Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, máte nějaký tip? Bez predpisu? Je jich spousta, proto prosím o nějaký vyzkouseny a popřípadě kdy ste se cítily lépe? A kolik stal
děkuji
@Dojcanis Ahoj, proč chceš brát železo? Ve volně prodejných přípravcích bývá hodně málo železa, vstřebá se jen část, tak jsou to, dle mého názoru, skoro vyhozené peníze.
To už se vyplatí spíše investovat do dobré stravy - červené maso, ovesné vločky, luštěniny…Anebo si občas skočit pro recept…ale znovu se dostáváme k té indikaci. Je potřeba, aby sis brala železo?
@Ještídek píše:
@Dojcanis Ahoj, proč chceš brát železo? Ve volně prodejných přípravcích bývá hodně málo železa, vstřebá se jen část, tak jsou to, dle mého názoru, skoro vyhozené peníze.
To už se vyplatí spíše investovat do dobré stravy - červené maso, ovesné vločky, luštěniny…Anebo si občas skočit pro recept…ale znovu se dostáváme k té indikaci. Je potřeba, aby sis brala železo?
Ano je, c těhotenství sem mměla anemii, cca nějakých 70 něčeho v krvi. Teď nnwvim přesně čeho ale bylo to velice nnízké ty hodnoty, paní doktorka na gynde nevěřila. svým očím, od pporodu se to zhoršilo.. Už nic neberu a nikde sem nebyla.jsem si jísta ze hodnoty klesly, a k dr se mi nechce. Ale když pises zže to je zbytecne tak to na cenu. Já spim 10 hodin, sem hodinu vzhůru a pak sem během hodiny děsně unavená, odpoledne du s malou na h spát.. Kdybych nesla, tak kolem 17-18 h vidím hůř.. sem malatna atd.. Každý den se těším až se půjdu na chvíli zchrupnout, je to desny
V těhotenství jsem méla anémii a doktorka řekla ať beru superželezo forte. Stojí okolo 100 - 120 Kč
Já brala maltofer, jak v tabletach tak v kapkách
cítily ste se po těch lécích lépe? pomohli? A kdy?
Jeste je Floradix. 70 je dost malo, ja ho byt tebou naopak beru.
Za mne take Superzelezo forte. Je lip vstrebatelne, nez jina zeleza. A bez vedlejsich ucinku. Me ho na gynde vzdy doporucila. A je fakt, ze jsem ho zobala treti trimestr uz pomalu s anemii a do porodu krasny hodnoty a ani po porodu uz o moc dolu neklesly.
@Dojcanis ja taky brala jednu dobu Maltofer, ale nemohla jsem po nem poradne na velkou a byla jsem neustale nafoukla jak balon tak jsem ho vysadila a pak brala ten Novoferrin, ten prave takove problemy nezpusobuje, alespon podle reklamy
a ja po nem byla teda ok
@Dojcanis píše:
Ahoj, máte nějaký tip? Bez predpisu? Je jich spousta, proto prosím o nějaký vyzkouseny a popřípadě kdy ste se cítily lépe? A kolik stalděkuji
Stačí poprosit obvodni o odbery na zelezo, a kdyz ho budes mit malo napise ti, nebo u gynekologa, me ho gynekolog po porodu nechtel bez odberu dat. Urcite je zelezo i v nejakych multivitaminovych pripravcich pro kojici a tehotne ale nejsem si jista, myslim ze v Az - mama, problem je ze železo se sniižuje vstřebatelnost mlečnyma vyrobkama, npo konzumaci železa se mlecne vyrobky musi jist tak tri hodiny po té, aby se železo vstřebalo, a k tomu je take nutny vitamin c a kys listova.
Já o tom cetla protoze sem byla sama chudokrevna.
Doktor v porodnici nam radil ze staci pak jist hodne maso treba v jatrech ho je dost, jenze tam je zase hodne vitaminu A takze se musi s mírou.
@žabinka píše:
Stačí poprosit obvodni o odbery na zelezo, a kdyz ho budes mit malo napise ti, nebo u gynekologa, me ho gynekolog po porodu nechtel bez odberu dat. Urcite je zelezo i v nejakych multivitaminovych pripravcich pro kojici a tehotne ale nejsem si jista, myslim ze v Az - mama, problem je ze železo se sniižuje vstřebatelnost mlečnyma vyrobkama, npo konzumaci železa se mlecne vyrobky musi jist tak tri hodiny po té, aby se železo vstřebalo, a k tomu je take nutny vitamin c a kys listova.
Já o tom cetla protoze sem byla sama chudokrevna.
Doktor v porodnici nam radil ze staci pak jist hodne maso treba v jatrech ho je dost, jenze tam je zase hodne vitaminu A takze se musi s mírou.
V az mama je i vit c ja jsem to brala, ted uz tolik nekojim tak to neberu, ale urcite jsou i jiny bez predpisu ale pro nekojici bvývaj se sacharinem…
FerroGreen, je to přírodní železo v tekuté formě, sirup. Je dražší, cca 300 Kč, ale dle mého šetrnější než tablety.
@Dojcanis jestli to máš takto, měla bys mít vyšetřené železo v krvi a poté brát silnější preparáty než volně dostupné. Nevím, kolik je v těch volně prodejných, ale chtělo by to užívat aspoň 100-70 mg denně. Ale opakuju - pokud jsi takto hodně unavená, může to mít více příčin…jistě bych doporučila vyšetřit hladinu železa, vitaminu B12, folátů, hormony štítné žlázy a kompletní krevní obraz…tolik do začátku, doporučení lékaře ![]()