Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chtěla bych se poradit s někým, kdo má nějaké zkušenosti s celiakií, s bezlepkovou dietou a s gastroskopií.
U obvodní doktorky mi vyšly pozitivně testy na celiakii. Poslala mě na gastroenterologii.
Dnes jsem tam byla a vzali mi znova krev, že si dělají svoje testy, udělali sono břicha, a dali mi domů kazetku na vyšetření stolice. Za měsíc jsem objednaná na gastroskopii.
Pan doktor mi řekl, že mám začít hned s bezlepkovou dietou. Je tento postup normální,
neměla bych počkat až na výsledky gastroskopie? Nebudou pak výsledky ovlivněné dietou?
Děkuji moc za vaše zkušenosti.
Určitě bych s dietou počkala do gastroskopie. Mně byla dieta doporučena na základě výsledků pouze krevních testů, sama jsem se pak dopátrala, že je celiakie vždy potřeba potvrdit biopsií. Na tu už jsem ale šla na jiné pracoviště a bylo mi řečeno, že před zákrokem musím dietu alespoň na 6 týdnů vysadit, aby byly výsledky průkazné. Pokud se dieta drží předpisově, střevo je v pořádku a nic se na něm nepozná.
@Sisinecka
Tak mi to doktor řekl špatně…
a gastroskopie a biopsie, to je to samé? Děkuji
Gastroskopie je vyšetření trávící trubice, při které se dá zevnitř prohlédnout žaludek a jícen - lékař při ní rovnou může vidět případné poškození střeva. Biopsie je odběr vzorku střeva při tomto vyšetření a tento vzorek pak pošlou na histologický rozbor.
@Sisinecka
Děkuji ti moc, teď už to chápu, hezky vysvětleno. ![]()
A jaké bylo zvykat si na bezlepkovou dietu?
Není zač, jsem ráda, že jsem aspoň trošku pomohla
No dalo se to vydržet, doma mi dieta nijak nevadí, dnes už se dá skoro vše koupit i v bezlepkové variantě. Nejhorší je to na cestách a dovolených, ale dá se to nějak zvládnout. Člověk si musí říkat, že to dělá pro sebe, a ne pro doktory ![]()
No já si myslím, že to nemám od narození, ale od druhého porodu, to jsem se
cítila fakt mizerně a poprvé mi taky zjistili chudokrevnost. A jsou to asi
2 roky, co mi začaly hodně padat vlasy a já to léčila vším možným a tak
doufám, že se mi po dietě tohle všechno spraví. Taky psychicky to někdy není
nic moc, jinak žádný jiný příznaky nemám, průjmy a tak…
A kde jsi nejvíc čerpala nápady na vaření a nakupování potravin? ![]()
Tak rozjet se tahle potvora může kdykoli během života, bohužel… Snad ti dieta pomůže, jestli se to potvrdí
Mně přijde, že vařím pořád stejně jako předtím, akorát jsem omezila lepkové přílohy jako knedlíky, protože jsem líná si je připravovat
a zahušťuju bzl moukou… Koupila jsem si pekárnu a peču si chleba z koupených směsí, jinak se toho u mě moc nezměnilo…