Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chtěla bych se zeptat…
Už několik let mám asi zalehlé obě uši. Slyším normálně jen kdykoliv polknu, tak mi v nich praskne, jako kdyby byly zalehle. Dlouho jsem to neresila, protoze mi nekdo rekl ze se to resi jen tim proplachnutim u doktora a toho se celkem bojim. Pred par lety kdyz jsem s tim byla u doktorky, tak mi rekla ze je to pravdepodobne rymou (kterou mam casto, ale momentalne ne) a doporucila mi kapky na nos. Nic se neznenilo a lupe mi v nich furt. Myslite ze ty svicky by pomohly? Nebo zajit k doktorovi a poradit se s nim, pripadne jit na to proplachnuti? Vite co, jestli to jde vyresit bez doktora a ne neprijemne, tak to chci jeste zkusit.
Měla jsem to taky. Po čase jsem na jedno ucho neslyšela a bolela mě z toho celá hlava. Šla jsem na propláchnutí a byla to neskutečná úleva. ![]()
Nejlépe navštívit ORL
Proplachu se taky bojim
ale dá se to vydržet. Jedna sestra mě drží hlavu, druhá ruce
ale když zase slyším je ten svět najednou veselejší
Proplach zvladlo i me petileté dite, neni to nic hrozneho. Az to absolvujes, budes si vycitat, ze jsi to tak dlouho odkladala
@Elishka1 píše:
Proplach zvladlo i me petileté dite, neni to nic hrozneho. Az to absolvujes, budes si vycitat, ze jsi to tak dlouho odkladala
Je to tak, strach má velké oči, u mě na ORL přímo kukadla👀
Pokud máš na mysli ušní svíce, tak určitě ano, hlavně tím nemůžeš nic pokazit.
Proplach je fajn, to je spíše ulevující než bolestivé. Neni to nic proč se bát
@Dalibor7 píše:
Pokud máš na mysli ušní svíce, tak určitě ano, hlavně tím nemůžeš nic pokazit.
No tak to si dovolím nesouhlasit. Pokud je ucho zalehlé z nadprodukce ušního mazu, tak ten se působením tepla z ušní svíce rozpustí, část ho ušní svíce sice vytáhne, ale zbytek v uchu zůstane a po vychladnutí vytvoří dokonalou zátku, která je bytelnější než ta původní - takto mi to vysvětlovalo několik lékařů na ORL. Naopak doporučují olejové spreje na uvolnění ušního mazu, a to i například tři dny předem, než se člověk vypraví na výplach ucha. Jde to pak mnohem snáze, protože tím olejem se maz uvolní.
Ale jo, pokud je to ucpany, musí se to napřed uvolnit, výplach určitě ano, ale pokud to nepomůže, svíce by mohla pomoct. Mě pomohla po letu letadlem, jo a si uši čistím preventivně každý týden uchošťourem, výplach jsem nikdy nepotřeboval.
Ahoj. Mám takový dotaz. Dneska večer, když jsem se vykoupala, mi začalo divně jakoby praskat v uchu. Je to skoro jak kdybych tam něco měla a kousalo mi to tam. Vůbec nevím co to muže být. Poradíte někdo? Nebo měl jste to někdo někdy?
Určitě běžte na výplach.. není čeho se bát. Také mě trápily zalehlé uši, opravdu nic příjemného a po výplachu bez problémů. Jen je dobré si před výplachem pár dní ucho rozkapávat nějakým olejem, bez toho mi to nechtěli udělat.