Zbavit svéprávnosti?

Anonymní
13.6.16 11:13

Zbavit svéprávnosti?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jste se někdy rozhodovali, jestli zbavit svéprávnosti člena rodiny a co vás k tomu vedlo. Jaké by měl člověk vykazovat znaky, které vedou právě ke zbavení svéprávnosti. Mám sestru(37let),která je neschopná samostatného života(nejdřív se starali rodiče, nyní její muž),vzdělání má(díky tomu, že se vše naučila nazpaměť, jinak ničemu nerozuměla)ale není schopná samostatně řešit krizové situace, nyní je podvýživená, na kraji zhroucení(z důvodu, že se stará o dvě děti),doma zanedbaná domácnost, z donucení jde nyní k psychiatrovi, ale nevím, zda jí opravdu pomůže(kdysi už chodila, ale bez výsledku).Opravdu nevím, co by s ní bylo, jestli by od ní odešel její muž a až nebudou rodiče. Sama vůbec nemá představu, co vše by měla obstarat(a jak),nemá o to ani zájem. O děti se snaží starat, zanedbané nejsou, ale její starší(chodí do školky)nemá ani vlastní postel, natož koutek, doma mají staveniště a nepořádek. Kolikrát nestíhají přijít ani včas do školky. Co myslíte, že mám jako sestra udělat?(pomoc ani radu nechce, je pak vztahovačná a agresivní)díky moc

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5808
13.6.16 11:18

Proč bys jí chtěla zbavit svépravnosti? jinak bych se šla zeptat na ospod, a asi by se hodil posudek od psychiatra, že není způsobila, ale z toho, co popisuješ k tomu néják důvod nevidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
13.6.16 11:20
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jste se někdy rozhodovali, jestli zbavit svéprávnosti člena rodiny a co vás k tomu vedlo. Jaké by měl člověk vykazovat znaky, které vedou právě ke zbavení svéprávnosti. Mám sestru(37let),která je neschopná samostatného života(nejdřív se starali rodiče, nyní její muž),vzdělání má(díky tomu, že se vše naučila nazpaměť, jinak ničemu nerozuměla)ale není schopná samostatně řešit krizové situace, nyní je podvýživená, na kraji zhroucení(z důvodu, že se stará o dvě děti),doma zanedbaná domácnost, z donucení jde nyní k psychiatrovi, ale nevím, zda jí opravdu pomůže(kdysi už chodila, ale bez výsledku).Opravdu nevím, co by s ní bylo, jestli by od ní odešel její muž a až nebudou rodiče. Sama vůbec nemá představu, co vše by měla obstarat(a jak),nemá o to ani zájem. O děti se snaží starat, zanedbané nejsou, ale její starší(chodí do školky)nemá ani vlastní postel, natož koutek, doma mají staveniště a nepořádek. Kolikrát nestíhají přijít ani včas do školky. Co myslíte, že mám jako sestra udělat?(pomoc ani radu nechce, je pak vztahovačná a agresivní)díky moc

Tipuju, že je tvoje sestra nemocná a potřebuje odbornou léčbu - tedy psychologa a psychiatra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3788
13.6.16 11:25

@Gosi - souhlasím.

To, jak zakladatelka popisuje svou sestru - to vůbec není důvod k odnění svéprávnosti 8o…nejvíc mě dostalo, že „doma mají staveniště a nepořádek“ - to máme třeba my taky. A pak, že „starší nemá vlastní postel“. Tohle tedy OPRAVDU důvod k odnění svéprávnosti není!! My sice máme každý doma svou postel, ale maldší syn spal až do 1. třídy v té dětské, která byla přiražena k mojí, protože byl věčně nemocný a v noci v horečkách, tak abych ho měla pod kontrolou…

v tom bude něco jiného…zakladatelko - přestaň se plést do života svojí sestře a nech ji „dýchat“ - tak bych to viděla já :think:

řešila bych to podvýživení - její manžel pracuje? ona je stále doma na rodičovské? má se kam vrátit do práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
13.6.16 11:26

Proc zbavit svepravnosti? Potrebuje se lecit nikoliv zbavovat svepravnosti. Neni to trochu tak, ze vrtas kam nemas? Snad to jeji manzel vidi a mel by ji pomoct, on v tom zije, tohleto rozhodne neni pripad na zbaveni svepravnosti - takovejch lidi kolem nas je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
13.6.16 11:26

Potřebuje pomoc a dohled. Její partner je stejného ražení? Není v okolí nějaké sdružení, či nadace a nebo nějaký spolek, který pomáhá žít takto postiženým lidem? Něco jako chráněné bydlení a nebo něco podobného?

• Citovat
  • Upravit
19071
13.6.16 11:28

A to zbaveni svepravnosti ji ma pomoct konkretne v cem? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
13.6.16 11:32

To není k odnětí svéprávnosti, ale pro sociálku. Ne? Ale to bys jí jako sestra snad neudělala, radeji jí pomož!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.16 11:33
@Gosi píše:
Proč bys jí chtěla zbavit svépravnosti? jinak bych se šla zeptat na ospod, a asi by se hodil posudek od psychiatra, že není způsobila, ale z toho, co popisuješ k tomu néják důvod nevidím…

A co to je to ospod a k čemu je dobrý posudek, že není způsobilá? Mohla by na to třeba brát nějáký příspěvek nebo invalidní důchod?(měla několik desítek zaměstnání, ale nikde nevydrží-není zodpovědná a je s ní komplikované jednání). Já právě vůbec nevím, co se dá v takové situaci dělat a bohužel návštěvě psychiatra nepřikládám moc velký význam, léčila se už kdysi a bez výsledku. Ona sama prostě nechce.

