má skoro dva dny zalehlé ucho a nevím co dělat
. Zkoušeli jsme slivovici, ale nepomohla ![]()
@Miririm kdyz to bude pretrvavat zajdete na orl, oni ji ho tam profouknou, je to rychly a bezbolestny..
@Miririm … zkuste peroxid z lékárny 3%. Staci dvě tři kapky. Začne to sumet. Pokud tam je nějaka necistota, tak to vysumi nahoru. Neboli to, po chvilce je to i prijemne.
Snad se ji ulevi. Jinak na orl. ![]()
Ahojte, mám už týden zalehlé ucho. A měla bych jít na profouknutí ucha.. jenže se toho strašně bojím (trauma z dětství) k ušnímu se jen přiblížíme a mám zachvat breku.. nevím jak bych to zvládla… bolí to? máte s tím někdo zkušenosti…? ( 14 let)
![]()
@Daphnei Už jsem to zkoušela. Bohužel ucho je pořád stejně zalehlé… ![]()
@Mistee Můžu se zeptar jestli to bolelo? mám tam taky ušní maz ale bojim se jit k doktorovi.. ![]()
Profouknout ucho nejspíš ne, ale výplach…ne, neboli to, je příjemná tepla destil.voda.