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
13.6.16 11:34

Jo tak že ty by ses jako rozhodla, že ji zbavíš svéprávnosti? No ha ha. A co by sis jako představovala, že bude dál? Že by jí třeba odebrali děti, viď? No jo, to jí určitě pomůže.

• Citovat
  • Upravit
3998
13.6.16 11:42

Omezení svéprávnosti dnes není trend, takže k tomu soud přistupuje v krajních případech, kdy se prokáže, že se člověk ohrozil v důsledku snížené kapacity k rozhodování a vyhodnocení důsledků svého právního jednání. Taky by se nejdříve měly vyčerpat možnosti podpory a alternativní instituty jako je zastoupení členem domácnosti nebo smlouva o nápomoci.

Z toho co píšeš, by pro sestru byla daleko výhodnější dobrá diagnostika, léčba a zajištění podpory nějaké soc. služby, která zajišťuje sociální rehabilitaci nebo sociálně aktivizační služby. Pohledej v okolí nebo zkus kontaktovat občanskou poradnu, obvykle mají dobrý přehled o možnostech a nabídce v regionu, poskytují bezplatné poradenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.16 11:43
@Kobliha51 píše:
Potřebuje pomoc a dohled. Její partner je stejného ražení? Není v okolí nějaké sdružení, či nadace a nebo nějaký spolek, který pomáhá žít takto postiženým lidem? Něco jako chráněné bydlení a nebo něco podobného?

Když ona prostě pomoct nechce přijmout, leda jí tam dotáhnout přes sílu. Už při shánění práce jí musel na pohovory vozit táta, lhala a na pohovory nechodila. A partner-popravdě vůbec ho neznám, vypadá normálně, ale podle mě jí chtěl jen využít, aby si splnil svůj sen a měl děti. Stálo jí to zdraví(psych. i fyzické).Doma si není kam sednout, všude špína a smrad, ona už u sebe nestíhá dodržovat ani zásady hygieny a on je navoněný, značková trička, nablýskané auto a že jim to doma tleje je mu jedno. Nevím, co je zač, nerozumím mu.Ale ona potřebuje dlouhodobou péči, srovnat se, zesílit a dát do normálu. Já mám takový pocit, že jí chce nechat schválně spadnout na dno, aby sebral děti a odkopl jí. Nevím, tak mi připadá, protože kdyby jí měl rád, tak snad něco už dělá dávno..

• Citovat
  • Upravit
Kattynka000
13.6.16 11:45
@Anonymní píše:
A co to je to ospod a k čemu je dobrý posudek, že není způsobilá? Mohla by na to třeba brát nějáký příspěvek nebo invalidní důchod?(měla několik desítek zaměstnání, ale nikde nevydrží-není zodpovědná a je s ní komplikované jednání). Já právě vůbec nevím, co se dá v takové situaci dělat a bohužel návštěvě psychiatra nepřikládám moc velký význam, léčila se už kdysi a bez výsledku. Ona sama prostě nechce.

Nepřikládáš význam k návštěvě psychiatra? A co jí naopak pomoct, aby to význam mělo. Pomoct jí najít někoho fakt dobrého. Očividně asi chce, když nakonec k psychiatrovi jde, jen pravděpodobně bude ten případ, který má nějakou psychickou poruchu a potřebuje k tomu pomoct. To cos napsala není vůbec důvod ke zbavení svéprávnosti.. Možná tak na nahlášení na sociálku, aby zkontrolovali, zda je vše ok, ale čím tomu pomůžeš? Naopak ji položíš ještě víc a zhoršíš to. Píšeš, že děti zanedbané nejsou, že se o ně stará, tak asi nesvéprávná zrovna není.. A že je podvyživená? Co když jen nevíš o tom, že je třeba nějak nemocná? Jsou snad podvyživené děti? V čem je tedy konkrétně nesvéprávná? Že sama nezaplatí složenky, protože neví, jak se to dělá? :nevim: To můj táta třeba do 40 let neuměl, platit kartou jsem ho učila až já v jeho 40 letech :nevim: Stejně jako nikdy sám nebyl v bance :nevim: No a co, kvůli tomu nesvéprávný není.. A když se dokáže v pořádku starat o děti a jediný problém ti přijde, že bydlí v rozestavěném, malé dítě nemá vlastní pokoj s postelí a chodí pozdě do školky, tak pardon, ale takových rodin je :nevim:.. A co máš jako sestra dělat? Když se do toho chceš plést, tak jí pomoz, ukaž jí, jak udržovat domácnost čistou a uklizenou, jak si rozvrhnout ten den, aby ho zvládala, když jsi v tom lepší než ona.. Rozhodně jí jako sestra nemáš potápět na dno a snažit se jí zničit.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3788
13.6.16 11:46

@Kattynka000 - ano souhlasím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.16 11:47
@lamicina píše:
Omezení svéprávnosti dnes není trend, takže k tomu soud přistupuje v krajních případech, kdy se prokáže, že se člověk ohrozil v důsledku snížené kapacity k rozhodování a vyhodnocení důsledků svého právního jednání. Taky by se nejdříve měly vyčerpat možnosti podpory a alternativní instituty jako je zastoupení členem domácnosti nebo smlouva o nápomoci.Z toho co píšeš, by pro sestru byla daleko výhodnější dobrá diagnostika, léčba a zajištění podpory nějaké soc. služby, která zajišťuje sociální rehabilitaci nebo sociálně aktivizační služby. Pohledej v okolí nebo zkus kontaktovat občanskou poradnu, obvykle mají dobrý přehled o možnostech a nabídce v regionu, poskytují bezplatné poradenství.

Díky, zkusím se po něčem takové podívat :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí